Élő:
Vágólapra másolva!
A német Bundesliga mérkőzésein alkalmazottaknál is szigorúbb ellenőrzéssel és biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra, amelyen a magyar válogatott a házigazda Németországgal, valamint Svájccal és Skóciával szerepel majd azonos csoportban.

A szervezőbizottság a dpa német hírügynökség érdeklődésére közölte: biztonsági gyűrűket alakítanak ki a stadionok körül, és további, egyéb intézkedésekre is sor kerül. A résztvevő válogatottak és a drukkerek biztonsága mindennél előrébb való a német hatóságok számára a június 14-én kezdődő és július 14-ig tartó tornán, írj a rendezők közelményét idézve az MTI. 

Az Eb mérkőzéseinek otthont adó tíz helyszínre két szakaszban zajlik majd a beléptetés. Először a külső biztonsági gyűrű bejáratánál a mobiltelefonon bemutatható elektronikus jegyet ellenőrzi a biztonsági személyzet, valamint átkutatják a belépőket és megvizsgálják, mit hoznak magukkal a nézők. 

Táskákból például egy maximum A4-es papírral azonos méretűt lehet bevinni. 

A következő, belső biztonsági gyűrűknél forgókapuknál ellenőrzik újfent a belépőt, és ha ez sikeres, akkor ismét átkutatják a szurkolókat, akik ezután beléphetnek a stadion területére.

1. FC Cologne - Eintracht Frankfurt
A stadionokon kívül és a létesítményeken belül is fokozott biztonsági készültség lesz
Fotó: David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A parkolást is szigorúan korlátozzák majd, a stadionok közvetlen környezetében semmilyen gépjármű nem állhat, a kijelölt biztonsági zónákon belülre pedig csak a megfelelő és érvényes jogosultsággal rendelkezők hajthatnak be. Az autóval érkező szurkolóknak az arénáktól távol kell majd parkolniuk és tömegközlekedéssel juthatnak el a mérkőzések helyszíneire.

A szigorú biztonsági ellenőrzésekhez már az UEFA más eseményein is hozzá szokhattak a szurkolók, akik csak remélhetik, hogy nem ismétlődnek meg olyan jelenetek, mint, amelyek beárnyékolták például a 2022-es BL-döntőt.

Az egyes rendező városokban, az adott stadion méretétől és infrastruktúrájától függően meccsnapon 800 és 1300 fő közötti biztonsági személyzet teljesít majd szolgálatot, ugyanakkor a szervezők kiemelték, alapvetően békés közönségre számítanak.

"Az Eb-re érkező drukkerek javarészt nem a helyi klubok szurkolói lesznek, nemzetközi nézőseregre számítunk, amely többnyire nem ismeri az adott helyszínt" - jegyezte meg a szervezőbizottság.

Nancy Faeser belügyminiszter azt mondta, a stadionokban nagyjából 2,7 millió nézővel számolnak, míg a szurkolói zónákban a létszám akár a 12 milliót is elérheti az Eb ideje alatt.

"Nemcsak az iszlamista terrorfenyegetésre, hanem a huligánokra és más erőszakos bűnözőkre, valamint a kibertámadásokra is figyelünk biztonsági szempontból" - jelentette ki Faeser. A szervezőbizottság ehhez hozzátette, hogy kockázatot jelenthet még a rendkívüli hőség, az esetleges tömeges pánik, valamint az előre nem látható műszaki hiba.

A határellenőrzésen is szigorítanak majd az Eb ideje alatt, ugyanakkor ez nem állandó, hanem véletlenszerű kontrollt jelent.

A magyar válogatott június 15-én, Kölnben Svájc ellen kezdi a tornát, majd június 19-én Stuttgartban a német csapattal, június 23-án pedig szintén Stuttgartban a skótokkal csap össze.

Kapcsolódó cikkek: