Nem egy csúcskészülék, de nagyon megérheti a Samsung új, megfizethető telefonja

Vágólapra másolva!
Átmenet a közép és az elit kategória között, és biztos, hogy éveken át használható marad. Kipróbáltuk a Samsung Galaxy A55 okostelefont.
Vágólapra másolva!

Sokan vannak, akik nem akarnak vagy tudnak megvenni maguknak egy abszolút elit kategóriát képviselő csúcstelefont, ám mégis egy olyan készülékre vágynak, amely felfelé lóg ki a nagy átlagból. Nekik kínálja a mobilos szektor egyik legmeghatározóbb szereplője, a Samsung a Galaxy A55 elnevezésű telefonját, amely egy a közép- és felső kategória határán mozgó készülék.

Samsung Galaxy A55 teszt.
A dizájn remek, a modell kellően modern külsőt kapott.

Megjelenés: ízléses

A vállalattól megszokott módon a modell kifejezetten ízléses külsőt kapott, amelyre jó ránézni, és amelyet jó kézbe fogni. A szálcsiszolt alumínium keret tapintása kellemes, azonnal érződik rajta, hogy nem egy filléres, olcsó darab. A strapabíró üveggel borított hátlap kifejezetten elegáns, a kamerák diszkréten sorakoznak egymás alatt, és nyoma sincs a kínai riválisoknál manapság megszokott túltolt bazáriságnak.

Az összeszerelés hibátlan, a modell nem csúszkál, a gombok akár egy kézzel is viszonylag kényelmesen elérhetőek, feltéve, ha valakinek nem túlságosan apró a tenyere. 

Ugyanis egy meglehetősen méretes (161.1 x 77.4 x 8.2 mm) készülékről van szó, amely egy kisebb zsebből azért már kilóghat. Az óriási pozitívum, hogy hivatalosan is víz, illetve porálló, ugyanis megkapta az erről tanúskodó  IP67 minősítést. Köszönhető ez annak, hogy a képernyője is megkapta a masszív Gorilla Glass Victus+ üveget, ami jelenleg a legjobb védőeszköznek számít, amely még a karcolásoktól is megóvja a terméket. 

Remek képminőség

Ha már a kijelzőnél tartunk, akkor azt fontos kiemelni, hogy a cég e területen nem spórolt. Ez túlságosan nem lepett meg, hiszen a Samsung mindig nagyon odafigyelt erre. A 6,6 hüvelykes, saját fejlesztésű és gyártású Super AMOLED technológiára épülő, kellően nagy részletességet szavatoló, 1080 x 2400 képpont felbontású panel ugyanis brutálisan jó képminőséget szavatol. A belülről ragyogó, mindenféle halványságtól mentes színek majd leugrálnak a képernyőről.

A fekete fantasztikus, a kontrasztosság pedig bődületesen jó. A koronát az egészre a fényerő teszi fel, ami látványosan jó, hiszen még napfényben is egésze jól látható marad minden, a videóknál pedig a nagy dinamikatartományú tartalmak pedig igen-igen látványosak. Mi itt a Techbázisnál egyébként durván 500 nites átlagos fényességet mértünk úgy, hogy rövid időre felugorhat 1500 nitre is, amelyek remek értéknek számítanak. 
A mozgások visszaadása során problémákba nem futottunk bele, köszönhetően a 120 Hz-es maximális képfrissítési frekvenciának. Tehát akadozás, szaggatás, és szellemképesedés sem jelentkezett. 

Fotózás és videózás

Egy jó telefontól ma már azt várja el az ember, hogy remek képeket és videókat lehessen vele készíteni, és e téren a Samsung  Galaxy A55 nem okoz csalódást. Persze, nincs azon a szinten a mint például a cég idei, S24 családba tartozó csúcskészülékei, hiszen például a remek nagyított képek elkészítését biztosító, optikai zoommal felvértezett kamera hiányzik belőle. Viszont tény, hogy az 50 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű főkamerája akár este, kevés fénynél is jó képek elkészítését biztosítja. 

Sokoldalú kamerarendszerrel látták el.

Emellett kapott egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű egységet is, amely akkor jöhet jól, ha nem tudunk eléggé távol menni a célponttól. Valamint ellátták egy 5 megapixeles makró kamerával is, amely épp ellenkezőleg, a szuperközeli célpontok megörökítésére szolgál. Viszont tény, hogy ez utóbbi két objektív sötétben már rosszul teljesít és emiatt nem igazán használható kevés fénynél.

