A járvány jelentősen kihat az ázsiai IT-iparra

Vágólapra másolva!
Az atípusos tüdőgyulladás, a SARS terjedése megrendítő erejű csapást mér az ázsiai információtechnológiai iparra - vélik helyi IT-vezetők. Eközben néhány cég számára konjunktúrát jelent a járvány.
Vágólapra másolva!
DigitÁlom - könyvek az internetrőlhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/kategoria.html?kat.id=CA1149%26tag=1

Az influenzaszerű vírus különösen erős Kínában, Hongkong-ban, Szingapúrban és Vietnamban. Ennek következtében szigorú utazási korlátozásokat vezettek be az érintett országokban, ez azt is jelenti, hogy több IT eseményt és konferenciát lemondtak vagy határozatlan időre elhalasztottak. A Sun lemondott egy sanghaji konferenciát, az Intel pedig kénytelen volt kihagyni fejlesztői fórumát Taipeiben és Pekingben. Ezeket a rendezvényeket ebben a hónapban tartották volna. A Suntec szóvivője, Sueanne Mocktar-Ng azt nyilatkozta, hogy a Suntec City szintén nem tart rendezvényeket áprilisban és májusban - írja az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.


Ellentétes hatás bizonyos szegmensben

A járvány robbanásszerű elterjedésétől félve az audio csatornákon, videón és weben keresztül folytatott tárgyalásokra, valamint a VPN (virtuális privát hálózat) termékekre egyre nagyobb a kereslet. A kínai Diyixian VPN-ellátó cég által gyártott távkapcsolati eszközök eladási mutatója például 40%-kal nőtt és szintén 40%-kal emelkedett a videokonferenciák száma a járvány kitörés óta. Mindezen változások okaként az SARS-t jelölik meg, ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyre több rendelés érkezik VPN-rendszerekre azóta is, amióta többen dolgoznak otthonukban. A SingTel szingapúri telekommunikációs cég szerint még nagyobb arányban, 50%-kal nőtt a videokonferenciák száma a március 31-i héten, de a vállalat szóvivő, Jesmine Ong szerint ezt az iraki háború is kiválthatta.

A Gartner elemzője, Dion Wiggins szerint a jó minőségű szingapúri és hongkong-i szélessávú kapcsolatok lehetővé teszik, hogy ilyen távkommunikációs szolgáltatásokat telepítsenek, de arra is figyelmeztetett, hogy a járvány elterjedhet olyan, megfelelő infrastruktúrával nem rendelkező országokban is, mint India és Pakisztán. "Ha ez bekövetkezik, korántsem biztos, hogy ezek az országok felkészültek egy ilyen jellegű krízishelyzetre, amikor az alkalmazottak nem mehetnek be dolgozni. Ez tönkreteheti az ipart" - állítja.


Negatív hatások hosszabb távon is

Figyelembe véve az iraki háború és a SARS kettős romboló hatását, az elemzők már úgy vélik, hogy felül kell vizsgálni az éves IT előrejelzéseket. Piyush Sing, az IDC ázsiai-óceániai ügyvezető igazgatója egy szingapúri újságnak úgy nyilatkozott, hogy az SARS terjedése nyomán a szingapúri IT piac növekedése idén 3-4% közöttire módosulhat, szemben a korábbi, 4,5%-os emelkedést váró becslésekkel.

Hongkong-ban, ahol amúgy is hanyatlás figyelhető meg, az IT ipart további károk érhetik a SARS következtében kitört káosz miatt. Steve Yeung, a hongkong-i Information and Software Industry Association (ISIA; Információs és Szoftveripari Szövetség) elnökhelyettese azt állítja: "Ha a következő periódusban nem javul a helyzet, akkor félő, hogy néhány helyi IT cég, amely nem rendelkezik megfelelő pénzügyi háttérrel a nehéz időszak átvészeléséhez, kénytelen lesz végleg beszüntetni tevékenységét.

ITTK Infinit