Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fuss az erdész szemével!

„Fuss az erdész szemével” jelzés
„Fuss az erdész szemével” jelzés.
Vágólapra másolva!
Az Országos Erdészeti Egyesület „Fuss az erdész szemével" címmel népszerű programsorozatot indított, amelyen a résztvevők mélyebben betekinthetnek az erdő életébe, jobban megérthetik az erdei ökoszisztéma működését. A május végéig teljesíthető tavaszi kihívás Pilisborosjenőről indul és ide is tér vissza. - írja a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján.
Vágólapra másolva!

Az Országos Erdészeti Egyesületet az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló, „Sportolj tudatosan az erdőben – "Fuss az erdész szemével" című programsorozat résztvevői az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, így alaposabban megismerhetik életét. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott, ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

„Fuss az erdész szemével” jelzés. Forrás: https://parkerdo.hu/parkerdo/fuss-az-erdesz-szemevel-2/

A 2022. május végéig teljesíthető tavaszi kihívás ismét a Pilisbe várja az erdőjárókat. A Pilisborosjenőről induló – és oda visszatérő – kör teljesítése közben a kihívás az, hogy a résztvevők olyan erdei élőlényről – ez lehet virág, fakadó levél, rovar, madár, emlős – készítsenek képet és küldjék el az erdeisportok@oee.hu címre, amely számukra a leginkább szimbolizálja a tavaszt.

Naplemente Pilisborosjenő határában. Forrás: https://parkerdo.hu/parkerdo/fuss-az-erdesz-szemevel-2/

A Pilisiborosjenőről, a Föld utca és Határ út sarkáról – és ide visszaérkező –, 10,7 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése közel 327 méter. Az indulástól az első látnivaló a Kevélyhegyi tanösvény Kálváriája, majd a messziről is feltűnő, Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az egykori kőfejtő területén áll, s a közelből élvezhetjük a kilátást a Szénások és a Kutya-hegy csoportja felé.

A Teve-szikla. Forrás: https://parkerdo.hu/parkerdo/fuss-az-erdesz-szemevel-2/

Tovább haladva, immár lefelé, az útvonal talán legismertebb – bár nem erdei kötődésű – egyik attrakciója az egri vár, pontosabban annak a híres film elkészítéséhez készült makettje.

Ezután igazi természeti érték várja a túrázókat, futókat: az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont.

Az egri vár másolata Pilisborosjenő határában. Forrás: https://parkerdo.hu/parkerdo/fuss-az-erdesz-szemevel-2/

A túra útvonala részben Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet, ahol a Pilisi Parkerdő – az önkormányzattal, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében –

25 hektár, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú, kísérleti örökerdőt hoz létre,


amelyben az erdő társadalmi szerepe, a klímaváltozás lassítása és a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is fontos kísérleteket, kutatást, beavatkozásokat végez.

(Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. : https://parkerdo.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről