Újragondoltunk 7 klasszikus, retro ételt - szerintünk elképesztően finomak lettek

főzelék, zöldség, fűszer, vaj, tejszín
Vágólapra másolva!
Vannak olyan retro ételek, amelyekre nosztalgikusan tekintünk vissza, hiszen gyerekkorunk kedvelt ízeit, anyukánk és nagymamánk főztjét, kockás abroszos kisvendéglőket juttatja eszünkbe, ahol a pincérnő ropogósra vasalt, fodros kötényben, nyájas mosollyal az arcán tette elénk a gőzölgő gulyáslevest. Azonban vannak olyanok is, amire a szocializmus szörnyszülöttjeként tekintünk, és ahogy kisdiákként a menzán vagy az úttörőtáborban, ugyanúgy felnőttként is fordul egyet a gyomrunk, ha megérezzük a szagát, vagy csak rá gondolunk. Akárhogyan legyen is, érdemes kipróbálni ezeknek az újragondolt, modern recept szerint készített változatát - a gyerekként utált ételek könnyen a kedvencünkké válhatnak, ha pedig az eredeti verzió jobban ízlett, levonhatjuk a népszerű következtetést, mely szerint "bezzeg régen minden jobb volt".
Vágólapra másolva!

Keleties sárgaborsó-főzelék kókusztejjel

Az emberek többségében évtizedek elteltével is 

rémálomként él tovább a mustársárga massza, ami a rengeteg rántástól sokszor olyan sűrű volt, hogy megállt benne a kanál,

ráadásul rendszerint néhány - zavaros, paprikás lében úszó - mócsingos húscafat is dukált hozzá, melyet a menzán nem átallottak pörköltnek csúfolni. Volt, ahol pörkölt helyett rossz minőségű, gumi állagú lecsókolbásszal tálalták. Nem túl vonzó külseje miatt a sárgaborsó-főzeléket diáknyelven a mai napig csak "guanómártásnak" vagy "betonfőzeléknek" becézik, és legtöbb esetben a kukában végzi, mert szinte nem létezik olyan gyerek aki szeretné, és sokan még felnőttként sem hajlandóak lenyelni. Azonban érdemes lenne szakítani a rossz menzás emlékekkel, és adni neki egy második esélyt.

Használjuk ehhez a keleties konyha fortélyait, fűszerezzük curryvel, kurkumával, fokhagymával és római köménnyel, dobjuk fel némi kókusztejjel- vagy tejszínnel, ami kellemes, édeskés ízvilágot kölcsönöz neki.

Készítsük jóval kevesebb rántással - vagy akár anélkül, önmagával sűrítve - és a pörkölthöz sem kell ragaszkodnunk, tálalhatjuk grillezett virslivel, vagy pirított tofukockákkal is. Így már egész más színben tűnhet fel ez az egykor utált főzelékféle.

image