Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eddig ismeretlen anyagot talált Kína, az egész világ megváltozhat

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Kínai tudósok eddig ismeretlen érctípust fedeztek fel, amely egy szupravezető tulajdonságai miatt rendkívül keresett ritkaföldfémet tartalmaz. A nióbobaotitnak nevezett érc nióbiumból, báriumból, titánból, vasból és kloridból áll – írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A nióbium egy világosszürke fém, főként acélgyártásban alkalmazzák; képes úgy erősíteni a vasat, hogy közben nem növeli az anyag súlyát. A nióbiumot más ötvözetek előállításához is használják, de megtalálható a részecskegyorsítókban és más fejlett tudományos berendezésekben is, mivel alacsony hőmérsékleten szupravezetőként viselkedik.

A lelőhelyet a belső-mongóliai Baotou városnál található Bayan Obo érclelőhelyen találták meg október 3-án. A Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (CNNC) szerint a barnás-fekete érc a 17. új típus, amelyet itt fedeztek fel, és egyike a régióban talált 150 új ásványnak.

A South China Morning Post szerint a felfedezés azért különösen szerencsés Kína számára, mert az ázsiai ország jelenleg a nióbium 95 százalékát importálja.

- mondta a lapnak Antonio H. Castro Neto, a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatója.

Illusztráció Forrás: Copyright: Heinrich Pniok/Heinrich Pniok

Jelenleg a világ legnagyobb ritkaföldfém-termelője Brazília, Kanada pedig csak a második helyen áll.

Az anyag jelentősen felértékelődhet a jövőben, mivel általa forradalmasíthatják az akkumulátortechnológiát;

jelenleg nióbium-lítium és nióbium-grafén akkumulátorok kifejlesztésén dolgoznak a szakemberek. Ezek a fejlettebb akkumulátorok csökkenthetik a tűzesetek számát, hosszabb élettartamúak és gyorsabban tölthetők, mint a hagyományos lítium akkumulátorok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről