Drónt és rakétát lőtt ki az Egyesült Államok a Vörös-tengeren, riasztást adtak ki az izraeli határon

Események

TOPSHOTS Horizontal, Izraeli háború, Gázai övezet
A plume of dark smoke rises over the northern Gaza Strip during Israeli bombardment from southern Israel on December 27, 2023 amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 84. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:54
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:59
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Tüntetés New Yorkban

New Yorkban palesztinpárti tüntetők zárták le a World Trade Center bejáratát helyi idő szerint csütörtök kora este.

A helyszíni felvételek szerint több száz demonstráló jelent meg zászlókkal az épületnél az "Árasszuk el New York városát Palesztináért" címmel meghirdetett esemény keretében. A tüntetők az Izrael és a Hamász közötti háború végét, a palesztinok jogainak kiterjesztését követelték azon a helyen, ahol a World Trade Center korábbi felhőkarcolói 2001. szeptember 11-én merényletek következtében omlottak össze.

Palesztinpárti demonstrálók szerdán lezárták a New York-i John Fitzgerald Kennedy-repülőtérre vezető autóutat, valamint a Los Angeles nemzetközi repülőterére bejutást is élőlánccal akadályozták.

Az aktivisták a hatóságok kiérkezéséig akasztották meg az autóforgalmat, több utast arra kényszerítve, hogy gyalog induljon el a terminálok felé.

A tüntetők közül a rendőrök több mint hatvan embert tartóztattak le a két amerikai nagyvárosban szerdán.

New Yorkban karácsonykor is többeket őrizetbe vettek azok közül, akik a palesztinok mellett és Izrael ellen tüntettek az ünneplő tömegben, majd dulakodásban vettek részt.

08:05
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Drónt és rakétát lőtt ki az Egyesült Államok a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg megsemmisített egy támadó drónt és egy rakétát csütörtökön, amelyeket a jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli részéről.

A drónt és a ballisztikus rakétát a Mason amerikai hadihajó lőtte le a Vörös-tenger déli részén - közölte az Egyesült Államok közel-keleti regionális parancsnoksága (Centcom) csütörtökön az X közösségi médiaplatformon.

A térségben tartózkodó 18 hajó egyikében sem keletkezett kár, és sérülésekről sem érkezett jelentés. Október 19. óta ez volt a huszonkettedik támadás, amelyet a húszik a nemzetközi hajózás ellen kíséreltek meg

- írták a bejegyzésben.

A gázai övezeti háború kirobbanása óta a teheráni vezetés hátszelét élvező jemeni húszi lázadók fokozták támadásaikat kereskedelmi és hadihajók ellen a Vörös-tengeren. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet leállítását követelik.

Az amerikai hírszerzés mindemellett azt állítja, hogy Irán áll a támadások hátterében, amelyek megzavarták a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán, a Szuezi-csatornán keresztüli kereskedelmi forgalmat.

09:32
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász küldöttsége Kairóba utazik ma

A látogatás célja, hogy áttekintsék a gázai háborút lezáró tűzszünetre vonatkozó egyiptomi tervet - közölte egy Hamász-tisztviselő.

A tervet a múlt héten terjesztették a Hamász tisztviselői elé. A Hamászhoz közel álló források szerint a kairói háromlépcsős terv megújuló tűzszünetet, a Hamász által tartott túszok szakaszos szabadon bocsátását, végül pedig a háborút lezáró tűzszünetet irányoz elő - írja az Agence France-Presse.

10:00
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász kihátrálna a harcokból

A Hamász "nyitott minden olyan ötletre vagy javaslatra, amely a Gázai övezetben élők elleni agresszió teljes és végleges beszüntetésére irányul" - mondta a palesztin fegyveres csoport egyik tisztviselője. A Hamász nem érdekelt az "agresszió részleges vagy ideiglenes beszüntetésében", kiemelték, hogy a Gázában fogva tartott többi túszt csak a tartós tűzszünet bevezetése után engedik szabadon.

10:28
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Benjamin Netanjahu lemondta a háborús kabinet ülését

A csütörtök esti ülésen a Hamász elleni háború befejezése utáni gázai terveket vitatták volna meg. Az izraeli miniszterelnök állítólag visszautasította a biztonsági tisztviselők kérését, hogy készítsenek tervet a Gázai övezet ellenőrzésére.

11:10
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az UNICEF tragikus hírt közölt

Példátlan szintet ért el a Ciszjordániában, köztük a Kelet-Jeruzsálemben megölt gyermekek száma - figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ gyermekalapja (Unicef). Az elmúlt 12 hétben mintegy 83 gyermeket öltek meg Ciszjordániában - áll az Unicef közleményében.

