Vágólapra másolva!
Dubajban van börtönben Quincy Promes 50-szeres holland válogatott labdarúgó, most pedig kiderült, hogy nem éppen a legjobb körülmények között raboskodik.

Dubajban fogták el

Promest egy amszterdami bíróság februárban, a távollétében ítélte el. A Szpartak Moszkvát erősítő szélsőt Dubajban fogták el és a holland hatóságok kérésére vették őrizetbe. A kiadatási eljárás már megkezdődött.

Zenit St. Petersburg v Spartak Moscow - Russian Premier League
Quincy Promes Oroszországban focizik
Fotó: NurPhoto via AFP/Mike Kireev

Promes a Szpartak csapatával Dubajban edzőtáborozott, azért vitték a rendőrségre, mert elhagyta egy közlekedési baleset helyszínét. Hollandiában a 32 éves játékos kábítószer-csempészés miatt kapott börtönbüntetést, ugyanis 2020 januárjában 1360 kilogramm, tengerisó-szállítmányba rejtett brazíliai kokain becsempészésében vett részt.

Promes nem jelent meg és nem tett vallomást a tárgyalás során, de ügyvédjén keresztül ártatlannak mondta magát. Tavaly egy ízben testi sértés miatt is elítélték - akkor az unokatestvérét szúrta lábon -, de megfellebbezte a döntést.

 

Orosz kiadatásban reménykedik

Most egy holland újságíró látogatta meg a börtönben Promest, aki a De Telegraaf cikke szerint kopaszra borotvált fejjel kellett, hogy bevonuljon. Promes egy hatszemélyes cellában van, ahol a három közül az egyik emeletes ágyon alszik, de van olyan, hogy 10-20 elítélt is van a cellában, ekkor sokan a földön kénytelenek aludni. Promes napközben elhagyhatja a celláját és tévézhet a többi rabbal, testmozgást heti háromszor végezhet. A rabok zöldséget és gyümölcsöt nem kapnak, a beszámoló szerint jéghideg van és zaj, hiszen állandóan zakatol a légkondicionáló.

A börtönben többnyire pakisztáni, egyiptomi és indiai rabok vannak, kevés őrrel, éppen ezért gyakoriak a benti bűncselekmények is.

Promes abban reménykedik, hogy a hollandok mellett a kiadatását szintén kérő oroszokhoz kerül majd, így megúszhatja a börtönt. Oroszország állítólag adócsalás miatt igényelte Promes kiadatását. Hollandiában jelen állás szerint hét és fél évet kéne börtönben töltenie.

A támadó korábban megfordult a Twente, a Sevilla és az Ajax csapatában is.