Mutatjuk a világ legbüdösebb ételét

Vágólapra másolva!
Az emberiség nem ismer határokat a gasztronómiában: valamiért szeretjük a különleges, sokszor bizarr kulináris élményeket - ezzel egy időben pedig feszegetni a saját határainkat. A keleti népek szeretik a különböző bogarakat és lárvákat fogyasztani, ami az európai ember számára megbotránkoztató, míg mi magyarok imádjuk a sült hagymás vért, ezzel az idelátogató külföldieket elborzasztva. Van azonban egy étel, ami nemcsak a világot, de a nemzet egyes tagjait is öklendezésre készteti.
Vágólapra másolva!

Ha a svédeket emlegetjük, egyből a bútoráruház és a húsgombóc ugrik be mindenkinek. A gasztronómiájuk azonban ennél jóval színesebb. Mivel északi országról beszélünk, a vikingek leszármazottjai a természeti adottságoknak hála - és az ehhez köthető hagyományokat tovább örökítve - a hal minden feldolgozási formáját kedvelik és fogyasztják. Míg mi a halászléről álmodozunk, addig az északi népek kicsit bátrabban nyúlnak a halhoz. De vajon mi olyan különleges a nemzeti eledelben, a surstrommingben?

Surstromming, Surströmming, svéd büdös erjesztett hal, erjesztetthal
Surströmming
Fotó: Shutterstock

Az erjesztett hal eredete

A Surstromming - avagy erjesztett hering - egy tradicionális, évszázadokra visszavezethető étel. Kezdetben a hal olcsó volt és bőséges, a só viszont elég drága. Mint minden nép, hűtőszekrény hiányában sóval igyekeztek kiszárítani, és így tartósítani a feldolgozott de el nem készített húsokat. Egy idő után azonban rájöttek, hogy kevés só is elég a hering tartósításhoz - nem sós, hanem savanyított halat készítettek.

A hagyomány szerint tavasszal kifogják a zsíros húsú heringeket, kizsigerelve és fejüket levágva - az ikrák és a féregnyúlvány megmarad az ízek miatt - lesózzák és hagyják erjedni egy nagy hordóban. Nagyjából 6 hónapnyi rothasztás után konzervekbe csomagolják a halat, és nyáron már fogyasztható is. Természetesen minél tovább áll el, annál karakteresebb ízt kapunk - és annál jobban felpuffad a hal is.

Nem olyan veszélytelen, mint hinnénk

Szervezet válogatja, de a gyomorforgató szagok után egyeseknél az íz is hányingert keltő lehet, ami súlyos, szűnni nem akaró öklendezésbe vezethet. Ezenfelül nem is lehet csak úgy kihozni az országból: a lezárt dobozban ugyanis rengeteg szén-dioxid keletkezik, ami nemcsak a dobozt deformálja, de repülőn fel is robbanhat a nyomáskülönbség miatt. A legtöbb légitársaság nemcsak a gépre, de a reptérre sem engedi be a surstromminget. 

Surstromming, Surströmming, svéd büdös erjesztett hal, erjesztetthal
Fotó: Northfoto

Ez nem csak étel: ez rituálé

A svédek az erjesztett hal fogyasztását nem veszik teljesen hétköznapian. Sok tanácsot, illetve tippet olvashatunk arról, hogyan érdemes enni ezt az igazán unikális ételt. 

A bátrabbak magában eszik, mások vajas kenyérre teszik és zöldséggel fogyasztják. Vannak, akik szerint a kenyér és csemege uborka sikeresen elnyomják a hal erjedt, savanyú ízét, míg az igazán bevállalósak vörös áfonyával és tejjel öblítik. A tradicionális út a főtt krumpli, hagyma, uborka és paradicsom köret.

Bármelyiket is választjuk, mindenképpen azt tanácsolják, hogy víz alatt nyissuk fel a konzervet a szagélmény késleltetése miatt.

Világszerte megosztó a surstromming

Azon magyarok, akik jártak Svédországban és bevállalták a kóstolást, azt mondták, a pálpusztai sajt szaga ehhez képest illatos parfüm - viszont az íz nem hasonlít semmi máshoz. Sokak pelenkához vagy nyilvános vécéhez hasonlítják az élményt, míg mások egyszerűen csak felfordult gyomorral menekül.

Az internet népe azonban nagyon kreatívan áll a bizarr dolgokhoz, így ebből is kihívást alakítottak. Vannak, akik mesterien, szinte faarccal képesek megenni ezt a borzalmas szagú ételt.

Mások azonban már a konzerv felnyitásakor megbánják, hogy belementek a kihívás teljesítésébe.

 

A Séfek séfe, nagy sikerű TV2 főzőműsorában szintén megtapasztalhatták a svéd különlegesség orrfacsaró élményét. Krausz Gábor a Fecebookon osztotta meg az erről készült összeállítást.