Vágólapra másolva!
A rutinos román bíró, Ovidiu Hategan lesz a játékvezető a keddi Magyarország-Koszovó labdarúgó mérkőzésen a Puskás Arénában. A két Európa-bajnokságon is közreműködő bírónak akadtak botrányai, de drámai pillanatoknak is volt már főszereplője a pályán.

A 43 éves aradi Ovidiu Hategan lesz a keddi Magyarország - Koszovó felkészülési mérkőzés játékvezetője a Puskás Arénában, adta hírül a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A civilben orvos játékvezető, Kovács István után nemzetközi szinten a legfoglalkoztatottabb és legelismertebb román játékvezető. A 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságon is két-két mérkőzést vezetett, és előzetesen tagja volt a 2018-as oroszországi vb bírókeretének, de végül nem került be, miután nagyot hibázott az Észak-Írország-Svájc pótselejtezőn, ahol egy hazai játékos test mellé szorított kezére pattanó labda miatt büntetőt ítélt, amivel Svájc nyert, és mint később kiderült ez a büntető lett a párharc egyetlen, vb-szereplést jelentő gólja. Hategan később elismerte, hogy hibás döntést hozott, a FIFA pedig kivette a világbajnokság vb-keretéből.

Spain v Georgia: Group A - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Ovidiu Hategan, focibíró
Ovidiu Hategan eddig egy meccset vezetett a magyar válogatottnak, akkor nem hozott szerencsét
Fotó: NurPhoto via AFP 

Egy másik botrány a Bajnokok Ligájából fűződik a nevéhez: 2013-ban egy CSZKA Moszkva-Manchester City meccsen nem az akkor érvényes protokollnak megfelelően járt el, amikor a hazai szektorokból többször is jól hallható rasszista rigmusok ellenére nem szakította félbe a meccset.

Hategan ezek ellenére nem rossz bíró, rendszeresen vezet az európai kupákban. És kőkemény fickó, erre bizonyság, hogy, amikor 2018 novemberében egy német-holland Nemzetek Ligája-meccs szünetében megtudta, hogy meghalt az édesanyja, levezette a meccset, holott a szabályok szerint átadhatta volna azt a tartalék játékvezetőnek. Emlékezetesek a képek, ahogy Virgil Van Dijk a lefújás után vígasztalja a síró játékvezetőt. 

2022-ben pedig lábon kihordott egy infarktust. Egy erőnléti edzést követően szúró mellkasi fájdalmat érzett, ezért bement a temesvári kórházba, ahol megvizsgálták, és megállapították, hogy miokardiális infarktust kapott. Azonnal megműtötték, és bár egy ideig kétséges volt, hogy tudja-e folytatni a karrierjét, azóta is a pályán látjuk.

A magyar válogatottnak egyébként eddig nem hozott szerencsét: ő vezette 2019-ben azt a walesi Európa-bajnoki selejtezőt, amit 2-0-ra elveszített Marco Rossi csapata.