Európa első gazdálkodóinak több ezer éves nyomaira bukkantak

középkor
Ezt a két lovat egymás mellé temették el, valamikor a középső bronzkorban
Vágólapra másolva!
Egy óriási, több mint 5000 éves, hosszú sírfákkaé és kövekkel szegélyezett síremlékekből álló komplexum került elő Lengyelországban, miután a régészek egy szántóföldi növények vonalait vizsgálták egy olyan területen, amit előtte csak egy műholdas fényképen láttak.
Vágólapra másolva!

Egy különleges kultúra emlékeit őrzi

A régészek több mint két évvel ezelőtt kezdték feltárni a vidéki területet Dębiany város közelében, Krakkótól mintegy 50 kilométerre északkeletre. Eddig hét neolitikum sírt, valamint egy kora középkori erőd maradványait, illetve két ló bronzkori temetkezési helyét találták meg a helyszínen.

Ám az ősi temető teljes terjedelme még nem ismert.

A tudósok most úgy vélik, hogy a temetkezési helyen körülbelül egy tucatnyi, 40 és 50 méter közötti sírhely található, amelyeket egykor földből, kövekből és mára már elkorhadt faoszlopok palánkjaiból készültek.

A régészek becslései szerint a lengyelországi ősi temető körülbelül 5500 éves Forrás: Jan Bulas

A szakemberek szerint a most felfelfedezett terület a tölcséres szájú edényeket használó kultúra emléke,

akiket az általuk készített jellegzetes fazekas edényekről neveztek el, és akikről azt gondolják, hogy ők voltak az első gazdálkodók Európában Krisztus előtt 4100 környékén.

– mondták Marcin Przybyła és Jan Bulas régészek a LiveScience online tudományos portálnak. – Rendkívül értékes adatokat szolgáltathat ennek a kultúrának a temetési szokásairól.

Egyedülálló felfedezésről beszélnek

A krakkói régészek először arra lettek figyelmesek, hogy a mező műholdas fényképén látható egyenes vonalakat, a növények növekedésében mutatkozó finom különbségeket, egy négyoldalú szerkezet föld alatti maradványai okozhatják. A szakemberek ellátogattak a helyszínre és modern eszközökkel felfedték, hogy hol bolygathatták meg korábban bármikor a talajt.

A műholdas képeken észlelt négyoldalas formáról végül kiderült, hogy egy kora középkori erőd és egy várárok, amely a 9. vagy a 10. századból származhat.

Ezt a két lovat egymás mellé temették el, valamikor a középső bronzkorban Forrás: Marcin Przybyła

Abból az időszakból, még mielőtt Lengyelország első királyságát 1025-ben megalapították volna. A későbbi ásatások során találtak még néhány, mintegy 5500 éves sírdombot is a középkor erőd határain kívül. A csontvázmaradványokat azonban egyelőre még keresik, ám a régészek a neolitikumi temetkezések nyomait is felfedezték az őket körülvevő földdombokban. A tudósok ezért most folytatják az ásatásokat, hogy még többet tudjanak meg a több korszakról árulko komplexumról.

Egyelőre azt feltételezik, hogy a középkori erődnek nem voltak állandó lakói, talán inkább egy katonai tábor lehetett.

Przybyła és Bulas szerint mindez azonban „egy egyedülálló felfedezés, amely segíteni fogja a tudományos munkát többek közt a 9. és a 10. században alkalmazott erődépítési technikák tanulmányozásában, amely viharos időszaknak számított a lengyel történelemben".