Akkor és most: Az Everest 70 éve

Mount Everest
Dugó az Everesten
Vágólapra másolva!
70 éve, 1953. május 29-én az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli, Tenzing Norgay Serpa voltak az első emberek az Everest csúcsán.A brit expedíció ismertté tette a két férfi nevét az egész világon és megváltoztatta a hegymásást örökre. Az AFP megvizsgálta az Everest jelenség evolúcióját. - írja a phys.org
Vágólapra másolva!

Ma már évente többszázan másszák meg a 8.849 méteres csúcsot, ami növeli az aggodalmat a túlnépesedés és a szennyezés miatt a hegyen.

Hogy hívják a hegyet?

Kezdetben csak a brit térképkészítők ismerték, mint Csúcs XV, a hegyet a világ legmagasabb pontjaként határozták meg az 1850-es években és 1865-ben nevezték át Sir George Everest után, egy korábbi indiai fő földmérőről.

Nepál és Kína határán lévő és mindkét oldalról megmászható hegyet úgy hívják serpa és tibeti nyelven, hogy Csomolungma vagy Qomolangma, azaz a "világ istennő anyja" - és nepáli nyelven Sagarmatha, ami azt jelenti "az ég csúcsa".

1953. május 29-én az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli, Tenzing Norgay Serpa elérte a világ legmagasabb csúcsát a Féli-hágó útvonalon. Azóta ez lett a leggyakoribb ösvény a csúcshoz. Forrás: https://phys.org/news/2023-05-years-everest.html

Hogy változott meg a hegymászás az Everesten?

Az 1953-as expedíció volt a 9-ik kísérlet a csúcson és 20 évbe telt míg az első 600 ember megmászta. Most ez a szám egyetlen szezonban várható, olyan hegymászókkal akikről tapasztalt vezetők és kereskedelmi expedíciós vállalatok gondoskodnak. Az egy hónapig tartó utazás az alaptáborhoz 8 napra csökkent egy kis hegyi kifutópálya építésével 1964-ben a Lukla városában, mely az Everest régió bejárata.

A felszerelés könnyebb, az oxigén ellátás könnyebben elérhető, és a nyomkövető eszközök biztonságosabbá teszik az expedíciót. Ma a hegymászók rendelhetnek helikoptert vészhelyzetben. Minden szezonban tapasztalt nepáli vezetők kijelölik az utat egész végig a csúcshoz, hogy a fizető ügyfelek számára, hogy azt kövessék.

De Billi Bierling a Himalájai Adatbázis (Himalayan Database), a hegymászás archívumának munkatársa azt mondta, néhány dolog hasonló maradt: Nem sokkal másképpen mentek a hegyekre, mint ahogy mi most tesszük. A Serpák vittek mindent. Maga az expedíció stílusa nem változott.

A hegymászóknak körülbelül fele hozza le a szemetét a hegyről. Forrás: https://phys.org/news/2019-05-bodies-ten-tonnes-rubbish-everest.html

Milyen egy alaptábor?

A megfelelő hegymászás kezdőpontja az Everest Alaptábor, ami egykor kicsit több volt mint sátrak gyűjteménye 5.364 méteren, ahol a hegymászók készételen éltek meg. Most léfriss saláták, sült áruk és divatos kávé elérhető, a terjedelmes műholdas telefonok feletti recsegő beszélgetéseket felváltotta a wifi és az instagram.

A napi hegymászók száma, akik elérték a csúcsot az első, 1953-as sikeres mászás óta. Forrás: https://phys.org/news/2023-05-years-everest.html

Hogy terjednek a hírek egy csúcsra való utazásról?

Hillary és Tenzing május 29-én értek a csúcsra, de csak június 2-án jelent meg az újságokban, Erzsébet királynő koronázásának napján: a hírt gyalog le kellett hozni a hegyről lábon egy telegráf állomáshoz Namche Bazaar városába, hogy továbbítsák a brit nagykövetségre Kathmanduba.

2011-ben Kenton Cool brit hegymászó 3G jellel csevegett a csúcsról a negyedik sikeres megmászása után. Általában a walkie-talkie rádiók standard expedíiós felszereléek és a csúcstámadók kapcsolatban vannak az alaptábor csapatával, akik gyorsan posztolnak a közösségi médiában. 2020-ban Kína bejelentette az 5G kapcsolatot az Everest csúcsán.

Több mint száz év telt el a csúcs felfedezése és meghódítása között (a képen Tendzing Norgaj és Edmund Hillary 1953-as csúcstámadása látható. Forrás: https://m.mult-kor.hu/higanymergezes-sem-allithatta-meg-india-felterkepezeseben-a-mount-everest-nevadojat-20220704?fbrkMR=mobile

Mik a klímaváltozás hatásai?

A melegedő hőmérséklet lassan szélesíti a gleccserszakadékokat a hegyen és a folyó vizet a korábban havas lejtőkre hozza. Egy 2018-as Everest Khumbu gleccser tanulmánya azt mutatta, hogy még a kis atmoszferikus melegedésre is érzékeny: a vékony jég hőmérséklete már közel van az olvadásponthoz.

Duncan Quincey fővizsgáló, glaciológus az AFP-nek azt mondta, hogy a Khumbu gleccserszakadék jövője sivár. A drámai különbség a gleccserek felszínén lévő olvadékvíz.

Idén három nepáli vezető meghalt a képződményen, amikor egy hulló gleccserjég darabja a mély szakadékba söpörte őket. Az ügyet a hegymászók gyakran kihangsúlyozzák, és az expedíciós vállalatok és kezdenek ökobarát gyakorlatokat megvalósítani táboraiknál, mint például a napenergia.

Mi a közösségi média hatása?

Klikkelés, posztolás, ismétlés - a hegymászó szezon a közösségi médiában játszódik le, ahogy az izgatott hegymászók dokumentálják utazásukat az Everestre a Facebookon, Instagramon és más közösségi média felületeken. A kettőskeresztek boldoggá teszik a szponzoraikat és a posztok magukra vonják a potenciális támogatók figyelmét. Ezt alkalmazzák a külföldi mászók és a mára technikai zseni nepáli vezetők is.

Lakpa Dendi Serpa, aki sokszor felmászott az Everest csúcsára és 62.000 Instagram követője van, azt mondta, manapság mindenki posztol, ez része annak hogyan osztják meg és építik a profilunkat.

Bár az 1790. július 4-én született Sir George Everest India feltérképezőjeként szerzett elévülhetetlen érdemeket, nevét mégsem ezért ismeri az utókor. Hiába ellenezte, munkája elismeréseképpen végül róla nevezték el a világ legmagasabb hegyét, a tibetiek által Csomolungmaként ismert Mount Everestet. Forrás: https://m.mult-kor.hu/higanymergezes-sem-allithatta-meg-india-felterkepezeseben-a-mount-everest-nevadojat-20220704?fbrkMR=mobile

Rekordok hegye?

Kami Rita Serpa és Pasang Dawa serpa veterán nepáli vezetők mindketten tizenktszer megmászták az Everesztet ebben a szezonban, Pasang Dawa kétszer elérte Kami Rita rekordját, majd Kami Rita visszaszerezte az első helyet 28-cal.

Az első és a leggyorsabb állóképességi tettekhez számos rekord kategória létezik. De néhány példa még fantasztikusabb: 2018 ban, brit mászók egy csoportja, egy ausztrál, és egy nepáli szmokingba és köntösbe öltözött a világ legmagasabb vacsorapartijára 7.056 méteren a hegy kínai oldalán.

(Forrás: https://phys.org/)