Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ünnepi csalások: karácsony körül elszabadul a pokol a neten

ünnepi csalások, karácsony, hacker
Karácsony környékén engedékenyebbek és figyelmetlenebbek vagyunk, sok bűnöző pont erre épít!
Vágólapra másolva!
Közeleg a meghittség és az ajándékozás időszaka, de sajnos az ünnepi csalások is megsokszorozódnak ilyenkor. Az ajándékvásárlás nyomása és a jókedvű költekezés tökéletes táptalajt biztosítanak a csalóknak, hogy aljas módon kihasználják a figyelmetlen és stresszes vásárlókat. A digitális csalás különösen aggasztó, hiszen az online térben a csalási kísérletek sokkal nehezebben azonosíthatóak.
Vágólapra másolva!

Ezek a leggyakoribb csalások az ünnepek alatt

Bankkártya csalások, online csalások és a „jótékonysági csalások" számai sajnos mind emelkednek az ünnepi időszakban. Az online térben az ünnepek közeledtével és a vásárlások számának folyamatos növekedésével egyenes arányban nő azoknak a csalóknak a száma is, akik hamis weboldalakon kínálnak „különleges akciókat", nem létező termékeket vagy éppen email-ben és közösségi médián keresztül, esetleg hamis kuponokkal próbálják meg átverni a gyanútlan embereket és megszerezni pénzüket, vagy banki adataikat.

A mesterséges intelligencia és az ünnepi átverések

A mesterséges intelligencia (AI) fejlődésével új dimenzió nyílt meg a csalók számára. A csalók, hackerek sokféleképpen használják a mesterséges intelligenciát, de a végső cél általában ugyanaz, mint más online csalásoknál: rávenni a felhasználót, hogy kattintson hamis linkekre vagy töltsön le rosszindulatú szoftvereket, amelyek ellophatják személyes adatait, átvehetik a fiókjait és eszközeit, vagy kémkedhetnek utánunk. Bár a célok ugyanazok, mint az évtizedek óta ismert adathalász- és rosszindulatú csalásoknál, az AI-eszközök megkönnyíthetik a munkát azáltal, hogy csábítóbb - vagy fenyegetőbb - okokat teremtenek a rosszindulatú linkekre való kattintásra.

Ilyenek például a túl jónak tűnő egyedi ajánlatok, karácsonyi akciók, de előfordult már hogy teljes áruházláncok weboldalát másolták le a komplett árukészlettel együtt, és az ott gyanútlanul vásárló felhasználók bankkártyaadatait megszerezve leürítették a bankszámláikat.

Sajnos, ahogy az ünnepek közelednek és az ajándékvásárlási láz egyre erősödik, úgy csökken a vásárlók ébersége is, így nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk ebben az időszakban, hogy a szeret ünnepe ne váljon rémálommá.

Karácsony környékén engedékenyebbek és figyelmetlenebbek vagyunk, sok bűnöző pont erre épít! Forrás: Origo

Ettől függetlenül egyre nagyobb veszélyt jelent az AI-eszközök fejlődése hiszen már ott tartunk, hogy hangfelvételek segítségével lemásolhatják barátaink vagy családtagjaink képmását, majd ezeket a hamis hangfelvételeket arra használják, hogy elhitessék az velünk, hogy a szeretteiknek pénzt kell küldeniük, vagy hozzáférést kell biztosítaniuk nekik fontos számláikhoz. Hasonlóképpen, a hackerek a nyilvános információk és a közösségi médiában közzétett bejegyzések felhasználásával chatbotot programozhatnak, hogy személyre szabott üzeneteket vagy e-maileket küldjenek nekünk.

Ezekre figyeljünk, hogy ne legyünk ünnepi csalás áldozatai:

1. Legyünk szkeptikusak: Ha túl jónak tűnik az ajánlat, valószínűleg csalás.
2. Ellenőrizzük az online kereskedők hitelességét: Keressünk vásárlói értékeléseket és biztonsági tanúsítványokat.
3. Vigyázzunk a bankkártya adatainkra: Ne osszuk meg őket kéretlen emailben vagy gyanús weboldalon. Sőt, csak akkor adjuk meg őket, ha tényleg biztosak vagyunk abban, hogy az oldal, ahol vagyunk, egy hivatalos kereskedő oldala.
4. Jótékonysági felajánlások: Csak ismert és megbízható szervezeteknek adományozzunk.

Hogyan védekezhetünk az ünepi csalásokkal szemben

A mesterséges intelligenciával készült ünnepi átverések ellen pedig ugyanúgy védekezhetünk, mint az összes "hagyományos" online, vagy telefonos átverés esetében(keretes írásunkban). Mindig nagyon figyeljünk az odal adataira, amelyen vásárolni készülünk.

A címsorra mindig vessünk egy alapos pillantást, mert itt sokszor észrevehető, hogy nem arra a helyre érkeztünk, mint ahova indultunk.

Ha kapunk egy hívást, e-mailt vagy szöveges üzenetet valakitől, aki azt állítja, hogy egy veszélyben lévő ismerősünk, azonnal vegyük fel a kapcsolatot az illetővel a névjegyeiben elmentett telefonszámon vagy e-mail címen keresztül, hogy megerősítse, valóban ő volt az, aki hívta. Ne tegyünk semmit, amíg nem tudunk biztosat.

Ami a mesterséges intelligencia által generált képeket vagy videókat illeti, a legjobb, amit tehetünk, hogy átvizsgáljuk a képet a következetlenségeket keresve.

A mesterséges intelligenciával készült képek első pillantásra meggyőzőek lehetnek, de közelebbről megvizsgálva olyan hibákat fedezhetünk fel bennük, mint a plusz ujjak, hiányzó testrészek vagy helytelen arányok, hogy csak néhányat említsünk. A mesterséges intelligenciával készült videók is hasonló problémákkal küzdenek, és a mozgás remegősnek, hibásnak vagy torznak tűnhet.

A digitális korban a csalások ünnepek alatt egyre összetettebbé válnak, de ha tájékozottak vagyunk és elővigyázatosak, megóvhatjuk magunkat és szeretteinket az ünnepi átverésektől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről