Így lesz ellenállhatatlanul szaftos és omlós a húsvéti sonka

Húsvéti sonka
Mutatjuk, hogyan válasszuk ki a tökéletes húsvéti sonkát
Vágólapra másolva!
A legtöbben azt gondolnánk, sonkát főzni mindenki tud, hiszen csak fel kell tenni a tűzhelyre, és várni, amíg megpuhul. Bár egyszerűnek látszik, azonban van néhány hiba, melyet gyakran elkövetünk főzés, illetve az előkészületek során. Hogy ez többé ne forduljon elő, ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár hasznos praktikát, melyeket mindannyiunknak érdemes megfogadni ahhoz, hogy a sonka valóban az ünnepi asztal dísze lehessen. Az első és legfontosabb tanács, hogy jó minőségű sonkát válasszunk, hiszen minden az alapoknál kezdődik. Ezen kívül nem mindegy az áztatási és főzési idő, sőt a fűszerezés sem.
Vágólapra másolva!

Jót, jó helyről!

A húsvéti sonka 

készülhet parasztsonkából, kötözött sonkából, csülökből, sőt, ma egyre népszerűbb a tarjából, illetve combból készült változat is.

 Azok, akik nem kedvelik a sertéshúst, próbálkozhatnak füstölt pulyka- vagy libacombbal, sőt akár füstölt kacsamellel is. Utóbbiaknak ugyan borsos az ára, ám rendkívül ízletesek.

Azonban bármelyikre is esik a választásunk, fontos, hogy a megfelelő helyről - ha tehetjük, termelőtől - szerezzük be, hiszen 

tökéletes húsvéti sonka csakis jó minőségű alapanyagból készülhet.

Legyünk tehát körültekintőek, ha kell, nézzünk szét több helyen is, termelői piacokon, vagy akár internetes hirdetések között - sokan kínálnak ilyenkor háztájit. Ha pedig vannak vidéki rokonaink, akik haszonállatokat tartanak, igazán szerencsések vagyunk, hiszen nem is kell sokat gondolkodnunk a beszerzésen, első kézből hozzájuthatunk a finom falatokhoz.

sonka
Fontos a minőségi alapanyag
Fotó: pixabay.com

A jó minőségű füstölt sonkákra általánosságban igaz, hogy színük egyenletes, bordó vagy sötét rózsaszínes, a metszetben nincsenek véraláfutások. A sonka nyomásra ne legyen túl puha, de túlságosan kemény sem. Bőrös sonka esetén olyan válasszunk, amely gondosan tisztított és szőrtelenített.

Bár a gyorspácban érlelt sonkák ízben és élvezeti értékben messze lemaradnak a hagyományos, hosszan érlelt változattól, ha már mindenképp ilyet választunk, ügyeljünk rá, hogy a fóliázott hús körül sose legyen páckiválás, azaz  nedvesség, az ugyanis arról árulkodik, hogy gyenge minőségű áruval van dolgunk.

Hideg vizes áztatás

Mielőtt főzni kezdjük a sonkát, 

egy napra, de legalább egy éjszakára be kell áztatni bő, hideg vízbe, hogy a felesleges sómennyiség távozzon a húsból.

Legjobb módszer, ha áztatás előtt megkóstoljuk a sonkát, hogy ellenőrizzük a sósságát, ezáltal könnyebben meghatározható az áztatás ideje. 

Kivétel ezalól, ha gyorspácolt sonkát használunk, azt nem kell főzés előtt áztatni. A tarja és kötözött sonka esetében pedig 1-2 óra áztatás bőven elég.

Az áztatást követően a sonkát tiszta vízben tegyük a tűzre.

sonka
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

Fűszerezzünk bátran!

Bánjunk bőkezűen a fokhagymával, hagymával, szemes borssal és a babérlevéllel,

 ugyanis ezek a húsvéti sonka alapvető fűszerei. Sózást nem igényel, hiszen a sonka önmagában is elég sós. Kísérletező kedvűek kipróbálhatják a 

szegfűborsot és borókabogyót is, emellett sárgarépát, fehérrépát és jó minőségű, házi parasztkolbászt rakhatunk a főzővízbe,

 amitől még finomabb, intenzívebb íze lesz.

Ne sajnáljuk az időt a főzésre!

Akár a húslevest, a sonkát is főzzük minél nagyobb edényben, annyi vízben, ami bőven elfedi. Fontos, hogy 

végig alacsony lángon, gyöngyöző vízben főjön, akár 4-5 órán keresztül. A főzési idő a sonka méretétől is függ.

 Rutinos háziasszonyok szerint ahány kilós a sonka, annyi órát kell főzni. Ezen kívül figyeljünk a hőmérsékletre, mert ha túl magas, a sonka szétmállik.

sonka
A sonka a húsvéti menü egyik alapkelléke
Fotó: pixabay.com

Hagyjuk kihűlni!

Ahogy a főtt tojásra, úgy a sonkára is igaz, hogy mindig meg kell várni, amíg teljesen kihűl. Nem véletlenül: míg a tojást könnyebb lesz tisztítani, a sonka esetében a szeletelésnél van szerepe. 

Ha még melegen próbáljuk szeletelni, fennáll a veszély, hogy szétesik, és nem lesz túl ízléses. Ezért miután a sonka készre főtt, tegyük a fedőt a fazékra és hagyjuk a főzővízben, amíg kihűl.

 Így a sonka szárad ki, puha és szaftos marad, és szépen lehet szeletelni.

Tálaljuk ízlésesen!

Az elkészült sonkát vágjuk vékony szeletekre, ügyeljünk rá, hogy ne essen szét, majd helyezzük el egy nagy tányéron. Mellé kínáljunk friss kenyeret vagy kalácsot, főtt tojást - nagyon finom, ha a sonka főzővizében készítjük - esetleg tojássalátát vagy kaszinótojást, tormát, piros retket és újhagymát!