Radikális döntést hozott Amszterdam, így szorítanák ki a turistákat

Vágólapra másolva!
Európa számos országaiban igyekeznek újfajta rendeletekkel fellépni a tömegturizmus ellen. A holland főváros azonban egy igazán radikális döntésre szánta el magát, ami jól mutatja, hogy nem csak ideiglenes, hanem hosszútávú megoldást kerestek a problémára. Amszterdam ugyanis úgy döntött, betiltja az új szállodák építését, mindemellett pedig korlátozza a vendégéjszakák számát.
Vágólapra másolva!

„Szeretnénk élhetővé tenni és megőrizni a várost a lakosok és a látogatók számára” – írta a helyi önkormányzat, amit az euronews szúrt ki. De nem csak a szállodák és a látogatók száma korlátozódik, hanem azt tervezik, hogy csökkentik a folyami hajóutak számát is. 

Amszterdam, Hollandia
Amszterdam, Hollandia. Fotó: Unplash / Jace & Afsoon

Amszterdam kettős módszerrel harcolna a tömegturizmus ellen, ennek értelmében minden évben betiltják az új szállodák építését és korlátozzák a turisták által eltöltött éjszakák számát is.

A cél az, hogy a turisták által eltöltött éjszakákat mindössze évi 20 millióra korlátozzák

A szállodák esetében ez az jelenti, hogy egy új szálloda csak akkor nyílhat meg, ha egy másik bezár, és az új szállodák nem kínálhatnak több szálláshelyet, mint elődjeik. Új szálloda esetében bizonyítani kell, hogy előnyösebb lesz a város számára, például fenntarthatóbb leszFontos viszont, hogy a már engedélyt kapott fejlesztések mentesülnek a tilalom alól. 

A holland fővárosnak azonban nem ez az első olyan intézkedése, ami a turisták megfékezésére irányul, ugyanis mint arról már korábban beszámoltunk, tavaly nyáron hoztak döntést arról, hogy kitiltják az óceánjáró hajókat a városból. 

Amszterdam
Fotó: Unplash / Tobias Kordt

Amellett, hogy Amszterdam próbálja enyhíteni tömegturizmusból adódó nehézségeket, a fenntarthatóságot kiemelt szempontként kezelő város számára már nem fér bele a súlyosan szennyező járművek befogadása.

2023-ban nagyjából 2300 hajó kötött ki Amszterdamban. A kormány ezt 1150-re akarja csökkenteni 2028-ig, ezzel 271 ezerrel csökkentve az ide látogatók számát – írja a Dutch News

Hester van Buren, a város pénzügyi vezetője szerint a sétahajózás különösen a tavaszi szezonban (március vége és május eleje) zavaró. 

"Ez egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyeknek célja a turisták számának csökkentése" – célzott a túlzsúfoltságra.

A városnak nem sikerült kitiltania a turistákat a kávézókból, de 2023 elején betiltották a marihuána fogyasztást a piros lámpás negyedben. Amszterdam azonban marketingkampányok sorozatát is elindította (például „Maradj távol” , „Újítsd meg a nézeted”), csak hogy a turistákat is elrettentsék. 

Még az idegenforgalmi adót is megemelték , a jövőbeli tervek között pedig szerepel a vöröslámpás negyed teljes áthelyezése is.