Ezek az ételek segíthetnek az érettségizőknek csökkenteni a vizsgadrukkot

Vágólapra másolva!
Egy táplálkozási szakértő azt állítja, hogy bizonyos ételek segítenek a gyermeknek jobban megbirkózni a vizsgastresszel. Alexa Mullane, a Wiley's Finest táplálkozási szakértője elárulta, hogy a tanulóknak mit kell fogyasztaniuk a vizsga előtt, hogy minél nagyobb sikert érjenek el.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, megkezdődött a 2023/2024-es tanév érettségi vizsgaidőszaka. Elsőként - pénteken - a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákra került sor, majd hétfőn következett a magyar nyelv és irodalom. A következő napokban pedig több százezer diák fog az iskolapadokba ülni és számot adni tudásáról, ami sokakban szorongást kelt.

A szorongás leküzdésére a táplálkozási szakértő olyan ételeket ajánl, amelyeknek az omega-3 zsírsav tartalma magas. 

A sajtokban, csokoládékban és kekszekben található egészségtelen zsírokkal ellentétben ezeket „jó zsíroknak” nevezik, amelyek óriási szerepet játszanak a hangulatszabályozásban és a szív egészségének fenntartásában.

Az olajos halakban és a lenmagban található omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a diákok szorongásának csökkenésével, és jótékony hatással vannak a depresszió kezelésére. Számos tanulmány kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak pozitív hatással lehetnek a gondolkozásra. Ez az alapvető tápanyag megtalálható az olajos halakban és a jó minőségű étrend-kiegészítőkben. Törekedjünk heti három adag olajos hal fogyasztására

- fejtette ki Alexa.

A hal fogyasztással csökkenthető a vizsga előtti szorongás és depresszió.
Képünk illusztráció!

A szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaforrása

Az összetett szénhidrátok a legjobb választás, hogy egyenletes és tartósan felszabaduló energiát biztosítsanak. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, a quinoa és a bab jó példák az összetett szénhidrátokra, a hosszú láncokba rendeződő cukormolekuláik szerkezete miatt. Ezek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, mint az egyszerű szénhidrátoké, ennek köszönhetően egyenletes energiafelszabadulást biztosítanak.

Alexa szerint ez a zöldségeinkben található vitaminokkal kombinálva az agyműködés és a kognitív teljesítmény szempontjából is kulcsfontosságú.

Végül az alvás hihetetlenül fontos a vizsgaidőszakban - magyarázta a szakember, aki hozzátette, hogy a jó minőségű pihenés csökkenti a stresszt és a szorongást, és segíti a megfelelő memóriaműködést is, ugyanakkor a koffeinfogyasztás megzavarhatja az alvási szokásokat és álmatlansághoz vezethet - írja a Bors. A természet kincseinek köszönhetően azonban káros mellékhatások nélkül számolhatunk le az álmatlan éjszakákkal és a folytonos forgolódással.

Ennek javítására Alexa minden olyan ételt ajánl, amely triptofánt tartalmaz, ez megtalálható a csirkében, a banánban és még a tejtermékekben is - így lefekvés előtt egy csésze meleg tej is megteszi a hatását - írja a Mirror.