Hátborzongató dolgot rögzített a NASA robotja a Marson - videó

porördög
Vágólapra másolva!
Óriási porördögöt filmezett le a Perseverance marsjáró a vörös bolygó felszínén. A képződmény ötször magasabb volt, mint az Empire State Building.
Vágólapra másolva!

A rover augusztus 30-án, a vörös bolygón töltött 899. sol, azaz marsi nap során észlelte a kavargó porvihart. A robot mintegy 84 másodpercig filmezte a porördögöt, amint az egy közeli hegygerinc tetején tombolt, mintegy 4 kilométer távolságban.

A porördögről készült time-lapse felvételt, amely 20-szoros sebességgel mutatja be a jelenséget, a NASA Sugárhajtású Laboratóriuma osztotta meg az interneten.

A hatalmas forgószél körülbelül 19 km/órás sebességgel haladt, és nagyjából 61 méter széles volt. A videón a magassága elérte a 118 métert, de a porvihar többi része nem fért el a felvételen, így a valódi magassága még ennél is nagyobb lehet.

- mondta Mark Lemmon, a coloradói Boulderben működő Űrkutatási Intézet bolygókutatója, a Perseverance tudományos csapatának tagja egy nyilatkozatban.

A porördögök a Földön tapasztaltakhoz hasonlóan a napsugárzás melegének hatására jönnek létre, azonban a vörös bolygó ritka légkörében sokkal nagyobbakra nőhetnek földi társaiknál - akár 20 kilométeres magasságba is felvihetik a felszín porát. E felkavart por jelentős szerepet kap a Mars klímájának kialakításában, hiszen a ritka légkörben lebegve csillapítja a nappalok és éjszakák közti hőingást.