Vágólapra másolva!
Russ Cook 352 nap alatt 385 maratoni távot teljesítve egy év alatt futott végig a teljes afrikai kontinensen hosszában. Az evészavaros, alkoholistából megszállott futóvá lett 27 éves rekorder teljesítményét ugyan vannak, akik megkérdőjelezik, most mégis úgy tűnik, hogy harcba szállhat a brit sport legrangosabb díjáért.

A brit Russ Cook vasárnap célba ért a tunéziai Ras Angelában. Ezt már biztosan sokan megtették előtte, azt az utat, aminek a végén ő idáig jutott, bizonyítottan még senki: Cook ugyanis a kontinens legdélebbi pontjáról, a dél-afrikai Agulhas-foktól indulva futotta végig észak felé haladva az afrikai kontinenst, hogy 

352 nap és 385 maratonnak megfelelő, nagyjából 16542 kilométer után érkezzen meg a kontinens legészakibb pontjára.

Cooknak volt része kalandokban, futott rendőri kísérettel, ami lehet, hogy megmentette az életét, de Angolában például fegyveresek rabolták ki, míg Kongóban emberrablók fogságába esett, Algériát pedig inkább nagy ívben kikerülte biztonsági okokból.

Cook rekordját egyelőre nem ismerte el a Guinness, de várják a bizonyítékokat a futásról. Egy dán futó, Jesper Kenn Olsen, pedig azt állítja, hogy nem Cook, hanem ő az első, aki észak-déli (vagy dél-északi) irányban végigfutotta Afrikát, mégpedig 2008-ban az Egyiptomi Tabától a dél-afrikai Jóreménység-fokig. A 12 849 km-es út tényleg lenyűgöző, de egyik pont sem a kontinens északi, illetve déli vége.

Cook hazájában mindenesetre óriási sztár lett, és teljesítménye okán ő is választható lesz a BBC Év Sportember (Sport Peronality of The Year) szavazáson, annak ellenére, hogy nem hivatásos sportoló. A BBC SPOTY elismerést a közelmúltban olyan sportlegendák kapták meg, mint a hétszeres Forma-1-es világbajnok, Lewis Hamilton, a teniszcsillag Andy Murry, a futballcsillag, David Beckham, a négyszeres olimpiai bajnok atléta, Mo Farah, vagy a maratonfutó legenda, Paula Radcliffe.