Teljes összeomlás: rég nem verték meg ennyire a Real Madridot a BL-ben

foci, Bajnokok Ligája, elődöntő, Manchester City, Real Madrid
Manchester City's Portuguese midfielder Bernardo Silva (R) celebrates scoring the opening goal with Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland (C) during the UEFA Champions League second leg semi-final football match between Manchester City and Real Madrid at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on May 17, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján a Manchester City hazai pályán 4-0-ra legyőzte a címvédő Real Madrid együttesét, így 5-1-es összesítéssel bejutott az Internazionale elleni isztambuli fináléba.

A 100. BL-sikeréért küzdő Pep Guardiola együttese azért lépett pályára szerdán az Etihad Stadionban, hogy 2016 és 2022 után harmadszorra már ne állítsa meg a Manchester Cityt a Real Madrid a BL-döntő előtti utolsó lépcsőfokon. Az előző két alkalommal egyetlen gólnyi különbség döntött a két csapat között a spanyolok javára,

tavaly ráadásul a madridi visszavágó 89. percében még 5-3-as összesítéssel az angolok álltak jobban – ám jött Rodrygo kétszer, majd a hosszabbításban Karim Benzema egyszer, és a Real jutott be a Liverpool elleni fináléba.

Ezúttal azonban Manchesterben rendezték a második mérkőzést, azok után, hogy a Santiago Bernabeuban döntetlent játszott egymással a két csapat. Múlt kedden az egyik leggyengébb szezonbeli meccsét teljesítő Erling Haalandot ugyan teljesen sikerült semlegesítenie a Real védőinek,

Vinícius Júnior góljára Kevin de Bruyne válaszolni tudott, így 1-1-ről folytatták a csapatok szerdán.

Pep Guardiola és Carlo Ancelotti a 10. egymás elleni meccsére készült – ezelőtt 5-ször a spanyol, 3-szor az olasz örülhetett, múlt kedden pedig döntetlen született Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ilyen előjelekkel várták a csapatok a visszavágót

A City a legutóbbi 25 hazai BL-meccsén 23 győzelem mellett 2 döntetlent játszott, a mostani idényben 5-ből 5-ször nyert, 20-2-es gólkülönbséggel. 2023-ban pedig a csapat mind a 14 eddigi meccsét megnyerte az Etihad Stadionban, 49-7-es gólkülönbséggel. Ráadásul története során a klub még soha nem bukott el olyan európai kupapárharcot, amelynek első meccsén idegenbeli döntetlent ért el.


A Real az eddigi 10 olyan párharcából, amelyen hazai döntetlennel kezdett, csak kétszer jutott tovább (mindkétszer a Manchester United ellen), elődöntőkben pedig négyből egyszer sem sikerült így a továbbjutás. Ugyanakkor a madridiak az idei BL-szezon egyenes kieséses szakaszában a Liverpool és a Chelsea ellen is nyerni tudtak Angliában.

Az odavágót követően a hétvégén mindkét együttes győzni tudott, miközben a legnagyobb riválisuk vereséget szenvedett – ezzel a Manchester City a Premier League-trófea, a Real Madrid pedig a La Liga-ezüstérem felé tett hatalmas lépést. A BL-elődöntő visszavágóján a három és fél hónapja veretlen angolok ugyanazzal a kezdőcsapattal álltak fel, mint az első mérkőzésen, de a rekordot jelentő 191. BL-meccsén a kispadon ülő Carlo Ancelotti is csak egy helyen változtatott:

Antonio Rüdiger helyett az akkor eltiltott Éder Gabriel Militãót állította be a védelembe.

Ez statisztikailag jó előjelnek tűnt, hiszen a szezonban a némettel a kezdőben és nélküle is 19-19 meccset nyert a Real, de míg Rüdiger a pályán 36 alkalommal kezdett, addig a kispadon mindössze 20-szor.

A madridi találkozóhoz hasonlóan a mérkőzés elején óriási mezőnyfölényben játszottak a hazaiak, veszélyes lövésig azonban nem jutottak. Az egyetlen próbálkozás az első hét percben Kyle Walker nevéhez fűződött, aki 30 méterről kis túlzással ugyanennyivel lőtte fölé a labdát. Ezután Haaland, Rodri és John Stones előtt is adódott egy-egy esély, de Thibaut Courtois kapusnak egyik alkalommal sem kellett a labdához érnie. A 13. percben aztán igen, amikor

Jack Grealish beadása után Haaland közvetlen közelről fejelhetett, de éppen a belga kapust találta el a labdával.

