Vágólapra másolva!
A skót válogatott ugyan még nem hirdetett keretet, de a brit ország nem dúskál világhírű labdarúgókban és nincs túlkínálat posztonként a világklasszisokban sem, így nagyjából lehet már sejteni, kik lehetnek majd ott Steve Clarke szövetségi kapitány keretében. A skót csapatban nagyjából pont annyi bevethető minőégi játékos van, amennyit ki lehet vinni az Európa-bajnokságra. Ebben a cikkben most megpróbáljuk összehasonlítani posztonként és csapatrészenként, hogy hol lehet a skót csapat erősebb vagy éppen gyengébb a magyar csapatnál.

Marco Rossi már kihirdette a 26+4 fős keretét, tartalékokkal együtt, ugyanezt azonban még nem tette meg skót kollégája. Steve Clarke-nak nincs könnyű dolga, ugyanis több fontos játékosa is sérüléssel bajlódik. Az utóbbi pár hétben dőlt ki Lewis Ferguson, akit műteni is kellett, Stuart Armstrong számára idő előtt véget ért a szezon, ő Southamptonban lábadozik, de a Manchester United focistája, Scott McTominay is kisebb sérülést szedett össze, valamint a védelemből Nathan Patterson, Aaron Hickey, Grant Hanley és Kieran Tierney állapota sem éppen megnyugtató.

A skótok elképesztő lejtmenetben vannak azóta, hogy biztossá vált, ott lehetnek a 2024-es nyári Európa-bajnokságon. Clarke korábban már elmondta, hogy az Eb-t kiharcoló csapat gerince minden bizonnyal ott lesz a tornán, "mert megérdemlik". Ugyanakkor, ha akarna se tudna túl sokat változtatni, nem valószínű, hogy a júniusi, Finnország és Gibraltár elleni meccseken húzna nagyon váratlan dolgokat és találna addig új gyöngyszemeket a skót labdarúgásban.

Steve Clarke-nak fontos döntéseket kell még meghozni az Európa-bajnokság kezdetéig
Fotó: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

Az egész selejtezősorozatban 29 játékos kapott szerepet, így elméletileg csak három játékos nem mehet majd azok közül, akiknek része volt a kijutásban, de ez persze nem ennyire egyszerű.

 

Kapuskérdés

Magyar oldalon hivatalosan még nem döntött a kapitány, de hatalmas meglepetés lenne, ha nem a Lipcse kapusa, Gulácsi Péter védene az Európa-bajnokságon, a helyszín, a klub és a forma alapján is, de Dibusz Dénes játéka esetén sem lenne hatalmas probléma. 

Kapusposzton egyértelműen a magyar csapat számít erősebbnek,

hiszen Gulácsi Péter a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is a világ legjobb csapatai ellen szerepelt, míg a skótoknál most az az Angus Gunn számít az első számú kapusnak, aki az angol másodosztályban szereplő Norwich Cityben véd. Mellette a Skóciában szereplő Zander Clark és Liam Kelly volt még kerettag. Gunn U21-esként még angol válogatott volt, majd a skót nemzeti csapatot választotta, ahol eddig kilencszer szerepelt. A másik két kapusnak összesen van négy meccse a válogatottban.

1899 Hoffenheim - RB Leipzig
Gulácsi Péter kiemelkedik kapusposton a riválisai közül
Fotó: UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Visszatért a márciusi meccseken a bő keretbe a veterán Craig Gordon is, aki kettős lábtörés után épült fel, de már 41 éves. A kezdőben biztosan nem lesz ott, de könnyen lehet, hogy a rutinja miatt ott lehet majd a három utazó kapus között. A két márciusi meccsen Gunn védett, a hollandoktól négy, az északírektől egy gólt kapott. A Norwich-ban 40 meccsen védett, ezeken 48 gólt kapott, és 12 kapott gól nélküli meccse volt.

A kérdés egyértelműnek tűnik, de Clarke még lebegtetett egy kicsit, mondván, nem csak a játékpercek döntenek majd, hanem minden egyéb aspektust számításba vesz majd, ugyanis egy nagy tornán több szempontot is mérlegelni kell, szerinte nehéz döntést kell majd hoznia kapusposzton is.

Norwich City v Sunderland - Sky Bet Championship
Minden bizonnyal Angus Gunn lesz a skótok kezdőkapusa az Eb-n
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

Annyit még el kell mondani, hogy Európa-bajnoki rutinja egyik kapusnak sincs, 2021-ben még David Marshall védte a skót kaput, míg magyar oldalon Gulácsi Péter már harmadik Európa-bajokságára készül, 2021-ben is ő volt már az első számú kapusunk.

A védelem összetétele okozhatja a legnagyobb fejtörést

Steve Clarke Marco Rossihoz hasonlóan nem nagyon szeret variálni a védelem összeállításakor és az olasz mesterhez hasonlóan ő is három belső védővel szeret felállni és ha mindenki bevethető, akkor általában ez a három ember Ryan Porteous, Jack Hendry és Kieran Tierney. Porteous az angol második vonalban szereplő Watford játékosa, Hendry a szaúdi al-Ettifaq-ban focizik, Tierney pedig, aki sokáig az Arsenal játékosa volt, most a Real Sociedadban szerepel. A baloldali szárnyvédő helyén megkérdőjelezhetetlen Andy Robertson helye, aki Szoboszlai Dominik csapattársa Liverpoolban, nem mellesleg pedig a skót válogatott csapatkapitánya. A jobboldalon az Everton játékosa, Nathan Patterson kapott szerepet az idei meccseken, de ő megsérült, meg is kellett műteni, így nem biztos, hogy mehet majd az Eb-re. A Celticben szereplő Anthony Ralston pótolhatná őt, de a klubjában sem állandó kezdő.

