Exkluzív amerikai borászati szakkiállításon magyar borokat kóstoltak

Ünnepi borok a St. Andrea szőlőbirtoktól sajtótájékoztató 2021.07.15. Lőrincz Györggyel és fiával együtt kóstolhatjuk meg a St. Andrea új borait.
Felvétel egy 2021-es St. Andrea kóstolóról
Vágólapra másolva!
A világ elismert teljesítményeit nyújtó borászatai közé, a Great Wines World 2024 exkluzív amerikai eseményére kapott meghívást a St. Andrea Szőlőbirtok. Az egerszalóki borok február utolsó napjaiban, a Miamiban nyitó borászati szakkiállításon és üzleti találkozón mutatkoztak be.
Vágólapra másolva!

A világhírű nemzetközi borszakíró, James Suckling által szervezett eseményen 350-nél több kiállító 900 tételét kóstolhatták a résztvevők két napon át. A St. Andrea Szőlőbirtok a hat közép-európai meghívott egyikeként szerepelt a kiállítás mindkét napján. (Magyarországot mellettük egy-egy napon pedig az Oremus és a szintén tokaji Disznókő képviselte.) Az eseményen a St. Andrea Szőlőbirtok négy tételt vitt, ezek az Örökké, a Mária, a Merengő és az Agapé. A borokat ifjabb Lőrincz György borász és Lőrincz Ákos mutatták be, az alábbi képen is ők szerepelnek a házigazdával, James Sucklinggal.

Az amerikai meghívás a korábbi nemzetközi elismerések folytatása a szőlőbirtok történetében. James Suckling tavaly 98 ponttal értékelte, és a világ 48. legjobb borának választotta a St. Andrea Szőlőbirtok Agapé Egri Bikavér 2018 tételét. Ezzel a díjazással másodszorra került nemzetközi szinten is a legjobbak közé a St. Andrea egyik tétele. 2021-ben a Decanter World Wine Awards Best in Show díját kapta meg és a világ 50 legjobb bora közé választották a St. Andrea Nagy-Eged dűlő 2017-es bikavérét, amelyet akkor így jellemeztünk: "Elegáns, komplex bikavér, cseresznye, ribizli, dohány és étcsokoládé-vanília[...]A kékfrankos, merlot és cabernet franc triumvirátusát cabernet sauvignon egészíti ki. A nagy beszélgetések, nagy gondolatok bora..."

A St. Andrea több mint két évtizede működik az egri borvidéken, Lőrincz György és családja vezeti. A névadó feleség és édesanya, Andrea a birtok mindennapi irányítása mellett a különleges élményt adó rendezvényekért felel, de a borászat életében a három fiú is fontos szerepet játszik. A St. Andrea termőterülete 50 hektár, legsajátosabb dűlője a rendkívül különleges talajú és mikroklímájú Nagy-Eged-hegy.