Drámai felfedezés a Marsról

Illustration of Mars' Tharsis Montes SOLAR SYSTEM VOLCANOES EXTINCT THARSIS MONTES OLYMPUS MONS PAVONIS ARSIA ASCRAEUS ARTWORK SPACE TERRESTRIAL MARTIAN ASTRONOMICAL GEOLOGICAL Horizontal MARS ART ILLUSTRATION ASTRONOMY PLANET PLATEAU GEOLOGY
Az Olympus Mons az űrből is jól látható
Vágólapra másolva!
Az oxigénmentes légkör, az erős sugárzásnak való kitettség és a tápanyaghiány miatt a Mars barátságtalan hely az ember számára. A földi mikrobáknak azonban kedvező környezetet biztosíthat, és köztük olyanok is lehetnek, amelyek veszélyesek ránk nézve.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt asztrobiológusok egy csoportjának sikerült cukrokat kimutatnia a meteoritokban. Ezek a cukrok tápanyagforrást biztosíthatnak bizonyos baktériumok számára. Bár ez úgy tűnhet, kedvez a mikroorganizmusok bolygóközi terjedésének, a legtöbb naprendszerbeli bolygón és holdon más környezeti viszonyok gátolhatják növekedésüket.

Nem úgy a Marson, ahol egyes földi mikrobák is képesek lehetnek hosszú távon megtelepedni, ami kockázatot jelenthet a leendő marsi telepesekre. A német Aerospace Venter doktorandusza, Tommaso Zaccaria és kutatótársai ezért azt vizsgálták, hogyan boldogulnának a földi mikroorganizmusok egy szimulált marsi környezetben. Az Astrobiology című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint elég jól, és ez aggasztó lehet a jövőbeli emberes küldetések tervezésekor.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindennemű óvatosság ellenére nem tudjuk száz százalékosan fertőtleníteni az űreszközeinket; mindig lesznek „potyautasok", amik az emberekkel vagy a rakományokkal együtt eljutnak az űrbe; jól mutatja ezt egy korábbi felfedezés, amikor 2021-ben különös baktériumokat azonosítottak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

Azt várták, hogy a marsi talaj mérgező lesz a baktériumok számára, de hatalmasat tévedtek

A mostani kutatás során a szakértők négy baktériumot (Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa és Serratia marcescens) telepítettek egy olyan közegbe, amelynek levegője, talajkémiai összetétele és UV-sugárzásnak való kitettsége a Marséhoz hasonló.

Az egyes baktériumfajok eltérően reagáltak az idegen környezetre. A Burkholderia cepacia nem tudott növekedni nátrium-perklorát jelenlétében – ami gyakori vegyület a Marson –, viszont ha cukorral táplálták, képes volt stabil kolóniát létrehozni. Más baktériumfajnak (Klebsiella pneumoniae) ugyanakkor nem volt baja a nátrium-perkloráttal. Bár a marsi vízhiányt szimuláló kísérlet a baktériumok számát lecsökkentette, mind a négy faj képes volt napokig vagy hetekig életben maradni, és jobban teljesítettek, ha a cukor mellett a marsi regolitra emlékeztető anyaghoz keverték őket.

A kísérlet utolsó lépéseként minden tényezőt (fény, talaj, levegő, víz, hőmérséklet) a marsihoz hasonlóvá tettek, és megnézték, ilyen körülmények mellett melyik baktérium teljesít a legjobban. Mint kiderült, a legellenállóbb mikroba a Serratia marcescens volt, amely mindenféle evolúciós változás nélkül terjedni tudott a mostoha környezet ellenére is.

Ez a megfigyelés azért aggasztó, mert a Serratia marcescens egy kórokozó baktérium, húgyúti fertőzéseket és vérmérgezést okozhat.

Veszélyes potyautasokat vihetünk magunkkal a Marsra (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Victor Habbick Visions/Science P

"Kezdetben azt gondoltuk, hogy a regolit mérgező lesz a baktériumsejtekre, így korlátozza a növekedésüket. Ehelyett azonban azt láttuk, hogy pont az ellenkezője történik" - mondta Zaccaria a Science News tudományos portálnak. A kutató szerint a talajrészecskék közé rejtőzve a baktériumok védve vannak a káros UV-sugaraktól és a túlélésüket fenyegető egyéb tényezőktől.

A kórokozók marsi terjedése azért is különösen veszélyes az űrhajósokra nézve, mert egy távoli planétán nehezen biztosítható megfelelő egészségügyi ellátás, így könnyen életveszélyes fertőzéseket szedhetnek össze, a túlélési esélyük pedig kicsi lesz. Ezt a problémát pedig mindenképp kezelni kell a leendő űrmissziók tervezése során.