11:46
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael sajnálatát fejezte ki, amiért egy menekülttábort bombázott

Az izraeli hadsereg közölte, hogy "sajnálja a kárt", amelyet a hét elején a Gázai övezet központjában lévő Maghazi menekülttáborban több tucat ember halálát okozó izraeli csapás okozott. Az ENSZ emberi jogi hivatalának adatai szerint mintegy 86 ember halt meg a Deir al-Balahtól keletre fekvő Maghazi táborban vasárnap késő este végrehajtott izraeli légicsapásban.

A lőszer típusa nem felelt meg a támadás jellegének, ami jelentős járulékos veszteséget okozott, ami elkerülhető lett volna

- mondta egy izraeli katonai tisztviselő csütörtökön a Kan hírügynökségnek.

12:13
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Tévedésből túszokat is megöltek az izraeli katonák

Az Izraeli Védelmi Erők elismerte, hogy "kudarcot vallott egy küldetésben", miután katonái tévedésből megöltek három izraeli túszt a Gázai övezetben a hónap elején. A december 15-i gyilkossággal kapcsolatos vizsgálat kapcsán az IDF vezérkari főnöke elmondta, hogy

kudarcot vallottak a túszok kimentésében.

12:47
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Riasztást adtak ki az izraeli határon

Az IDF jelentette, hogy Észak-Izraelben ismét megszólaltak a szirénák. Izrael és az Izrael-ellenes erők október 7. óta rendszeresen harcolnak az ENSZ által meghúzott, Izraelt és Libanont elválasztó határ közelében.

13:35
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb halott katona családját értesítették

Izrael újabb katonát nevezett meg, aki a Gázai övezeten belül harcolva vesztette életét. Emellett két katona családját arról értesítették, hogy családtagjaik "súlyosan megsebesültek a Gázai övezet északi részén zajló különböző harcokban".

Csütörtökön az Associated Press arról számolt be, hogy a háborúban megsebesült izraeli katonák száma nagyjából 3000-re emelkedett és gázai szárazföldi hadművelet során eddig legkevesebb 160 IDF-katona halt meg.

14:13
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Kémkedés miatt embereket végeztek ki Iránban

Irán felakasztott négy embert, akiket Izraelnek való kémkedésért ítéltek el - jelentette pénteken az AFP.

"Egy cionista rendszerrel kapcsolatban álló szabotázscsoport négy tagját ... felakasztották ma reggel" Irán északnyugati, Nyugat-Azerbajdzsán tartományában - jelentették be.

A három férfit és egy nőt "moharebeh", azaz Isten elleni háború viselése és "a cionista rezsimmel való együttműködésük" miatt ítélték halálra.

14:41
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Két napig bombázta Izrael egy kórház környékét

A Gázai övezet déli részén fekvő Al-Amal kórház közelében - két napon át tartó - izraeli bombázások 41 ember halálát okozták - közölte csütörtökön a Palesztin Vörös Félhold.

Az áldozatok között vannak menedéket kereső "kitelepítettek" is - jelentette az AFP.

A mentőszolgálat egyik munkatársa interjúban beszélt arról, hogy munkatársait vetkőztetik, verik és kihallgatják az izraeli erők.

15:23
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael kiterjeszti műveleteit a Gázai övezet déli részén

Az izraeli hadsereg az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy a Hamász elleni offenzívájában

kiterjeszti a műveletet a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnis térségében.

A hadsereg hozzátette, hogy egy Khan Júniszban történt incidens során azonosítottak egy tőlük mintegy 100 méterre lévő Hamász-tagot, és dróncsapást intéztek ellene.

15:52
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Határon átnyúló tűzharc Dél-Libanonban és Észak-Izraelben

Az izraeli hadsereg az X-en közzétett bejegyzésében azt írja, hogy Libanon területéről több rakétát is indítottak Észak-Izrael felé és válaszul tüzérségi csapást mértek a támadások forrására.

Az izraeli hadsereg rádiója korábban figyelmeztetést adott ki, amely szerint "ellenséges repülőgépet" észleltek az észak-izraeli Kirjat Smona környékén. Később azonban közölték, hogy ez téves riasztás volt.

16:30
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztinbarát aktivisták sztrájkra szólítanak fel

Palesztinpárti aktivisták a #StrikeForGaza hashtageket használják a közösségi médiában, hogy felszólítsák az embereket, hogy ne menjenek dolgozni, iskolába, bankba vagy vásárolni a gázai palesztinok támogatására.

