Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megmagyarázhatatlanul rejtélyes követ találtak egy ausztrál parkban

meteorit
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Rejtélyes követ találtak egy ausztrál parkban. Először aranynak hitték, aztán kiderült, jóval értékesebb annál.
Vágólapra másolva!

Még 2015-ben egy ausztrál férfi, David Hole fémkeresővel kutatott a Maryboroughi Regionális Parkban. Hamarosan egy különös, nehéz és vörös színű szikladarabra bukkant az agyagos talajban. Úgy hitte, ha feltöri a követ, aranyat talál majd benne. Maryborough ismert aranylelőhely volt a 19. században, ezért sem voltak alaptalanok a reményei.

Különféle módszerekkel próbálta felnyitni a kődarabot, azonban minden esetben kudarcot vallott. Azt gyanította, talán nem is arannyal van dolga, és igaza lett; a későbbi vizsgálatok megerősítették, hogy egy nagyon ritka meteoritot talált.

A 4,6 milliárd éves, 17 kilós meteoritot végül gyémántvágóval sikerült felaprítani. A mintákat a Melbourne-i Múzeum geológusa, Dermot Henry elemezte. A meteoritok tizedmilliméterestől a centiméteres méretig terjedő nagyságú kicsiny fémes ásványokat, úgynevezett kondrumokat tartalmazhatnak.

Ezeknek a parányi szerkezeteknek a vizsgálata alapján a kutatók megállapították, hogy a parkban megtalált meteorit főként vasból áll, vagyis a H5 kondrit típusba sorolható.

Illusztráció Forrás: AFP/Fred Tanneau

– magyarázta Henry, aki szerint az űrsziklák még ennél is többet elárulhatnak a kozmikus múltról; egyes kődarabok „csillagport" tartalmazhatnak, azaz olyan régen elpusztult csillagok maradványait, amik sokkal ősibbek a Napnál. Más ritka meteoritok szerves molekulákat, például az élet építőköveit, aminosavakat rejthetnek.

Egyelőre nem tudni, a meteorit honnan érkezett és mennyi ideje van már a Földön. A Naprendszer korai időszakában a kavargó port és a kondritokat a gravitáció rántotta össze, így keletkeztek a ma már jól ismert égitestjeink, míg a fel nem használt „nyersanyagból" alakult ki a hatalmas aszteroidaöv. Az ausztrál meteorit is ebből a Mars és Jupiter között húzódó régióból érkezhetett, útja során több aszteroidával ütközhetett, végül pedig megérkezett ide, a Földre.

Szénizotópos kormeghatározás alapján a kődarab nagyjából 100 vagy 1000 éve csapódhatott bolygónkba. Ez első látásra egy durva becslés, ismert viszont az a tény, hogy 1889 és 1951 között nagyon sok meteoritot észleltek a légkörben; nem kizárt, hogy ezek egyike lehet az Ausztráliában talált objektum.

A kutatók szerint a maryboroughi meteorit még az aranynál is ritkább, Victoria Államban mindössze 17 ilyen fajta űrsziklát találtak eddig.

A felfedezésről részletesebben a Proceedings of the Royal Society of Victoria szakfolyóiratban lehet olvasni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről