Till Attila a Megasztár zsűrijébe is több nőt tenne

Till Attila Heller Ágnes Népszavazás a nőkért
Vágólapra másolva!
Till Attila meztelenül pózolt a közelmúltban egy plakáton, férfiasságát csak Heller Ágnes takarja el saját könyvével. A kép nem a Tv2 egy újabb celebes vetélkedőjét reklámozta, hanem azt a népszavazást támogatja, amelyet a nők döntéshozatalban való markánsabb részvételéért indított a Nők a Pályán nevű szervezet. A kampány ötlete már elsőre tetszett Tillának, akinek így a meztelenkedéssel sem volt gondja: szerinte a magyar miniszterelnök is lehetne néha nő, és a Megasztár zsűrijében is javulhatna a nemek közötti arány.
Vágólapra másolva!

"Az egész kampány arról szól, hogy több nőt szeretnénk a döntéshozatalba, ami ugyanúgy vonatkozik, mondjuk a multinacionális cégek vezetőségére, mint a politikára - csak éppen a politika egy olyan terület, ahol ez markánsan tetten érhető" - mondja az [origo] megkeresésére Tilla, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy a hazai parlamenti képviselők között csupán kilenc százalék a nők aránya, így már 2007-ben is támogatta a női kvótáról szóló törvénytervezetet. A parlament akkor leszavazta, hogy a női képviselők arányát ötven százalékra növeljék, így a Nők a Pályán-egyesület most népszavazást indított a témában.

A népszavazási kérelmet huszonhét sikeres, többségében ismert nő írta alá, köztük - a Tillával közösen szereplő Heller Ágnes mellett - Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Bangó Margit és Bárdos Deák Ágnes. A kérelmet tavaly szeptemberben adták be, amihez az engedélyezés után, pár hete érkeztek meg az aláírásgyűjtő ívek - a szervezőknek január 28-ig kell összegyűjteniük a 200 ezer aláírást.

"Szerettük volna valami igazán látványos, meghökkentő kampánnyal felhívni a figyelmet az ügy fontosságára, ezért kezdeményeztük, hogy az ügyet támogató hölgyekről és férfiakról készítünk közös fotókat, úgy, hogy a férfiak minden esetben meztelenek. Erős a sztereotípia, miszerint a nők bizonyos célok elérése érdekében hajlandók levetkőzni: itt az a csavar, hogy most a férfiakat kértük ugyanerre. A sorozatban Tilla volt az első - a többiek személyét meglepetésnek szánjuk -, akit azért tettünk épp Heller Ágnessel párba, mert mind szellemiségükben, mind vizuálisan jól kiegészítik egymást" - mondja Rajnai Gitta, a Nők a Pályán szóvivője.

A kampány alapötlete Tillát is megfogta: "Vannak évezredes beidegződések, az is egy ősi kép, hogy a férfiak vannak inkább vezető szerepben: a férfiak vannak az öregek tanácsában, a férfiak vezetik a törzset, az országot, a közösséget, a családot. Ugyanilyen ősi kép, hogy kiszolgáltatott helyzetben inkább a nők szoktak lenni, ők szoktak meztelenek lenni, és ők a vágy tárgyai. A kampány ötlete azért tetszett, mert itt a férfiak vannak kiszolgáltatott helyzetben, és a nők vannak felöltözve tetőtől talpig. A nők viszik most a koncepciót, az ideológiát, és a férfiak segítenek nekik" - fogalmaz.

A műsorvezetőnek azzal sem volt gondja, hogy meztelenül kell mutatkoznia: "A feleségem is ott volt a forgatáson, és jókat kacagott azon, hogy milyen könnyedén levetem a ruháimat. De hát most mit csináljak, álljak még ott vagy negyven percig? Ha már egyszer elvállaltam, meg is akartam csinálni, amúgy sem vagyok olyan szemérmes típus. Nincs olyan nagyon jó testem, úgyhogy ha levetkőzöm, az már eleve jelzi azt a gátlástalanságot, ami azért nem rossz, ha benne van az emberben - főleg ha színpadon vagy tévében szerepel" - eleveníti fel a fotózást.

tv2

Tillának egyébként teljesen természetes, hogy férfi létére ennyire fontosnak tartja a nők ügyét: "Mint minden normális férfi, én is szeretem, imádom a nőket, és szeretnék nekik segíteni. A világunkban rengeteg tradicionális dolog van, bevett rendszerek működtetnek minket, az elmúlt kétszáz év viszont - a francia forradalomtól kezdve - éppen arról szólt, hogy a beidegződéseket igenis meg lehet változtatni. A nők azonban még mindig nincsenek eléggé helyzetbe hozva, csupán száz éve szavazhatnak, ami akkor ugyanúgy képtelenségnek tűnt, de ma már teljesen természetes dolog. A modern kor egyik fontos sajátossága - amit muszáj kihasználnunk -, hogy mesterséges szabályozással lehet a világot alakítani".

Szélsőséges példaként még az is megfogalmazódott benne, hogy a magyar miniszterelnöki vagy az amerikai elnöki székben szabályosan váltsák egymást a férfiak és a nők. "Mennyivel izgalmasabb lenne a világ, ha a politikusok és a lakosság tudná, hogy még két éve van ennek a férfi miniszterelnöknek, és utána jönne egy nő" - veti fel Tilla, de persze nem állna meg itt: szerinte az is több mint különös, hogy anyacsatornájánál, a Tv2-nél mindössze egy nő található a felsővezetők között.

Ha rajta múlna, a Megasztár zsűrijében is javítana a nemek arányán: "Hagyományosan minden zsűri így áll össze, ahogyan a Megasztár-é vagy az X-Faktor-é is: három férfi van és egyetlenegy nő, sosincs olyan, hogy három nő ülne egy pasi mellett, vagy akár két nő és két férfi. Ez egy természetesnek vett képlet, és az egyetlen nő is olyan inkább, mint egy díszpinty. Mintha a készítőknek hirtelen eszébe jutna, hogy 'Várjatok, nem tettünk nőt a zsűribe. Ki van olyan nő, akit meg lehetne hívni?' Ez a hagyomány, de ezen is lehet változtatni" - véli.