Az amerikaiak egyötöde digitálisan fotóz

Vágólapra másolva!
Egy nemrég publikált felmérés adatai szerint az amerikai háztartások 20 százaléka rendelkezik már digitális fényképezőgéppel, és ezek piacán további rohamos növekedés várható az idei évben.
Vágólapra másolva!

A 23 millió amerikai háztartás immár 20 százalékában található digitális fényképezőgép - derül ki a PMA Marketing Research, illetve az InfoTrends piackutató cégek felméréseiből. Az internetet használó amerikaiak 45 százalékának már van digitális fényképezőgépe, míg további 24 százalékuk tervezi, hogy a közeljövőben megvásárolja első kameráját - olvasható az egyik tanulmányban. A tavalyi év során értékesített digitális kamerák 16 százalékát egy meglévő filmes gép felváltására vásárolták meg, s a megkérdezett tulajdonosok fele úgy nyilatkozott, ha elromlana filmes fényképezőgépe, valamilyen digitális modellt venne.

Jelenleg a kameratulajdonosok több mint négyötöde otthon nyomtatja fotóit, de a vásárlást tervezők többsége is úgy gondolja, hogy saját nyomtatójával készít majd papírképet digitális fotóiból. A tanulmány szerint 2002-ben a digitális kamerákkal készített felvételek 20 százalékából készült papírnyomat. Ennek ellenére a szaküzleteknek jó esélyük van arra, hogy a jövőben a felhasználók náluk készíttetnek majd papírnyomatot képeikből. A megkérdezett nők közel fele - akik már rendelkeznek digitális kamerával vagy a közeljövőben vásárolnak egyet - úgy gondolja, hogy ott fogja nyomtattatni képeit, ahol a kamerát vásárolja, feltéve, hogy az ár nem lesz magasabb a filmes képkidolgozásnál.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy a vásárlók nagy része nem archiválja rendszeresen képeit, illetve nincs tudatában annak, hogy archiválás nélkül milyen könnyen elvesztheti féltett felvételeit. Ezért szükséges könnyen használható archiváló rendszerek kifejlesztése, amelyekkel bárki megoldhatja képeinek biztonságos tárolását.