A felhívás célja, hogy hatással legyenek a világgazdaságra és nyomást gyakoroljanak a kormányokra, hogy állítsák le a Gázai övezet elleni agressziót.

17:05
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Tizennégy palesztint vettek őrizetbe

Az izraeli erők legalább 14 palesztint, köztük egy gyereket vettek őrizetbe a megszállt Ciszjordániában tartott razziák során - jelentette a Wafa hírügynökség.

17:38
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael: Az adóbevételeket nem utaljuk át a Palesztin hatóságoknak

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy nem fognak adóbevételeket átutalni a Palesztin Hatóságnak (PA) - írja a The Times of Israel.
Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre, hogy adja át a Palesztin Hatóságnak a beszedett havi adóbevételeket, amit október 7-e óta nem tettek meg.

17:59
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael aknákat és fegyvereket semmisített meg az övezet déli részén

Az izraeli hadsereg az X-en tett közzé egy frissítést a december végén indított hadműveletről, amelyet a Hamász által október 7-én megtámadott Nir Oz kibucról neveztek el. A közlemény szerint a műveletben részt vevő erők terroristákkal számoltak le,

több tucat aknát és páncéltörő rakétakilövő állásokat, valamint számos fegyvert lokalizáltak és semlegesítettek a Gázai övezet déli részén.

18:30
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

A tömegbe hajtott autójával egy palesztin férfi

Az izraeli hadsereg közlése szerint egy palesztin férfi autóval a tömegbe hajtott pénteken a megszállt Ciszjordániában. A mentősök szerint négyen megsebesültek.

A katonák elfogták a sofőrt a helyszínen, Hebron városától délre.

A mentőszolgálat közölte, hogy egy személyt súlyos állapotban, három másik személyt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A sofőrt lelőtték.

18:59
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási hiány van az eszközökből, a temetkezés is problémás

A Reuters beszélt Mohammed Abu Mussa önkéntessel, aki a holttesteket készíti elő a gázai temetésekre. A hírügynökségnek elmondta:

A kihívások túl nagyok, hiány van a késekből és az ollókból, amelyekre a lepel előkészítéséhez és a vágáshoz van szükségünk.

A Gázai övezetben nehézségekbe ütközünk a kések, az ollók és a pamut beszerzésében. Hozzátette, hogy olyan sok ember hal meg, hogy négy-öt embert kell egy lepelbe burkolnia.

19:29
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Izraelben ismét megszólaltak a szirénák

Az IDF jelentése szerint Észak-Izraelben ismét megszólaltak a szirénák. Október 7. óta Izrael és az Izrael-ellenes erők rendszeresen támadnak az ENSZ által meghúzott kék vonal felett, amely elválasztja Izraelt és Libanont.

19:59
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonban támadtak a Hezbollah állásaira

Az izraeli hadsereg közölte, hogy Libanonon belül támadta az általa Hezbollah terrorista infrastruktúrának nevezett területeket. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett nyilatkozatában az IDF azt mondta:

Az elmúlt órában több, Libanonból Izrael felé irányuló kilövést azonosítottak, amelyek közül kettő izraeli területre lépett át.

20:28
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael csapást mért több terrorista sejtre

Az IDF csapást mért egy Hezbollah terrorista sejtre, amely tankelhárító rakéták kilövéséért felelős Aitaroun térségében, valamint egy rakétaindító állomásra, amelyet a mai nap folyamán az észak-izraeli Bar'am térségének bombázására használtak.

Az IDF vadászrepülőgépei csapást mértek a Hezbollah terrorista infrastruktúrájára a libanoni Wadi Hamul térségében.

20:56
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

A svéd migrációs hivatal mégis kitoloncol egy palesztin férfit

Egy gázai származású férfi tavaly kért menedékjogot Svédországban. Kérelmében azt állította, hogy becsületével kapcsolatos fenyegetés miatt megölik, ha visszatér az enklávéba, de ezt az információt az ügynökség nem tartotta megbízhatónak.

Az ügynökség korábban úgy döntött, hogy senkit sem toloncolnak ki az enklávéba, nem sokkal azután, hogy október 7-én megkezdődött a gázai háború.

A határozat szerint a férfi jó helyismerettel rendelkezik, egészséges felnőtt, és nincsenek olyan egyéb körülmények, amelyek miatt a konfliktus miatt kiszolgáltatottabb lenne, mint más gázai lakosok. Tomas Fridh, a férfit képviselő ügyvéd szerint a határozat helytelen a mai gázai biztonsági helyzet értékelését illetően.