Samsung Galaxy A55 teszt.
A kamerás képességei kiválóak.

És az is tény, hogy a videós képességei is elmaradnak a vállalat jelenlegi csúcseszközeitől. A 8K felbontású anyagok elkészítésére ugyanis nincsen mód. És a 4K esetében is be kell érni a másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgások esetében már egyszerűen nem elég. Persze, ha valaki beéri a  Full HD-vel, akkor mód van a ennek duplázására is.

Samsung Galaxy A55 teszt.
Kiváló képek lőhetőek vele.

Valamint az is tény, hogy az optikai stabilizátort sem spórolták ki belőle, ami képes a kézremegésből fakadó anomáliák korrigálására, és akkor is szép, sima anyagok elkészítését teszi lehetővé, ha a felhasználó sétál vagy fut. És az is tetszett, hogy a kamerák közötti váltás problémamentes a videózás során, azaz nem akad meg a felvétel.

Mire alkalmas a Samsung Galaxy A55?

Egy telefonért, amiért ennyit fizet ki az ember joggal várhatja el, hogy kisebb-nagyobb kompromisszumokkal ugyan, de mindenre alkalmas legyen. Azaz lehessen rajta nagyfelbontású, nagy dinamikatartományú (HDR, High Dynamic Range) videókat nézni, játszani, navigációs szoftvereket futtatni, képeket szerkeszteni, videókat vágni és persze netezni vagy chatelni. Minderre pedig a Samsung Galaxy A55 képes. 
Az viszont tény, hogy például a médiaállományok editálása, vagy akár csak a képalkotás is lassabb, mint amit a mai csúcsmodelleknél megszokhattunk. A menüben mi nem érzékeltünk akadozást, és az appok elindítása is flottul ment. De azt kár lenne tagadni, hogy például voltak olyan játékok, amelyeknél vissza kellett venni a grafika részletességéből. 

Akár játékra is alkalmas a Samsung Galaxy A55.

Ez persze nem meglepő annyira, hiszen ez a telefon a hardver fronton nem játszik egy ligában a mai legjobb telefonokkal. A nálunk járt változatba 8 GB RAM, és egy Exynos 1480 (4 nm) processzor került. Ez a konfiguráció pár éve még a csúcsot jelentette volna, de ma már csak a második-harmadik vonalhoz elég. Az adattárolásra szolgáló 256 GB memória egy átlagos felhasználónak bőven elég lehet hosszú ideig, akár esztendőkön át. 
Valamint az is igaz, hogy a hűtést remekül megoldották, hiszen a modell kellemetlenül még akkor sem hevül át, ha teljes gázzal dolgozik a hardver. Az akkumulátorral sem spóroltak, hiszen kihasználták a nagy készülékházban rendelkezésre álló helyet. Egy 5000 mAh kapacitású telepet kapott, amely kellően nagy üzemidőt biztosít. Így akár 9-13 órán át is üzemképes maradhat használattól függően töltés nélkül, ami bizony kiemelkedő értéknek számít manapság. A beépített hangszórói eléggé visszafogott megszólalást produkálnak, hiszen a basszusok hiányoznak, azonban ez gyakorlatilag minden mai telefonról elmondható. Viszont telefonálás közben a hangminőséggel nincs gond, és ha rádugunk egy fülhallgatót, sokkal jobb lesz a végeredmény. 

A modell természetesen a legfrissebb, Android 14 alapokra épülő Samsung One UI 6.1 rendszert kapta meg.

Ez iszonyú gyors, látványos, maximálisan optimalizált, azonban a gyártó S24 csúcs családjánál megismert AI alapú funkciók innen hiányoznak. Mindenesetre ez így is egy remek platform, rengeteg extrával, ami kiemeli a készüléket a rivális gyártók megoldásai közül. És különösen azoknak lehet hasznos, akik már eddig is a Samsung ökoszisztémát használták. 

Megéri az árát?

A Samsung Galaxy A55 egy remek telefon, amely pont olyan, mint ahogy arra az előzetes információk alapján számítani lehetett. A képminősége pazar, az üzemidő kiváló, és a teljesítmény valamint a képalkotás terén is hozza az elvárt szintet. Egy olyan telefon, amelynek nincs igazán gyenge pontja és amely meglehetősen jól néz ki. Jelenleg 190 000 forintba kerül, ami a képességeihez, tudásához képest nem magas összeg, de azért azt sem mondanánk, hogy extrémen jó vétel. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!