Lezárja a nagy generáció történetét a Nemzet Művészének választott filmrendező

András Ferenc rendező
Vágólapra másolva!
Idén hatan nyerték el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, köztük András Ferenc filmrendező, aki kiemelkedő alkotói életútja elismeréseként kapta meg a kitüntetést. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező a Librettó stúdiójában mesélt pályája fontos állomásairól, és elárulta, egy új filmen dolgozik.
Vágólapra másolva!

„Két rész, A nagy generáció, majd a rendszerváltáskor játszódó Az utolsó nyáron után trilógiaként zárul a történet. Már elkezdődtek a Záróra után gyártási előkészületei. Egy érdekes és szeretetteljes történetben fejezzük be a korábbi két részben megismert generáció történetét" – mondta András Ferenc a készülő alkotásról, amelynek forgatókönyvét Temesi Ferenccel közösen jegyzi.

András Ferenc rendező MTVA

A filmművészet kategóriában díjazott rendező bevallotta, nincs kedvence az alkotásai közül, bár a Veri az ördög a feleségét igazi szerelemgyerek számára. A Dögkeselyűt már érett rendezőként néhány év kényszerszünet után készíthette el, A nagy generáció pedig a szívéből fakadt.

Felemás érzésekkel fogadta a hírt, hogy november 5-én megkapta a Nemzet Művésze díjat. „Az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, mert végtelenül örülök e megtisztelő díjnak, és sír, mert az ember nem pályája elején, első pár művére kap ilyen elismerést, hanem jóformán már életműve befejezésével tisztelik meg, ami pedig jelzi, hogy múlik az idő". Itt van videón az interjú.