Football: Friendly - Karslruhe v Liverpool
Andy Robertson és Szoboszlai Dominik az Európa-bajnokságon is találkozhat majd
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Rajtuk kívül Aaron Hickey, Liam Cooper és Greg Taylor kapott még több szerepet az elmúlt időszakban. A Brentfordban szereplő Hickey a márciusi meccseken nem lehetett ott sérülés miatt, és könnyen lehet, hogy nem lesz fitt a nyári Európa-bajnokságra sem.

A magyar és a skót védelem nagyjából hasonlónak mondható, egy-két játékos érkezik topbajnokságokból, nálunk Willi Orbán és Kerkez Milos, valamint Loic Nego és Szalai Attila, de utóbbi szinte végig a kispadon töltötte ezt a szezont a Bundesligában. Balogh Botond a Serie B-ben játszott keveset, de az alapemberek közül Lang Ádám Cipruson nem tudott játszani sérülés miatt, valamint Fiola Attila és Botka Endre az NB I-ben játszott kevesebbet a szokásosnál, de jó beugró lehet a Herthában szereplő Dárdai Márton, amennyiben Rossi a változtatás mellett döntene.

A skótok igazi erőssége a stabil védekezés. Az első hat meccsen csupán három gólt kaptak, aminél kevesebbet addig csak a francia és a portugál válogatott kapott, azonban látványosan kiengedtek hátul, miután biztossá vált a kijutásuk, de így is csak nyolc gólt kaptak nyolc meccsen, viszont a márciusi felkészülési meccseken két meccsen ötöt. A magyar csapat nyolc meccsen hét gólt kapott, ami szintén remek teljesítmény és a csapategységet, valamint a hatékony csapatvédekezést is jelzi.

A középpálya hasonló felfogású mindkét csapatnál

Marco Rossinál Nagy Ádámot szokás a kapitány legfontosabb emberének tekinteni, mellé szokott általában a csapatba kerülni Schäfer András, ha egészséges és fentebb már említettük a szárnyvédőket. A középpálya támadó részlegéhez vegyük most a válogatott két alapemberét, a freiburgi Sallai Rolandot és a csapatkapitányt, a Liverpool légiósát, Szoboszlai Dominikot.

Ha így teszünk, akkor ez a sor erősebbnek tűnik, mint a skótok hasonló csapatrésze, ahol Callum McGregor (Celtic), John McGinn (Aston Villa), Scott McTominay (Manchester United) és Ryan Christie (Bournemouth) kapott lehetőséget az összes selejtezőn. Sokszor kapott lehetőséget Stuart Armstrong (Southampton), Kenny McLean (Norwich) és Billy Gilmour (Brighton) is, ők szinte biztosan ott leszek majd a Németországba tartó repülőn.

A skót válogatottnál is a csapategységben bízhatnak a leginkább
Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP

Minden bizonnyal lemarad majd a tornáról a Bologna csapatkapitánya, Lewis Ferguson, aki térműtéten esett át és szinte csak a csodával határos gyógyulás segíthetne rajta, de itt még nem tart az orvostudomány. Sérüléssel bajlódik Armstrong is, akit hordágyon kellett levinni a Southampton Cardiff City elleni meccsén, de a klubedzője, Russell Martin szerint akár már bevethető is lehet a tornán.

A védelemhez hasonlóan ez a csapatrész is kiegyenlített képet mutat, hiszen a skótoknál is vannak topligás focisták, igazi topklubokból, ahogy nálunk is. Nagy Ádámhoz hasonlóan a túloldalon is vannak a második vonalban szereplő focisták, de ha mindenki tudása legjavát mutatja, akkor Szoboszlai Dominik kiemelkedik ebből a felsorolásból, itt ő lehet a mérleg nyelve.

A támadósorban mi tűnünk erősebbnek

A magyar csapat 16, a skótok 17 gólt szereztek a selejtezősorozatban, de ha szigorúan csak a csatárokkal foglalkozunk, akkor egy-egy játékost kell kiemelni. Nálunk Varga Barnabás, a Fradi csatára hosszú hónapok óta Európa-klasszis formában szerepel, ebben a szezonban 38 meccsen 29 gólnál és 12 gólpassznál jár. Az ő helye a kezdőben megkérdőjelezhetetlen, a többi csatárunknak epizódszerep juthat, amennyiben Varga egészséges.

Lyndon Dykes (balra) és Ché Adams csatáját úgy tűnik, előbbi nyeri a kezdőcsatár posztért
Fotó: LEE SMITH / POOL / AFP

A skót szövetségi kapitány a Southampton támadóját, Che Adams-t, és a skót Hearts csatárát, Lawrence Shanklandot is kipróbálta elől, miközben a nyolc selejtezős meccsből haton is az angol másodosztályú QPR játékosa, Lyndon Dykes volt a kezdőcsatár. Dykes annak ellenére élvezi a skót mester bizalmát, hogy az angol másodosztályú QPR csapatában 43 meccsen csak 7 gólig jutott. Ché Adams hosszú éveket húzott le a Premier League-ben, de volt 16 és 22 gólos szezonja is a Championshipben.

Mindent figyelembe véve kapusposzton és a támadók tekintetében mi egy leheletnyivel erősebbnek érezzük a magyar csapatot, míg a védelem és a középpálya nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik, így nem túlzás azt állítani, hogy a pillanatnyi forma dönt majd június 23-án, az utolsó csoportmeccsen, amikor már könnyen lehet, hogy mindkét csapat sorsa eldőlt, de az is, hogy öldöklő küzdelem lesz még a csoportharmadik, és még továbbjutást érő helyért.

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30