Így válasszunk webkamerát

webkamera, videokonferencia, videochat, kamera, online, karantén
A járvány is bebizonyította, hogy egy jó webkamera kincset érhet.
Vágólapra másolva!
A 2020 elején az egész világon felbukkanó új koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg az életünket. Ez az időszak rávilágított arra, hogy fel kell készülni az otthoni munkavégzésre, tanulásra, és hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy szeretteinkkel hónapokon át csak telefonon vagy számítógépen keresztül tartjuk a kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Fontos, hogy mit látnak belőlünk

A vírus bebizonyította, hogy mennyire sokat segít, amikor a másik fél, vagy akár egy komplett konferenciabeszélgetés résztvevőit látjuk is a kommunikáció során. Azt nem állítjuk, hogy ezzel kiváltható egy "igazi" személyes találkozás, de teljesen új szintre emeli a beszélgetéseket. Nem mindegy tehát, hogy mit látnak belőlünk, ugyanúgy az imidzs része a kép minősége, mint ahogy az is, hogy milyen ruha van rajtunk. Az pedig kifejezetten lelombozó és negatív hatást kelt, ha valaki egy konferenciabeszélgetésben nem hajlandó megmutatni magát.

A járvány is bebizonyította, hogy egy jó webkamera kincset érhet. Forrás: Origo

Az ilyen videochat beszélgetésekhez szükség van webkamerára, ami sok mai notebookban már gyárilag megtalálható. A bökkenő csak az, hogy ezek sok esetben egészen katasztrofális képminőséget produkálnak, ráadásul mivel be vannak építve a kijelző felső kávájába, ezért kifejezetten rugalmatlanul használhatóak. Megoldást jelenthetnek a külső webkamerák, melyekre szerintünk tehát nem csak akkor lehet szükség, ha asztali gépet, vagy olyan laptopot használunk, amelyből ezeket kihagyták. Meglátásunk szerint mindenkinek érdemes elgondolkodnia egy különálló, direkt erre a feladatra szánt céleszköz beszerzésén, pláne ha gyakran kell virtuális meetingeken, tréningeken részt vennie, vagy ha gyakran videótelefonál barátaival, családtagjaival.

Hogyan válasszunk?

A kínálat viszont az ilyen termékekből óriási, ezért arra vállalkoztunk, hogy összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, hogy hogyan is érdemes webkamerát vásárolni.

Legyen márkás: Tudjuk, hogy az olcsóbb ár nagyon csábító, de mindenképpen érdemes egy megbízható, ismert márka jó eséllyel némiképp drágább terméke mellett dönteni. Ezek, ellentétben a bizonytalan hátterű, jellemzően távol-keleti cégekkel, biztosak lehetünk abban, hogy mindent megtesznek a felhasználók biztonsága érdekében.

Egy Logitech, Genius, Razer vagy Microsoft nem engedheti meg magának, hogy ne frissítse rendszeresen a kamerák vezérlőprogramjait, vagy nyitva hagyjon biztonsági réseket.

És persze az sem utolsó szempont, hogy egy márkás modell esetében a jó képminőségre is hatványozottan odafigyelnek.

Zárható lencse: Ha kikapcsoljuk szoftveresen a kamerát, az még sajnos nem jelenti azt, hogy ez a valóságban is megtörtént. Hackerek ugyanis betörhetnek a gépünkre, és távolról kukkolhatnak a kamerán keresztül. Ez megakadályozható, hogyha olyan eszközt veszünk, amelynek lencséje egy retesz segítségével fizikailag is elzárható.

Képminőség: Mindenkinek azt ajánljuk, hogy ha lehet, akkor Full HD felbontású és 60 képkocka/másodperc (fps) rögzítési sebességű terméket válasszon. Még ez sem jelent garanciát a jó képminőségre, de azért egy ilyen modell már jó eséllyel rendben lesz. Természetesen az a legjobb, ha vásárlás előtt ki is lehet próbálni a terméket, és akkor mindenki saját szemével győződhet meg arról, hogy hogyan teljesít a termék működés közben.

Mobilitás: Amennyiben valaki sokat utazik, akkor bizony rémfontos a kompakt méret és az utazásbarát kialakítás. Már vannak olyan masinák, amelyek egészen kisméretűre összehajthatóak, és így gyakorlatilag bárhova besuvaszthatóak.

Hosszú kábel: Ha valaki prezentációkat, előadásokat, tréningeket vagy termékbemutatókat tart audiovizuális kommunikációs csatornák segítségével, annak bizony nagyon jól jöhet egy hosszú vezetékkel megtámogatott webkamera. Ezt ugyanis lehet hurcolászni viszonylag könnyedén, és így nem kell feltétlenül magával cipelnie a gépét.

Csíptető: Ha valaki a notebookjára vagy monitorára szeretné tenni helytakarékossági okokból a webkamerát, akkor olyant kell választania, amely rendelkezik egy kis csíptetővel. Ennek segítségével egyszerűen rögzíthető a megjelenítőre a masina.

Mikrofon: Kaphatóak olyan webkamerák, amelyek rendelkeznek beépített mikrofonnal is. Ha valaki nem headsetet használ a videóbeszélgetés során, akkor ez nagyon hasznos lehet! Még akkor is, ha a notebookjában egyébként van integrált mikrofon, mert azoknál jellemzően sokkal jobb hangminőséget produkálnak, azaz tisztábban fognak hallani minket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!