Éveken belül megvalósul a halhatatlanság, az ember egyesül a gépekkel

idő, örök élet
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
2030-ra az emberiség el fogja érni a halhatatlanságot – állítja egy amerikai jövőkutató, akinek jóslatai rendszeresen be szoktak válni. A mesterséges és emberi intelligencia összefonódásáról is meghökkentő állításokat tett.
Vágólapra másolva!

Raymond Kurzweil egy igazi polihisztor; amellett, hogy úttörő találmányokkal járult hozzá a számítástechnikához, sikeres író is, továbbá meglepően pontosan meg tudja jósolni, milyen technológiai trendekkel szembesülhet az emberiség a jövőben. Többek között 1990-ben megjövendölte, hogy a mesterséges intelligencia 2000-ben le fogja győzni az emberi sakkvilágbajnokokat, de ő volt az, aki a hordozható komputerek és az okostelefonok eljövetelét, a vezeték nélküli technológia és az internet elterjedését is előre látta. 

Raymond Kurzweil
Raymond Kurzweil szerint 2030-ban érhetjük el a halhatatlanságot, 2045-ben pedig megvalósulhat a szingularitás
Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Kurzweil 14 évvel ezelőtt áttekintette saját jövendöléseit az elmúlt 20 évről, az eredmények döbbenetes képet adnak a szakember jövőbelátó képességéről: a 147 jóslatából 115 bekövetkezett, 15 pedig nagyjából teljesült - írja az UNILAD.

Örök élet

A híres tudós most nem kevesebbet állít, miszerint 2030-ban sikerül elérnünk a halhatatlanságot. Szerinte a rendelkezésre álló és fejlesztés alatt lévő technológiai vívmányokkal évről évre növelni tudjuk majd a várható élettartamot. 

Így a mai gyerekeknek, vagy akár már a 20-as, 30-as éveiket taposó embereknek is hamarosan elérhető lesz az örök élet. 

Ember és számítógép egyesülése

2017-ben a Futurism című tudományos oldalnak adott interjújában a mesterséges intelligenciáról is meglepő állításokat tett. Kurzweil úgy látja, 2029-ben az MI képes lesz átmenni a Turing-teszten. A Turing-teszt arra hivatott, hogy egy adott gépezetről megállapítsa, képes-e olyan válaszokat adni, mint egy ember. 

A szakértő szerint 2045-ben érhetjük el a technológiai szingularitást, vagyis elménket egyesítjük a számítógépekével,

aminek eredményeképpen intelligenciánk a sokszorosára növekedhet.