Peru újabb tengeri természetvédelmi területet létesít

A Csendes-óceán keleti partvidéke
Fotó: Elter Tamás
Vágólapra másolva!
Peru északi partvidéke mellett, Ecuadorral közös határán 1160 négyzetkilométeres tengeri természetvédelmi területet alakít ki - közölte pénteken a limai kormány.
Vágólapra másolva!

Védett lesz a perui partvidék egyetlen korallzátonya is

 

A Mar Tropical de Grau természetvédelmi területen Tumbes és Piura régiók partvidékénél számos védett faj él, és ide tartozik a latin-amerikai ország egyetlen korallzátonya is tenger alatti hegyekkel. Mindemellett hosszúszárnyú bálnák is átvonulnak a területen. Juan Carlos Castro környezetvédelmi miniszter felidézte, hogy a mostanival Perunak már két ilyen természetvédelmi területe van, miután 2021-ben kialakították a 62 ezer négyzetkilométeres Dorsal de Nasca övezetet. 

A Csendes-óceán keleti partvidékét az észak- és dél-amerikai kontinens határolja
Fotó: Elter Tamás

A Mar Tropical de Grau Peru csendes-óceáni területi vizeinek 0,14 százalékát teszi ki. Kialakításáért már egy évtizede küzdenek természetvédők. A Naturaleza y Cultura Internacional nevű helyi szervezet ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy Peru a tengeri természetvédelmi övezeteket tekintve elmarad a szomszédos Kolumbia és Ecuador mögött.

 

A mértéktelen túlhalászás komoly ökológiai fenyegetést jelent

 

A világtenger 17 nagy halászati körzetéből a dél-amerikai partvidék előtti vizek számítanak a legjobban lehalászott tengeri területnek. Noha a túlhalászás globális probléma, a kereskedelmileg értékes rajhalak mértéktelen halászata azt eredményezi, hogy az ide sorolható fajok képtelenek a reprodukciós egyensúly fenntartására.

A túlhalászás globális probléma
Fotó: AFP/Gurcan Ozturk

 Peru a kereskedelmi halászatban igen fontos szerepet játszik. Az ipari halászatnak, különösen a gyakran alkalmazott úgynevezett destruktív halászati módszereknek, mint például a fenékvonós halászatnak, vagy a „long line fishing” módszernek rendkívül nagyok a járulékos környezeti kárai.

 A helyzetet még tovább súlyosbítja az igen elterjedt orvhalászat, 

ami főleg olyan, kereskedelmileg különösen értékes fajokra jelent fenyegetést, mint a fekete marlin, vagy más kardhalfélék. A tengeri természetvédelmi területek kiterjesztése, továbbá a rendkívül szigorúan ellenőrzött tengeri nemzeti parkok további bővítése éppen ezért jó alapot teremthet a kizsákmányoló jellegű halászat visszaszorításához, és a fenntartható halfogás kialakításához.