Saját szemetéből gyárt autóalkatrészeket a Toyota

Vágólapra másolva!
Egy új kezdeményezés keretében a Toyota házon belül összegyűjtött műanyaghulladékát hasznosítja újra a Land Cruiser 250 üléskárpitjának gyártásához.
Vágólapra másolva!

Pár éve merész újdonságnak számított, ma sokan egyenesen elvárják, hogy az autógyártók minél szélesebb körben alkalmazzanak újrahasznosításból származó anyagokat a járművekben. Ez persze nem csak a piac igényeivel vág egybe: a termékek egész élettartamára vetített szénlábnyom csökkentése alapvető célkitűzéssé vált az autóiparban, a másodlagos nyersanyagok alkalmazása pedig több szinten is segít teljesíteni a vállalásokat.

Egyrészt felhasználásukkal csökkenthető a természetet terhelő szemét mennyisége, másrészt rendszerint kevesebb erőforrás (energia, víz stb.) felhasználásával jár a hulladékok visszaforgatása, mint a primer kárpitok, burkolatok és egyéb műanyagok előállítása.

Van ugyanakkor egy fontos szempont, ami alapvetően befolyásolja az újrahasznosítás környezeti hatásfokát: nem mindegy, hogy az összegyűjtött, szortírozott, újrahasznosításra előkészített hulladéknak mekkora utat kell megtennie, amíg a gyártási folyamat egyes fázisain át eljut a végfelhasználás helyszínére.

A Toyota legnagyobb belföldi üzemében, a taharai gyárban ezért rövidre zárták a kört: házon belüli gyűjtőállomást létesítettek, ahol mintegy 8000 dolgozó adhatja le a munkahelyen, illetve otthon keletkezett műanyaghulladékot. A PET-palackokat mosva, szortírozva, bedobozolva juttatják el a feldolgozási pontra, ahonnan kisvártatva vissza is érkezik Taharába ugyanaz a műanyag – immár újrahasznosított szövetanyag formájában, amelyet a Land Cruiser 250 üléseinek kárpitozásánál használnak fel.

(Forrás: Smarter Media)