Itt van Oroszország drámai bejelentése a háború jövőjéről

NATO, tank, orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Moszkvának meg kell győződnie arról, hogy az ukrán hadsereg nem jelent veszélyt az orosz emberek és az orosz régiók biztonságára. Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője beszélt egy interjújában.
Vágólapra másolva!

Moszkvának meg kell győződnie arról, hogy a kijevi rezsim katonai kapacitása nem jelent veszélyt az orosz emberek biztonságára - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az aif.ru-nak adott interjújában. Az szóvivő úgy fogalmazott: 

Vegyük alapul, amit az elnök mond: Oroszországnak most már négy új régiója van, és nekünk kell gondoskodnunk az ott élő emberek biztonságáról, és fel kell szabadítanunk azokat a területeket, amelyeket a kijevi rezsim továbbra is megszállva tart

"Intézkednünk kell annak érdekében, hogy a kijevi rezsim katonai kapacitása ne jelentsen veszélyt népünk és régióink biztonságára" - hangsúlyozta Peszkov a Tass.com szerint. Hozzátette, hogy Oroszország jelenleg megteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket meg kell tenni az ország jövőjének biztosítása érdekében.

"Valóban nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül a két nép, a két nemzet [Oroszország és Ukrajna] történelmében. Országunk megteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket meg kell tennie saját jövőjének biztosítása érdekében. Egy olyan állam ellen harcol, amelyet sajnos 2014-ben megfertőzött a neonácizmus" - jegyezte meg.

Peszkov úgy véli, hogy abszurd és hiábavaló az Ukrajnára vonatkozó béketervről Oroszország nélkül tárgyalni, nélkülük nem lehetséges megoldást találni az ukrajnai kérdésre. Megjegyezte, "Ukrajna eszközzé vált a kollektív Nyugat kezében, amelyet a jelek szerint arra akarnak használni, hogy Oroszországot lefárassza, megfékezze és a szó minden értelmében hátrahagyják, és ha lehet, végezzenek vele". 

Szinte nyíltan beszélnek erről, nyugodtan beszélnek róla. Ukrajna és az ukrán nép egy eszközzé vált, és senki sem sajnálja, hogy kihasználják őket

 - tette hozzá. Peszkov szerint vannak más kérdések is, amelyeket velük együtt meg kell beszélni. 

Kifejtette, hogy Moszkva számára fontos, hogy meggyőződjön arról, hogy Ukrajnának nincsenek agresszív tervei Oroszországgal szemben. "Különösen, hogy erőszakkal akarják elvenni tőlünk a Krímet. Hogyan fogadhatjuk el egy olyan szomszédos ország létezését, amelynek hivatalos dokumentumai lehetővé teszik, hogy bármilyen módszerrel elvegyék tőlünk a Krímet? Az új régiókról nem is beszélve" - tette hozzá Peszkov.

Amikor arról beszélt, hogy Ukrajna és a Nyugat tervezi, hogy meghívja Oroszország partnereit "egy békecsúcsra", azt mondta: "Az amerikaiak kicsavarja minden olyan ország karját, amely megpróbálja tovább erősíteni velünk a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat". "Egyes országok meglehetősen keményen védik függetlenségüket, másoknak viszont nehezebb ellenállni, és ezt megértjük" - hangsúlyozta az orosz elnöki szóvivő. Azonban nincs kétsége afelől, hogy Oroszország és Ukrajna népe belátható időn belül helyreállítja a kommunikációt.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e áthidalni a szakadékot azok között, akik támogatják és ellenzik a jelenlegi orosz politikát, Peszkov azt mondta: 

Nem mondanám, hogy van szakadék. Helyesebb azt mondani, hogy a társadalom nagy többsége egyetért Putyin politikájával. Vannak olyanok is, akik ellenzik azt. Ez azonban a társadalom egy kis része, ők kevesen vannak. Nem kell eltúlozni a számukat.

A Kreml szóvivője megjegyezte, hogy Putyin választási győzelme a szavazatok 87%-ával fenomenális volt, a választás pedig "példátlanul tiszta" volt, mivel a megfigyelők sem emeltek komolyabb kifogást.