Túl sok turista megy Velencébe, így próbálják megfékezni őket

Túl sok turista Velencében
Velence fellép a túl sok turista ellen
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Azok a turisták, akik csupán néhány órát töltenek Velence történelmi központjában, és nem fizetik be az 5 eurós napidíjat, a belépési díj tízszeresétől kezdődő pénzbírsággal sújthatók – közölték a város illetékesei. A fizetési rendszert még áprilisban elindítják egy kísérleti program keretében, amivel a túl sok turista ellen küzdenek.
Vágólapra másolva!

Velence tavaly jelentette be, hogy bevezeti a régóta tervezett egynapos díjat, miután a túl sok turista miatt a város majdnem felkerült az ENSZ veszélyeztetett világörökségi listájára. A történelmi belvárosban éjszakázó látogatók mentesülnek a díj alól, mivel már fizetnek idegenforgalmi adót. 

Túl sok turista Velencében
Velence fellép a túl sok turista ellen
Fotó: AFP / Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)

A helyi tisztviselők korábban kerülték, hogy az új díjat adónak nevezzék, és olyan enyhébb szavakat használtak, mint a hozzájárulás. Alaptalannak nevezték azokat a félelmeket is, hogy a belépéskor várakozni kell majd, hangsúlyozva, hogy nem lesznek forgókapuk vagy fizikai akadályok.

Új adóval akarják megfékezni a túl sok turista érkezését

Luigi Brugnaro polgármester sajtótájékoztatóján azonban az adó szót használta a díj leírására, és elképzelhetőnek tartotta, hogy sorok alakuljanak ki a hivatalos belépési pontokon – írja az Euronews. Brugnaro elmondta, egy csapat fogja ellenőrizni, hogy azok a turisták, akik nem éjszakáznak Velencében, rendelkeznek-e a díj befizetését igazoló QR-kóddal vagy mentességi utalvánnyal.

Hogyan lehet megvenni a belépőt?

A főpályaudvarra és autóbusz-állomásra érkező látogatókat először segítők várják, akik emlékeztetik a turistákat az új követelményre, és segítenek azoknak, akik még nem töltötték le telefonjukra a QR-kódot. 

Ezen felül fizetési pontokat állítanak fel mindenki számára, akinek nincs okostelefonja.

Brugnaro elmondta, hogy akit a kijelölt ellenőrzési pontokon kívül találnak meg a szükséges dokumentumok nélkül, pénzbírsággal sújtják. Ennek összege 50 és 300 euró között lehet, plusz a törvény által megengedett maximális belépési díj, ami 10 euró. 

Nincs adó ellenőrzések nélkül

 – mondta Brugnaro külföldi újságíróknak Rómában. A látogatókat véletlenszerű, nem szisztematikus ellenőrzésnek vetik alá – tette hozzá.

Velence csökkenteni akarja a tömegturizmust

A tisztviselők hangsúlyozták, hogy a program célja a tömegturizmus csökkentése csúcsnapokon, a hosszabb látogatások ösztönzése és a lakosok életminőségének javítása. A díjat nem kell megfizetni annak, aki Velencében éjszakázik, beleértve a szárazföldi Marghera és Mestre kerületeket is. A velencei szigetek, köztük az üveggyártó Murano, szintén kívül esnek a kísérleti programon.

A díjat 29 napon tesztelik az április 25-i olasz nemzeti ünneptől kezdve. 

Július közepéig lesz érvényben, beleértve a legtöbb hétvégét is, reggel 8:30 és 16 óra között. Ebben a szakaszban nincs meghatározva a látogatók maximális száma.

Tájékoztatni fogják az utazókat

Velence reklámkampányt indít, hogy tájékoztassa a látogatókat az új kötelezettségről. Ezekben a hirdetésekben Brugnaro különböző nyelveken beszél mesterséges intelligencia segítségével. A látogatók a www.cda.ve.it weboldalon regisztrálhatnak, amely öt nyelven működik.

Túl sok turista Velencében
Ezen a honlapon kell befizetni az új adót
Fotó: https://cda.ve.it/en/

A város több okból mentességet adhat a díj alól: 

  • ha valaki munka, iskola vagy egészségügyi ellátás céljából akar a a városba jutni
  • a velencei születésűeknek
  • Veneto régió lakosainak

Miért vezetett be Velence új belépődíjat?

Velence sokáig szenvedett a túlturizmus nyomása alatt, de a tisztviselők szerint a járvány előtti becslések, amelyek évi 25-30 millió látogatót jelentenek – beleértve az egynapos kirándulókat is – nem megbízhatóak. A kísérleti projekt célja az is, hogy pontosabb számadatokat állítson elő, ami segít jobban kezelni a jelenséget. A városi adatok szerint tavaly 4,6 millióan éjszakáztak Velencében, ami 16 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti csúcsoknál.

Túl sok turista Velencében
Luigi Brugnaro polgármester kemény büntetéseket helyezett kilátásba a bliccelőknek
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A járvány miatt elhalasztották a szigorítást

A járvány késleltette Velence azon terveit, hogy bevezesse az egynapos utazási adót, amely a város túlturizmussal kapcsolatos próbálkozásainak alapköve lett. Az UNESCO a tervre hivatkozott, amikor tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy mégsem veszi fel a várost a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Ezt két évvel korábban is elkerülte a város, amikor betiltotta a tengerjáró hajók áthaladását a Szent Márk-medencén és a Giudecca-csatornán. 

A tengerjáró hajók 1,6 millió embert vittek Velencébe 2019-ben.


Az aktivisták már tavaly nyáron megkongatták a vészharangot, amikor a turistaágyak száma hivatalosan is meghaladta a lakosok számát, amely - több évtizede tartó folyamat eredményeként - 50 ezer alá csökkent. Szerintük a felborult egyensúly megfosztja a várost a szolgáltatásoktól, szűk sikátorait és a vízibuszokat bőröndhordó turistákkal tömíti el, a lakosokat pedig a szárazföldre taszítja, mert ott kényelmesebb élni.