Bűzre és a szennyezésre panaszkodnak a lakók egy kisvárosban

Vágólapra másolva!
Mintegy 27 000 tonna szemetet helyeztek el illegálisan az Egyesült Királyság egyik kisvárosában. Hoad's Woodban lávaként áramlik a hulladék és szörnyű bűzre panaszkodnak a helyi lakosok.
Vágólapra másolva!

A lakosok szerint mérgező hulladékfolyók folynak keresztül az erdőn, miután több tonna szemetet raktak itt le illegálisan. Rothadó tojások bűze árad a négy hektáros szemétlerakóból, amely a kenti Ashford közelében lévő Hoad's Woodban, egy védett területen található.

A víz világító zöld, a hulladék úgy folyik, mint a láva, a levegő pedig záptojásszagú

- mondta az egyik helyi lakos. A lakosok a The Timesnak elmondták, hogy először 2020-ban kezdtek panaszt tenni a hatóságoknál, amikor két focipályányi fát vágtak ki az erdőben. Aztán 2023 júliusában dömperkocsik kezdtek el haladni egy kiszélesített erdei úton a szeméttelep felé.

Hét hónap alatt a becslések szerint 27 000 tonna hulladékot, köztük eldobható párologtatókat, egészségügyi betéteket, csirkelábakat és műanyag játékokat halmoztak fel 3,6 méter magasra az erdőterület megtisztított részén.

Az egyik oldalon akár 8 méter magas hulladékhegyek is vannak, amelyekből a szemét lávaszerűen ömlik a környező növényzetre. Néhány teherautónak nem volt rendszámtáblája vagy műszaki vizsgája, és amikor a lakosok megkérdezték őket, azt mondták nekik, hogy azért vannak ott, hogy eltakarítsák a szemetet.

A hatalmas szeméttelep ügyét most a környezetvédelmi hivatal vizsgálja és ellenőrzi, de a lakosok úgy érzik, hogy ezt túl sokáig elhúzták, ezért külön csoportot is alakítottak a terület megmentéséért.

A lerakott hulladékot először 2023 júliusában jelentették, és egész augusztusban fotókat és videókat küldtek a hatóságoknak - magyarázta a csoport egyik tagja -, de csak január 16-án helyeztek el beton kordont a pálya kapujához, hogy megakadályozzák a járművek bejutását.

Mivel a hulladék nagy részét részben feldolgozták, a kampányolók úgy vélik, hogy a bűnözők alkut kötöttek a tanáccsal. A lakosok arra panaszkodnak, hogy ahelyett, hogy a cég befizette volna a 2,8 millió font (1 274 068 944,96 forint) hulladéklerakási adót, inkább a Hoad's Woodba dobták a hulladékot.

Gondolom, könnyebb, mint drogot árulni

- mondta a csoport egyik tagja. 

Márciusban Damian Green, Ashford parlamenti képviselője részt vett egy találkozón, ahol a tanács, a rendőrség és a környezetvédelmi hivatal képviselői 200 résztvevővel beszélgettek, akik tudni akarták, miért tartott ilyen sokáig az intézkedés, és hogy mikor lesz eltakarítva a hulladék.

Azt mondták nekik, hogy a vizsgálat lefolytatása időigényes folyamat - írta a Daily Star.

Rothadó tojások bűze árad a négy hektáros szemétlerakóból, amely a kenti Ashford közelében lévő Hoad's Woodban, egy védett területen található.

A környezetvédelmi hivatal szerint a hulladéklerakó nem jelent egészségügyi vagy környezeti kockázatot, bár egyesek szkeptikusak. Egyesek azt állítják, hogy a telephelyről patakokba és a Medway folyóba szivárog a víz, amely néha koromfekete vagy világító zöld.

 

Mindenhol rossz a helyzet

Az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtése és kezelése rengeteg pénzbe és munkaórába kerül, emellett környezeti és egészségügyi kockázatokat is rejt, hiszen káros hatással van az élővilágra. Tavaly az ENSZ bejelentette, hogy a hulladék és a szennyezés planetáris krízis, ami egyenértékű a klímaváltozással és a biodiverzitás veszteséggel, és hogy ezt a hármat együtt kell kezelni.

Szörnyű a helyzet Indiában is. Már mintegy 60 méter magas az indiai főváros, Újdelhi peremvárosában elterülő szeméthegy, ami hamarosan magasabb lesz mint az ország ikonikus műemléke, Tádzs Mahal. A Gázipurban lévő, több mint 40 futballpályányi területen húzódó szemétlerakó évente mintegy 10 méterrel növekszik. A szeméthegyből veszélyes gázok szivárognak ki - a szeméthegyből kiszivárgó metángáz rendszeresen okoz tüzeket, amelyek eloltása napokba telik. Sámbhavi Sukla, az újdelhi tudományos és környezetkutató központ kutatója szerint a metánszivárgás akár halálos is lehet, ha a légkörbe vegyül. 

Jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemét található a magyar közutak mentén, az illegális szemétlerakások száma évről-évre növekszik, idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze, és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre Magyar Közút munkatársai. A Balaton-felvidéken is kiemelkedő problémát jelent az illegális hulladéklerakás. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a 2022. évben több mint 500 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze és szállított el működési területéről.

Azt is megírtuk, hogy már az utcán folyt az olaj, amikor felfedezték a luxemburgi illegális hulladéklerakót. Az ipartelepen tizennyolc konténert helyeztek el egyenként ezer liter ásványi olajjal. Mivel a tartályokat nem zárták le, nagy mennyiségű olaj folyt ki az utcára és a környező rétekre.