21:29
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Iránban felakasztottak négy embert

Irán bejelentette, hogy felakasztottak ma négy embert, akikről azt állítják, hogy Izrael nevében szabotázst követtek el. Irán északnyugati, Nyugat-Azerbajdzsán tartományában végezték ki őket.

A három férfit és egy nőt "moharebeh" (Isten elleni háború és korrupció) vádjával ítélték halálra, mivel együttműködtek a cionista rezsimmel.

A csoport a Moszad vezetésével kiterjedt akciókat követett el az ország biztonsága ellen.

A három férfit Vafa Hanareh, Aram Omari és Rahman Parhazo néven azonosították.

21:56
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg kiterjesztette a műveleteket a déli Hán-Júniszban

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy erői kibővítették hadműveleteiket a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban, ahol egyetlen nap alatt több tucat terroristát öltek meg.

A közlés szerint az egyik palesztint akkor vették észre egy légi eszközről, amikor páncéltörő rakétával kezében már az izraeli katonák felé rohant, de agyonlőtték még azelőtt, hogy tüzelni tudott volna.

Az ejtőernyősök elkezdték felszámolni a város terrort szolgáló infrastruktúráját, és ennek során megöltek több fegyverest egy alagút lejáratánál és egy épületben - jelentették a katonai szóvivők.

22:10
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Terrortámadáshoz használható oktatóanyagokat találtak

Egy izraeli egység fegyvereket és terrortámadáshoz használható oktatóanyagokat talált a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik tagjának otthonában Dzsabalija külvárosában, az övezet északi részén.

Emellett képeket találtak fegyvereket és gránátokat tartó, hadműveletet eljátszó gyermekekről.

22:13
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

187 halott, 312 sebesült egy nap alatt

Az izraeli légierő vadászrepülőgépei az északi határszakaszon a palesztinokat segítő, libanoni síita Hezbollah szervezethez tartozó libanoni célpontokat, Vádi-Hamul térségében kilövőállásokat és egy katonai egységet támadtak.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az övezetben száznyolcvanheten haltak meg és háromszáztizenketten sebesültek meg az utóbbi napon.

Egy izraeli tüzérségi egység. Forrás: AFP/Jalaa Marey

Célba vették a Hezbollah egy osztagát Aitarun térségében, valamint egy olyan kilövőállást, ahonnan Izraelt, a felső-galileai Baramot lőtték pénteken.

22:30
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Pakisztán a Gázával való szolidaritás jegyében betiltotta az újévi ünnepségeket

A gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében Pakisztán megtiltotta, hogy az országban nyilvánosan ünnepeljék az újévet. A kormány felszólította a pakisztániakat: ünnepeljék meg egyszerűen az eseményt.

Csütörtök esti televíziós beszédében Anvar-ul-Hak Kakar miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy tekintettel a gázai helyzetre, a kormány megtilt mindenféle nyilvános újévi ünnepséget.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik emírsége, Sardzsa csütörtökön szintén betiltotta a hagyományos újévi tűzijátékokat " a gázai övezeti testvéreinkkel való szolidaritás és humanitárius együttműködés jegyében" - írta az emírség rendőrsége a Facebookon.

22:59
december 29, 2023
Vágólapra másolva!

Teheráni külügyi szóvivő: Az iráni atomprogram békés volt és marad

- jelentette ki Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő pénteken, válaszul arra a közleményre, amelyben négy nyugati hatalom közösen bírálta Iránt amiatt, hogy megnövelte az urándúsítás mértékét.

Kanaáni kifejtette, hogy politikai véleményalkotás helyett az Egyesült Államoknak és három európai szövetségesének - Franciaországnak, Németországnak és az Egyesült Királyságnak - érdemes lenne felülvizsgálnia a nemzetközi atomalku újjáélesztéséről és a szankciók enyhítéséről szóló, az elmúlt két évben folytatott tárgyalásokon felmutatott teljesítményét, mely szerinte nem nevezhető konstruktívnak.

Arra is emlékeztetett, hogy a dúsítás 60 százalékra növelését Irán békés atomenergia-igényeivel összhangban és teljes mértékben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt végzik.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Irán tisztában van jogaival és nemzetközi kötelezettségeivel, és ennek keretében kívánja folytatni az együttműködést az ügynökséggel. Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság csütörtökön - a NAÜ korábbi jelentésére hivatkozva - közös közleményben ítélte el Iránt az urándúsítás fokozása miatt.

A dokumentum szerint a dúsítás ilyen mértékét nem indokolja az atomenergia polgári felhasználása, ellenben jelentős fegyverkezési kockázatot hordoz.