Rakétákkal, drónokkal támadnak az oroszok, az ukránok nem bírnak a támadássorozattal

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, jármű
Ukrainian servicemen of the 57th Brigade fire BM-21 'Grad' multiple rocket launcher towards Russian positions at a front line near Bakhmut in the Donetsk region on June 20, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 594. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:09
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:14
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország érdeke a közel-keleti háború

"A rendelkezésre álló információk szerint Oroszország érdekelt abban, hogy háborút indítson a Közel-Keleten, hogy a fájdalom és a szenvedés új forrása alááshassa a világ egységét, növelje a viszályokat és az ellentmondásokat, és ezzel segítse Oroszországot az európai szabadság megsemmisítésében. Látjuk, hogy az orosz propagandisták örvendeznek. Azt látjuk, hogy Moszkva iráni barátai nyíltan támogatják azokat, akik megtámadták Izraelt. Mindez pedig sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint amit a világ jelenleg érzékel. A múlt világháborúi helyi agressziókkal kezdődtek" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:19
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Leváltotta Zelenszkij az egyik bizalmi emberét

Leváltotta az ukrán elnök az Ukrán Fegyveres Erők Területi Védelmi Erőinek parancsnokát. Ihor Tancjura helyett Anatolij Barhilevicset nevezték ki parancsnoknak.

"A legfontosabb feladat, hogy a Területi Honvédség fejlesztése ne álljon le" - mondta Volodimir Zelenszkij az éjszakai videójában.

06:45
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 4715 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4158 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:19
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Egyszerre várnak támogatást

Az amerikai hadsereg egyik tisztviselője szerint több finanszírozásra lesz szükség Izrael és Ukrajna szükségleteinek egyidejű támogatásához.

Christine Wormuth hadseregtitkár azt mondta, hogy a Kongresszusnak további finanszírozást kell jóváhagynia annak biztosítására, hogy a Pentagon hadianyag-gyártási és beszerzési tervei potenciálisan megfeleljenek mindkét ország igényeinek.

„Egy dolog, ami különösen fontos a hadianyag és a potenciálisan az izraeliek és az ukránok egyidejű támogatására való képességünk szempontjából, az a Kongresszustól kapott kiegészítő finanszírozás, hogy növelni tudjuk a kapacitásunkat, a termelésbővítési képességünket, majd hogy fizessenek magukért a lőszerekért is" – mondta egy katonai rendezvényen.

07:56
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

10 napjuk van az orosz képviselőknek

Az orosz törvényhozók 10 napot kaptak, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy visszavonják a nukleáris kísérletek tilalmáról szóló szerződés Moszkva általi ratifikációját. A hírre reagált az Átfogó Atomkísérlet-tilalmi Szerződés Szervezetének vezetője. Robert Floyd közleményében azt írta: "Aggodalommal tölt el, hogy az Orosz Föderáció lépéseket tesz az Átfogó Atomcsend-szerződés (CTBT) ratifikációjának visszavonása érdekében."

08:21
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Romániába megy az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij kedden Romániába látogat – ez lesz az első látogatása az országban a háború 2022-es kirobbanása óta. Az ukrán elnök megoldást keres az ukrán gabona biztonságos exportjára. A romániai fekete-tengeri konstancai kikötőt egy lehetséges alternatív útvonalnak tekintik.

08:51
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a tömeges temetések

Gyászoló családok megkezdték szeretteik eltemetését a kelet-ukrajnai Hroza faluban, amelyet orosz rakéták vettek célba a múlt héten több mint 50 ember halálát okozó támadásban. A jelenleg mintegy 330 lakost számláló kis falu temetőjében már körülbelül 30 sírt ástak ki.

09:27
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-tisztviselő tárgyal Moszkvában

Az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője, Rebeca Grynspan hétfőn Moszkvában találkozott orosz tisztviselőkkel, hogy megbeszéléseket tegyenek az Oroszországból és Ukrajnából származó gabona és műtrágya globális piacaira való „akadálytalan hozzáférés" érdekében – közölte az ENSZ szóvivője.

