Gyorsan elkészül, isteni finom, és alig kell mosogatni utána: így készül az egyedényes tészta!

One,Pot,Pasta,With,Tomatoes,,Onions,,Garlic,,Herbs,And,Parmesan
Fotó: Angelika Heine
Vágólapra másolva!
Az egyedényes tészta az egyik legjobb megoldás, ha olyan receptet keresel, ami gyorsan elkészíthető, laktató, mindenki szereti, és gyakorlatilag alig keletkezik mosogatnivaló a készítésekor. A variációk száma végtelen, és átlag fél óra alatt bármelyiket szó szerint összedobhatod, hiszen még a szósz hozzávalói is ugyanabban az edényben landolnak, legyen szó bolognai spagettiről vagy ázsiai zöldséges tésztáról.
Vágólapra másolva!

Az egyedényes tészta egyszerű és elronthatatlan fogás, ráadásul a vágódeszkán kívül csak egy lábos vagy méretes serpenyő szükségeltetik az elkészítéséhez. Ezt a műfajt a tévés szakácsok királynője, Martha Stewart tette világszerte népszerűvé. A lényege, hogy a meghatározott sorrendben rétegezett, vízzel felöntött hozzávalókat időnként átkeverve össze kell főzni. Ennek során a tészta átveszi a többi alapanyag aromáját, a főzővíz pedig szósszá sűrűsödik. Elkészítése pofonegyszerű, csupán egy pár alapvetést érdemes szem előtt tartani!

Így lesz tökéletes az egyedényes tészta

1. Válasszuk a receptben előírt tésztafajtát. Ha valamilyen okból helyettesíteni akarjuk, akkor azonos főzési idejűt használjunk, máskülönben nem puhul meg vagy éppenséggel szétfő. Ázsiai ételeknél mellőzük az üvegtésztát, mert annak pár perc is elég, a zöldség azonban ennyi idő alatt nyers marad.

2. Érdemes biozöldséget használni, a hámozást nem igénylőket pedig alaposan meg kell mosni, mert a főzővizet az étellel együtt fogyasztjuk. A fagyasztott zöldséget (pl. brokkolit, spenótot) kiolvasztás nélkül az edénybe dobhatjuk, ugyanúgy megfelel, mint a friss. A konzerv zöldséget felejtsük el, mert az eleve puha, ezért szétesik a főzés végére. A receptben megadott zöldségeket lecserélhetők hasonló keménységűekre: pl. a cukkini padlizsánra, a brokkoli karfiolra.

3. Ideális a felkockázott, gyorsan puhuló csirkemell, valamint a darált hús. A húsos füstölt szalonnát vagy bacont vágjuk csíkokra, így főzés közben könnyebb átforgatni a rétegeket.

4. A rétegesen lerakott hozzávalókat hideg vízzel kell felönteni. Meleg víz esetén a tészta főzési ideje lerövidül, de a zöldségnek vagy húsnak ennyi nem elég.

5. A tésztához kétszeres mennyiségű vizet adjunk, így végül csak kevés főzőlé marad az edény alján, ami a kioldódó keményítőnek köszönhetően besűrűsödik.

6. A krémesebb szósz kedvéért a főzővízbe tejszínt vagy kókusztejet keverhetünk, de ekkor a főzési idő meghosszabbodik. A szószt némi vajjal, reszelt sajttal vagy passzírozott paradicsommal is dúsíthatjuk.

7. Az elkészült egyedényes zöldséges vagy húsos tésztaételt legvégül megszórhatod frissen aprított zöldfűszerekkel vagy reszelt sajttal. Az utóbbit külön tálkában is kínálhatod.

Egyedényes darált húsos penne

Hozzávalók:

  • zsír vagy olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús
  • bors
  • oregánó
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
  • 30 dkg penne
  • 2 dl tejszín
  • olasz fűszerkeverék
  • parmezán

Elkészítése:

Aki kedvet kapott, itt talál még jó pár kipróbált egyedényes receptet!