OLED tv, QLED tv, Mini LED tv - mit jelentenek ezek a rövidítések? És melyik a legjobb?

Vágólapra másolva!
Forrong a tévés iparág, hiszen egymással versenyeznek a különféle technológiák. De tényleg az OLED tv a legjobb? Rendet teszünk ebben a témában!
Vágólapra másolva!

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy régóta nem volt olyan izgalmas és kiszámíthatatlan a televíziós iparág, mint manapság. És nem csak azért, mert a kínai gyártók elképesztő energiával törnek előre, és hihetetlen eredményeket érnek el, olyan teljesítményt nyújtva, amelyet talán senki sem várt tőlük.

Tehát nem csak piac talán végleges átalakulása okoz izgalmakat, hanem az is, hogy mostanra több technológia is abszolút versenyképessé érett és ezek egymással vetélkednek a felhasználók kegyeiért.  Épp ezért nincs is könnyű dolga az embereknek, amikor el kell dönteniük, hogy milyen modellt választanak. A legtöbbük számára ugyanis nem világos, hogy az egyes elnevezések, rövidítések mit is jelentenek. Illetve természetesen, hogy az egyes megoldásoknak mik az előnyeik, valamint hátrányaik. Ebben a kérdésben próbálunk rendet vágni ezzel a cikkel! Jöjjön tehát most az, hogy mi a különbség a Neo QLED, OLED, QLED, Mini LED és LED TV készülékek között!

LED TV

Az elnevezés alapján biztos sokan azt gondolnák, hogy ez azt jelenti, hogy a kép LED izzókból áll össze. Azonban ez tévedés! A gyártók LED TV-nek manapság a hagyományos, LCD televíziókat nevezik, amelyek mögött már nem CCFL csövek, hanem LED-ek biztosítják a háttérfényt. 
Mivel ma már minden folyadékkristályos televízió ilyen, ezért külön nem is kéne kiemelni a LED szót, de mivel sok pénzt költöttek korábban ennek marketingkommunikációjára, ezért megmaradt az elnevezés. Általánosan ki lehet jelenteni, hogy ma ez a technológia a legrégebbi, leginkább alapszintű. És ez a kép minőségén is látszik, ám ebből fakadóan hagyományosan a LED TV modellek, azaz LCD televíziók a legolcsóbbak. 

Mini LED

A Mini LED rendszerű tévékben az említett háttérfényt biztosító diódák mérete sokkal-sokkal kisebb a megszokottnál, ennél fogva ezekből jóval több helyezhető el a készülékekben. A megszokott pár tíz vagy pár száz darab helyett konkrétan több ezer. Ez a Mini LED technológia lényege, aminek köszönhetően megnövelhető a fényesség és egyben jobban, pontosabban vezérelhető a háttérvilágítás. Ennek eredményeként pedig elméletileg jobb lesz a kontraszt, és valósághűbb lesz a végeredmény. A kisebb LED-ek előállítása komoly technológiai bravúr, és a gyártásuk sem egyszerű, ezért értelemszerűen az ilyen modellek többe kerülnek, mint a hagyományos vetélytársaik. 

QLED TV

A gyártók az elmúlt egy évtizedben rengeteget dolgoztak annak érdekében, hogy feljavítsák az LCD televíziókat. Ennek egyik fázisaként hozták létre a kvantumpontoknak nevezett, speciális anyagból készülő, rendkívül kicsi, konkrétan nanoméretű átlátszó kristályokat. E kristályok képesek a fényerő megnövelésére, a kontraszt növelésére, illetve a színek markánsabbá tételére. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint ezen kvantumpontok milliárdjaiból készíteni egy filmréteget, és beépíteni a készülékbe. Így születtek meg az úgynevezett QLED, azaz Quantum LED TV készülékek.

QLED tv
A QLED televíziók evolúciós ugrást jelentenek.


A QLED technológia tehát jobb képminőséget produkálnak, mint a hagyományos folyadékkrisztályos (LCD) modellek). Viszont ennek ára van, ugyanis a kvantumpontos tévék hagyományosan többe kerülnek, mint a LED LCD készülékek, és nagyjából egy szinten mozognak Mini LED LCD modellekkel. 

Neo QLED/QNED/QD-Mini LED

A Neo QLED televíziókban a Mini LED és a QLED technológia előnyeit ötvözik. Ez megdrágítja az árat, de a képminőség a lehető legjobb lesz, amit ma LCD alapú készülékektől várhatunk. A fényerő hatalmas, a kontraszt gigantikus, a színek gyönyörűek, szóval a látvány tényleg pazar. A Neo QLED elnevezést a Samsung használja, de ugyanezt a megoldást takarja a QNED (LG) és a QD-Mini LED (TCL) terminus is. 

Neo QLED tv
A Neo QLED tévék produkálják az egyik legjobb képminőséget.

OLED tv

A manapság egyre népszerűbb OLED eljárás gyökeresen különbözik az eddig vázolt megoldásoktól. E készülékek nem rendelkeznek hagyományos értelemben vett háttérfénnyel, és a folyadékkristályok is hiányoznak belőlük. A fényt egy olyan különleges szerves anyag biztosítja, amely világítani kezd az elektromos áram hatására. Ez a technika nagyon pontosan vezérelhető, így lehetőség van arra, hogy minden egyes képpont fényereje egyedileg szabályozható legyen.

QD OLED tv
Az OLED tévék nyújtják a legszebb képet de sajnos ezek a legdrágábbak is.

Ennél is fontosabb talán, hogy a fény akár ki is kapcsolható, így megteremthetővé válik a tökéletes fekete és a lehető legjobb, hibátlan kontrasztarány. Ezek után nem meglepő, hogy az OLED televíziók képminősége szédületesen jó. A legújabb, legfejlettebb modellek esetében már a fényerővel sincsen probléma, mert ez korábban gondot okozott. Az OLED készülékeknek egy hátránya van: az áruk. A gyártási költségek még mindig magasak, így sajnos ezek a drágábbak közé tartoznak. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!