10:07
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több tucat dróntámadást indított

Oroszország 36 dróntámadást intézett Ukrajna ellen – közölte kedden reggel az ukrán légierő – miközben hozzátették, hogy a légvédelmi rendszerek 27 fegyvert semmisítettek meg.
Az iráni gyártmányú Shahed drónokkal végrehajtott támadások Odessza, Mikolajiv és Herszon régiókat célozták meg – közölte a légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

10:29
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Magas rangú nacionalisták lehettek a hrozai temetésen

Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén felszólalva utalt Oroszország felelősségére a Harkov megyei Hroza falu elleni csapásért. Azt állította, hogy a támadás idején "egy magas rangú ukrán nacionalista temetését tartották", és amikor a katonák egy adott helyen koncentrálódnak, "jogos célponttá válnak".

A helyi hatóságok szerint egy hrozai kávézóban történt légicsapás 52 embert ölt meg, köztük egy hatéves kisfiút. "A halottak többsége hadköteles korú férfi volt" - jegyezte meg Nebenzja, de azt nem állította, hogy katonák lettek volna. Megismételte, hogy Oroszország nem vesz célba civileket.

10:45
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Előreléptek az ukránok Zaporizzsja és Bahmut környékén

Az ukrán erők előrenyomultak Zaporizzsja megye nyugati részén és Bahmut közelében a rossz időjárási körülményekről szóló jelentések ellenére – közölte friss jelentésében az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW).

Az orosz katonai kommentátorok korábban azt állították, hogy a front közelében a heves esőzések korlátozzák a katonai műveleteket. Egy jelentés szerint az időjárás rontotta a látási viszonyokat, ami megzavarta az ukrán és az orosz erők felderítő drónjait is. Egy másik jelentés szerint a sáros útviszonyok akadályozták a járművek mozgását.

Az ISW korábban arról számolt be, hogy a téli szezon nem állítja meg az ukrán ellentámadást, bár bizonyos hadműveletek számára kihívásokat fog jelenteni.

11:10
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

50-100 milliárd dolláros segélyre számíthat Ukrajna

Az amerikai szenátorok kétpárti támogatásukat fejezték ki egy évre szóló 50-100 milliárd dolláros segélycsomag mellett – jelentette a Wall Street Journal (WSJ). A csomagot - amennyiben megegyeznek - még a jelenlegi kiadási törvény november 17-i lejárta előtt elfogadhatják.

A szenátorok azt mondták a Wall Street Journalnak, hogy egy nagy finanszírozási csomag "bizalmat adna Ukrajnának", és "politikai szempontból" előnyösebb.

Ukrajna finanszírozását kihagyták a szeptember 30-án elfogadott kiadási törvényből, hogy elkerüljék az amerikai kormány leállását, ami kétségbe vonta az amerikai támogatást.

13:09
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Az elmúlt napban 450 orosz áldozat volt, így a háború kezdete óta összesen 283 080-ra nőtt az orosz áldozatok száma - közölte az ukrán védelmi minisztérium.

A minisztérium napi frissítésében azt írta, hogy az orosz erők hat harckocsit és három páncélozott harcjárművet is elvesztettek, így az összes veszteség 4829-re, illetve 9129-re emelkedett.

13:13
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megpróbál visszatérni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Moszkvát a tavalyi ukrajnai inváziója után kizárták a genfi székhelyű testületből, de a közgyűlés szavazása során figyelembe vehetik, hogy a 2024-26-os időszakra új helyet kapjon – írja a The Guardian.

13:20
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétával támadtak az oroszok Harkovban

Oroszország S-300-as rakétát lőtt ki a Harkovi területen lévő Velykij Burlukra, ahol két nő és egy 45 és 34 éves férfi megsérült - közölte Oleh Szinyehubov kormányzó.

13:53
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Odesszát is támadták az oroszok

Az odesszai régióban a logisztikai infrastruktúra megrongálódott a robbanások következtében – mondta a térség katonai közigazgatásának vezetője, Oleg Kiper a Telegram csatornán .

Éjszaka Ukrajna több régiójában is megszólalt a légiriadó.

14:39
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Pusztító csapást mértek az oroszok egy falura

Az orosz rakétacsapás, amely 52 embert ölt meg egy katona virrasztásán egy kis faluban, továbbra is folytatódik, és a támadást az Egyesült Nemzetek Szervezete az éjszaka folyamán határozottan elítélte.

