Szelíd ketrecharcos az Amazon legújabb robotja

amazon proteus raktári robot robotika
Egy térbe engedhető a dolgozókkal a Proteus, a ketreceket megemelve képes elvinni azokat egyik helyről a másikra
Vágólapra másolva!
A kézi vonalkódolvasóiktól is megszabadulhatnak a raktári dolgozók.
Vágólapra másolva!

Egy pár nappal ezelőtt napvilágra került belsős dokumentum alapján úgy tűnt, hogy nem áll jól a fizikai munkások emberszámba sem vételéről hírhedt Amazon szénája, a 2021 közepén készült előrejelzése alapján 2024-re szerte az Egyesült Államokban kifuthat a raktári munkára felvehető dolgozókból.

Ugyan a vállalat tagadta a kiszivárogtatott dokumentumban olvasható információk helyességét, ám a közjáték mindenképp érdekes színezetet ad annak, hogy most bejelentette a legújabb raktári robotikai fejlesztéseit. A cég illetékese kijelentette az ügy kapcsán, hogy a gépek nem a dolgozók helyettesítésére lettek kitalálva, hanem a munkájuk megkönnyítése és hatékonyabbá tétele a céljuk.

A raktári dolgozók robotokkal való helyettesítése egyáltalán nem realisztus ötlet.

A show sztárja a ketrecekben felhalmozott holmik teljesen önálló mozgatására képes Proteus robotja volt, ez a ketrecek alá hajtva felemeli azokat, és elgördül velük a kijelölt helyükre. Egyes korábbi robotjaitól eltérően az új modell állítólag biztonságosan egy munkatérbe engedhető a dolgozókkal, képes elkerülni az ütközéseket.

Az Amazon két másik fejlesztést is bejelentett, a Cardinal robotkor képes akár 23 kilós csomagokat is emelgetni a dolgozók helyett a polcokra való rakodáskor, a gépi látásával pedig akár halomba hányt csomagok közül is ki tudja magától emelni a kívántat. Emellett a dolgozók jövőre megszabadulhatnak a csomagok polcokra való manuális rendezésekor a kézi kódleolvasástól, normál tempójú rakodás során egy 120 képkockás kamerarendszer teljesen magától leolvassa a dobozokon lévő címkéket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!