A kijelző a gyenge pontja az új Xiaomi-telefonnak

Xiaomi Mi 10T Pro, teszt
A képernyője napfényben is jól látható.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két év nagy nyertese a mobilos iparágban a Xiaomi, amely elképesztő ütemben növeli piaci részesedését. Köszönhető ez többek között annak, hogy a vállalat igen jó ár/érték arányú termékekkel tudott színre lépni, és elképzeléseik a jelek szerint találkoztak a felhasználók akaratával.
Vágólapra másolva!

A cég a közelmúltban jelentette be, hogy ősz közepén egy új, magasabb kategóriás, tehát nagyobb tudású készülékkel lép színre. Ez az Xiaomi Mi 10T Pro, amit mi is megnézhettünk közelről, hogy megtudjuk, hogy sikerült-e a kínai cégnek egy újabb csodafegyverrel bővítenie kínálatát.

Külsőre egy átlagos telefonnak tűnik, eltekintve a hatalmas főkamerától. Forrás: Xiaomi

Az elvárásaink nagyok voltak, hiszen a termék 210 000 forintos áron nyit a kártyafüggetlen kategóriában. Ez pedig ugyan jelentősen elmarad a jelenlegi legdrágább telefonoktól, de azért még elég sok pénz ahhoz, hogy az ember ne akarjon komolyabb kompromisszumot kötni, legyen szó a kijelzőről, teljesítményről, akkumulátorról, vagy épp a kamerákról.

Bőséges erő

A teljesítményre semmilyen panasz nem lehet, hiszen a modernnek számító, 8 magos, Qualcomm Snapdragon 865 processzor, az Adreno 650 grafikus vezérlővel és a 8 GB RAM-mal kiegészítve komoly erő leadására képes. Bár a jelenlegi legjobb telefonoktól a maximális teljesítményt tekintve 20 százalékkal elmarad, azért még mindig

gond nélkül képes a legújabb 3D játékok zökkenőmentes futtatására csúcsra húzott grafika mellett.

A netezés, navigáció, képnézegetés, videózás, képalkotás, illetve az audiovizuális tartalmak szerkesztése is kellően sebes.

Kijelző

Ám a kijelző nagy csalódás. Az azonnal feltűnt, hogy a színek enyhén fátyolosak, egyáltalán nem annyira átütőek, mint amit az ilyen árkategóriájú mobiloktól ma várhatunk. Eleinte azt hittük, hogy valami beállítást kell módosítani, ám hamarosan kiderült a keserű igazság: A legjobb minőséget produkáló AMOLED technológia helyett bizony az olcsóbb, ám gyatrább IPS LCD mellett tették le a voksukat a döntéshozók. Ebből fakadóan belülről ragyogó, vibráló, markáns tónusokról ugyanúgy le kell mondani, mint a hibátlan feketéről, illetve a végtelen kontrasztról. Emellett a betekintési szög sem a legjobb, látványosan kezdenek fakulni az árnyalatok, ha oldalról nézzük a képernyőt.

A mozgásmegjelenítés ellenben nagy erőssége, köszönhetően a 144 Hz-es képfrissítési rátának, ami a játékok esetében igen hasznos lehet.

A nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését a készülék támogatja, de ez ma már a lényegesen olcsóbb készülékek esetében is lassan alapelvárás.

A képernyője napfényben is jól látható. Forrás: Origo

A maximális fényerő (mi 695 nitet mértünk) kellően nagy ahhoz, hogy a HDR hatás érzékelhető legyen, és egyben ahhoz is, hogy akár napfényben is látható maradjon a képi tartalom. De pazar mozgásmegjelenítés és korrekt fényerő ide vagy oda, szerintünk egy IPS LCD kijelző ma már nem méltó egy ilyen árú készülékhez.

Kiváló akkumulátor

Érthető persze, hogy nem engedték elszállni a költségeket, de akkor spórolhattak volna, mondjuk, az akkumulátoron, vagy az 5G támogatáson. Ez utóbbi ugyanis megvan, de 2020 végén még egyáltalán nem létfontosságú szolgáltatás. Egyáltalán nem nyújt igazán értékelhető extrát ez a tulajdonság jelenleg. Az energiacella 5000 mAh kapacitása kiemelkedő, ezáltal az üzemidő is az, ami ugyan fontos, de lehet, hogy jobb lett volna, ha inkább itt kényszerítik kisebb kompromisszumok megkötésére a felhasználót.

Külső

Sajnos a mai divatnak megfelelően erről a telefonról is lespórolták a hagyományos fejhallgató kimenetet. Ennek következtében csak az USB-C porton keresztül átalakítóval, vagy Bluetooth révén vezeték nélküli úton lehet csatlakoztatni hozzá fej- vagy fülhallgatót. Ez pedig felesleges kompromisszum, még akkor is, ha üzletileg érhető, hogy így akarják rásózni az emberekre a Bluetooth támogatású hangeszközeiket.

Az üveggel fedett hátlap, mint a tükör. Forrás: Origo

A hagyományos sík kijelzős Xiaomi Mi 10T Pro dizájn egyébként nem igazán hagy maga után kívánnivalókat. Az üvegborítású hátlap szépen csillog, az illesztések pontosak, a gombok stabilak, a kávák jó vékonyak, de hát ez ma már szinte kötelező ebben a kategóriában.

Kamera

A mai trendeknek megfelelően sokoldalú képalkotást biztosító hátlapi kamerarendszerrel látták el.

Ennek része egy 108 megapixeles főkamera, egy ultraszéles látószögű egység, valamint egy makró kamera, amely nagyon közeli célpontok lefotózását teszi lehetővé.

A tapasztalataink szerint ez utóbbi kettő sötétben nem igazán használható, mert túlságosan zajos és/vagy elmosódott lesz a végeredmény. De persze éjszakai makróra szinte semelyik telefon sem képes. Nappal vagy közepes mértékű mesterséges fény mellett azért már nagyon jól működnek ezek a funkciók is.

Napfényben gyönyörű képeket lehet vele lőni. Forrás: Origo

A modell képes a 8K videók elkészítésére. A 4K és a Full HD felbontás is adott, és a lassított mód alkalmazására is van lehetőség. A terméket ellátták beépített stabilizátorral, ami egész hatékonyan képes kiküszöbölni a kézremegésből fakadó képhibákat.

Konklúzió

A Xiaomi Mi 10T Pro egy érdekes telefon, hiszen sok szempontból egészen első osztályú teljesítményt nyújt, vetekedve a világ legjobbjaival, viszont egy fontos területen kifejezetten gyenge. Ez a terület a kijelzőé, hiszen az alkalmazott IPS technológia által produkált képminőség messze elmarad a konkurens gyártók OLED modelljeitől. Ezek után pedig az 5G vagy 8K támogatás nem igazán tudja meghatni az embert. A teljesítmény egyébként rendben van, és van itt 5G és 8K támogatás is, szóval szó nincs arról, hogy ez egy rossz telefon lenne, egyszerűen csak lehetne jobb is…

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!