15:22
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország humanitárius segélyt nyújt

A finn külügyminisztérium október 9-én bejelentette, hogy további 92 millió eurót különít el az Ukrajna, Moldova és más, az orosz háború által érintett országok humanitárius támogatására.

15:57
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg előrenyomult Avdejevkában

Az orosz hadsereg előrenyomult Avdejevkában az elmúlt 24 órában – mondta a RIA Novosztyinak Jan Gagin, a DPR vezetőjének tanácsadója, Denis Pushilin. "Legalább két ellenséges erődített területet megsemmisítettek" – mondta Gagin hozzátéve, hogy csak az elmúlt 24 órában az ellenség akár száz embert veszíthetett el.

16:30
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

A krími hidat hét órára lezárták

A Krími hídon hét órára leállt az autóforgalom. A járműveket moszkvai idő szerint 17:00 óráig nem engedik át. A döntés oka a helyszínen végzett helyreállítási munka volt.

16:50
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Szevasztopolban gyakorlatoztak az oroszok

A víz alatti szabotázs elleni támogató személyzet kiképzését a Kamyshovaya-öbölben, valamint a déli és az északi hullámtörőn helyi idő szerint 11 és 12 óra között tartották

Korábban ismertté vált , hogy Szevasztopolban megerősítik a lakossági légiriadó rendszereket.

17:21
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov Pekingben fog tárgyalni

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter október 16-18-án Pekingbe látogat, és tárgyalásokat folytat kínai kollégájával, Vang Jivel - idézte kedden Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivőt a TASZSZ orosz hírügynökség.

17:38
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez lehet Putyin terve

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közzétette az ukrajnai háborúról szóló napi hírszerzési frissítését. Ennek középpontjában a jövő év március 17-én esedékes oroszországi elnökválasztás áll, amikor "Vlagyimir Putyin szinte biztosan újra indul, annak ellenére, hogy nyilvánosan még nem jelentette be erre irányuló szándékát" – vélekednek a jelentésben.

A minisztérium szerint vannak olyan spekulációk, hogy Putyin választási kampánya nem hivatalosan a jövő hónapban kezdődik – számol be a jelentésről a Sky News.

"Bár a választások Oroszországban a Kreml beavatkozásának és ellenőrzésének vannak kitéve, továbbra is a politikai legitimáció egyik legfontosabb eszköze maradnak" – írja a brit védelmi minisztérium.

17:54
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Bidenék megkerülnék az embereket akaratát

Az izraeli háború kitörése kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan befolyásolhatja a Nyugat Ukrajnának nyújtott további támogatását.

A republikánusok a kongresszusban egyre inkább igyekeznek megakadályozni, hogy tovább finanszírozzák Ukrajnát. Mivel Izrael a Hamász hétvégi támadását követően súlyos konfliktusba keveredett, aggodalomra ad okot, hogy ezek a követelések hozzájárulhatnak az Ukrajna pénzügyi támogatásának csökkentésére irányuló felhívásokhoz.

A pletykák és a jelentések szerint a Biden-kormányzat és a kongresszus kulcsfontosságú törvényhozói aktívan tárgyalnak arról, hogy az Izraelnek nyújtott támogatást összekapcsolják-e az Ukrajnának nyújtott több pénzzel, mint olyan stratégiát, amellyel mindkét kiadási prioritást el lehetne fogadni.

18:22
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Korea rengeteg fegyvert szállíthat Moszkvának

Az észak-koreai-orosz határon jelentősen megnövekedett a vasúti forgalom, ami valószínűleg annak a jele, hogy Kim Dzsongun lőszerek szállításával segíti Vlagyimir Putyin orosz elnököt - állítja egy amerikai agytröszt a legújabb műholdas fotókra hivatkozva, írja a The Independent.

Az október 5-i műholdfelvételek "drámai és példátlan mértékű tehervagon-forgalmat" mutattak a tumangangi vasúti létesítménynél a Beyond Parallel, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja által működtetett weboldal szerint.

A múlt héten készült felvételeken körülbelül 73 vasúti kocsi volt látható, míg az elmúlt öt év korábbi műholdfelvételei legfeljebb 20 vasúti kocsit mutattak ezen a létesítményen.

