Vágólapra másolva!
Nyílt titoknak számít, hogy Dárdai Pál hiába hozta egyenesbe immár sokadjára a Bundesliga 2-ben szereplő Hertha Berlin csapatát, a klub főtámogatója, a 777 Partners miatt távoznia kell az edzői székből. Az amerikai befektetési cégnek több sportérdekeltsége is van, melyek közül az egyik vezetője most csúnyán kipakolt róluk.

Mint az a napokban kiderült, Pierre Locht, a belga élvonalban szereplő 10-szeres bajnok és nyolcszoros kupagyőztes Standard Liége klubizgatója április vége óta a felmondási idejét tölti a klubnál.

Locht maga mondott fel, ugyanis egyrészt megingott a hite a tulajdonosokban, másrészt pedig már nem bírta elviselni "a klubnál uralkodó kilátástalanságot",

 írja az egyik legnagyobb belga lap, a Het Nieuwsblad. A lap szerint a klubot éveken át különböző beosztásokban szolgáló Lochtot 2022-ben nevezték ki igazgatónak, amikor a 777 Partners megvette a Standard Liége-t. A klubvezetői munkái mellett a villámhárító szerepét is ő játszotta, egyedüliként közvetítve a tulajdonosok és a velük kezdettől fogva ellenséges szurkolók között.

Hertha BSC - 1. FC Kaiserslautern, Dárdai Pál
Dárdai Pál ismét távozik a Herthától és ezúttal nem sikerült békésre az elválás
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Hogy ez miért érdekes magyar szempontból? Csak azért, mert a Standard Liége-nek ugyanaz a 777 Partners a főnöke, akik a Hertha Berlint is szárnyaik alá vették. A miami befektetési alap embereinek kezdettől fogva szúrta a szemét a Herthát lassan három évtizede hűségesen szolgáló Dárdai Pál, akit végül sikerült is kirúgatniuk. A Het Nieuwsblad cikke szerint a 777 Partners kiszállni készül az európai fociügyleteiből, így a Standardnál is új befektető után kell nézni. De addig is lehetnek még komoly problémák, ugyanis 

az előző tulaj, az Immobiliére du Standard nevű cég pert indított a 777 Partners ellen, amelynek adott esetben akár a pénzeszközeit is befagyaszthatják, azaz fizetésképtelenné válhat.

A 777 Partners viselt dolgait a napokban a Metropol szedte össze, a lap megírta, hogy a világszerte több futballklubot pénzelő cég körül egyre több a kétes ügy.

A floridai befektetőcsoport a Herthával együtt már 7 futballklubot pénzel. Portfóliójába tartozik a brazil Vasco da Gama, az ausztrál Melbourne Victory, Európában pedig a francia Red Star, az olasz Genoa, a spanyol Sevilla és a belga Standard Liége. Utóbbinál már nagy a baj: a hírek szerint az amerikaiak nem teljesítik a vállalt kötelezettségeiket, a klub fizetésképtelenné vált és ezért veszélybe került a licence is, írják.

Azt, hogy valami nagyon nincs rendben az amerikai cég körül mutatja az is, hogy nyolc hónapja előszobáztatja őket a Premier League, azóta nem adják áldásukat az Everton többségi részvénycsomagjának megvásárlására.

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30