18:45
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódik a nukleáris helyzet

Az elmúlt napokban az ukrajnai háborúról szóló tudósítások egyik fő témája a Kremlből származó különböző nyilatkozatok voltak, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország arra készül, hogy visszavonja az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének ratifikációját.

Az orosz törvényhozók tegnap 10 napot kaptak arra, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne a legjobban visszavonni a szerződést. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes ma reggel azt mondta, hogy Oroszország jeleket látott arra, hogy az Egyesült Államok nukleáris kísérletekre készül Nevadában.

Korábban kijelentette, hogy Oroszország csak akkor és úgy folytatja a nukleáris kísérleteket, ha az Egyesült Államok is megteszi ugyanezt.

19:27
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot Bukarestben

Stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot kedden bukaresti látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal.

A négyszemközti találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának és a román népnek az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget.

Az újabb fegyverigényekről elmondta: biztonsági okokból nem fedheti fel őket, de a román légvédelmi rendszerek erősítéséről is tárgyaltak.

20:14
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

A britek szerint nem lesz újabb mozgósítás Oroszországban

Csekély az esélye annak, hogy a 2024 márciusában esedékes orosz elnökválasztás előtt újabb katonai mozgósításra kerüljön sor Oroszországban.

Egy ilyen lépés valószínűleg népszerűtlen lenne - közölte a brit védelmi minisztérium október 10-én.

21:24
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Külső behatás által keletkezhetett kár a napokban leállított Balti-tengeri gázvezetéken

Feltehetőleg külső behatás által keletkezett kár a napokban szivárgás miatt leállított, Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéken - közölte kedden Sauli Niinistö finn elnök.

"Valószínű, hogy a gázvezetéken és a telekommunikációs kábelen keletkezett kár külső behatás eredménye. Egyelőre nem világos, mi okozta a kárt, a vizsgálat folytatódik Finnország és Észtország együttműködésével" - jelentette ki Niinistö.

"Ma beszéltem Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A NATO készen áll segítséget nyújtani a vizsgálatban" - tette hozzá a finn elnök.

A finn kormány tájékoztatása szerint károk keletkeztek nemcsak magán a gázvezetéken, de a párhuzamosan futó telekommunikációs kábelen is, amelyek összekötik a két NATO-tagországot.

22:09
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Előrenyomultak az orosz erők Avgyijivkánál

Az orosz csapatok sikeresen nyomulnak előre a Donyecktől északra fekvő Avgyijivkában, az ukrán erők több mint száz halottat és sebesültet veszítettek - közölte Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója kedden a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Gagin szerint az ukrán fél több mint húsz haditechnikai eszközt és négy erődítményt veszített. Mint mondta, az ukrán katonák az erős orosz tüzérségi tűz miatt Avgyijivkánál feladták állásaik egy részét az első védelmi vonalon.

23:06
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Németország "téli fegyvercsomagot" küld Ukrajnának

Németország terjedelmes "téli fegyvercsomagot" küld Ukrajnának, ebben légvédelmi eszközök, páncélosok és lőszerek lesznek, hogy katonai téren átsegítsék a télen a kijevi vezetést - közölte kedden a német védelmi minisztérium.

A szállítmány tartalmazza a már múlt héten ígért - amerikai gyártmányú - második Patriot-üteget egy tűzvezetési ponttal, radarállomással, nyolc indítóberendezéssel, valamint több mint 60 irányítható rakétával.

Ezen felül Berlin a már meglévők mellé további Iris-T típusú német légvédelmi rakétarendszereket is küld: egy közepes, illetve egy rövid hatótávolságú változatot.

A csomag részét képezi három további német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi löveg.

23:33
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a legfrissebb orosz hadijelentés a háború állásáról

Az orosz védelmi minisztérium keddi hadijelentése szerint az orosz hadsereg négy fontszakaszon tíz támadást vert vissza, melyek során mintegy 580 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A moszkvai összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három vezetési és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és 19 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az elmúlt nap folyamán a Herszon megyei Oleski és a Belgorod megyei Popovka községben két-két civil halt meg ukrán belövések következtében.

06:34
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.