Thibaut Courtois-ban elakadt Erling Haaland fejese Forrás: AFP/Oli Scarff

A következő percek is a Real tizenhatosa környékén zajlottak, és a 21. percben ismét egy Haaland-fejes veszélyeztette a madridi kaput, ám Courtois óriási bravúrral ezúttal is ki tudta tolni a labdát. Két perccel később azonban már a Real kapusa is tehetetlen volt.

Bernardo Silva kapott labdát Kevin de Bruyne-től a büntetőterületen belül, a portugál átvette a labdát, majd a másik irányba vetődő Courtois mellett bal lábbal a bal sarokba bombázott.

A kapott gól után, a manchesteri gólöröm közben Karim Benzema összehívta a társait egy gyors megbeszélésre, ennek ellenére a folytatásban sem változott lényegesen a játék képe: 30 perc elteltével 76-24-es labdabirtoklást és 9-0-s kapuralövési arányt mutatott a hivatalos statisztika.

Bernardo Silva ezzel a lövéssel szerzett vezetést a Citynek Forrás: AFP/Paul Ellis

Ezután azonban a Real is megvillant: Vinícius Júnior lódult meg a bal szélen, de Kyle Walker megakadályozta a lövésben a tizenhatoson belül. Majd mintegy 25 méterről, Toni Kroos jóvoltából szerezték meg a vendégek az első kapura lövésüket:

a német hatalmas erővel bombázott a felsőlécre,

a visszajátszásból lehetett látni, hogy Ederson ujjheggyel még hozzáért a lövéshez. Mikor már úgy tűnt, éledeznek a madridi remények az egyenlítésre,

a City és Bernardo Silva megszerezte a második gólját: egy kontra végén Ilkay Gündogan lövése után Courtois-ról felpördült a labda, a portugál pedig 10 méterről a kapus nélkül maradt kapuba bólintotta a labdát.

A félidő hajrájában is a City előtt adódott (több) lehetőség: Haalandot próbálták többször is kiugratni, Bernardo Silva a lövésével közel állt a mesterhármashoz, majd Grealish is gólt szerezhetett volna – ám végül "csak" kétgólos előnnyel vonulhatott a szünetre Guardiola együttese.

A 13-1-es kapuralövési aránnyal záruló első félidőben a Real játékosai összesen 10-szer értek labdába az ellenfél támadóharmadában – ugyanez a szám a Cityre vonatkozva 196 volt.

Bernardo Silva fejesével kétgólosra nőtt a különbség Forrás: AFP/Oli Scarff

A második játékrész elején a Real Madrid próbálta birtokolni a labdát, de ezt jellemzően nem a City tizenhatosa környékén tette. Az első madridi lövést David Alaba szabadrúgása jelentette, amit Edersonnal a léc alól kellett kitolnia. Ezután azonban ismételten hazai mezőnyfölényt láthatott az Etihad Stadion közönsége, noha

a City érthetően kevésbé törekedett a gólszerzésre és kockáztatott, mint 0-0-s állásnál.

Az első igazán nagy helyzet a 60. percben Gündogan előtt is abból adódott, hogy Daniel Carvajal szerencsétlenül ért a labdába, ám a német válogatott játékos nem élt a váratlan eséllyel.

A félidő feléhez közeledve Ancelotti különleges változást eszközölt a csapatában: Luka Modricot Rüdiger váltotta, amelynek következtében Eduardo Camavinga lépett fel a középpályára. Nem sokkal később a hétvégi bajnokit eldöntő Marco Asensio is beállt, ő Kroost váltotta. Ám ezek a cserék sem módosítottak igazán a pályán zajló történéseken:

hiába javított a labdabirtoklásán a Real, ez helyzeteket nem vont magával, és a labda így is főleg a Citynél volt.

Ahogy a nagy ziccer is a 73. percben: Haaland végre jó labdát kapott a lábára is, ám Courtois eszén ismét nem tudott túljárni, és a belga kapusról a felsőlécre perdült a norvég csatár lövése.

A szokatlan Modric-Rüdiger csere sem változtatott a lényegen Forrás: AFP/Oli Scarff

Nem sokkal később viszont végleg eldőlt a párharc.

De Bruyne bal oldali szabadrúgása után Manuel Akanji csúsztatott bele a labdába, így Militãóról védhetetlenül került a saját kapujába.

Az újabb gól után Guardiola is változtatott a csapatán (ami az odavágón nem történt meg), Ancelotti pedig hármas cserével próbálta meg a lehetetlent – de az ezúttal tényleg lehetetlennek bizonyult.

Ugyan a hajrában Benzema, majd Daniel Ceballos is helyzetbe került és szépíthetett volna, Ederson bebizonyította, hogy nem véletlenül védi ő a világ legjobb formájában lévő csapatának kapuját. Az utolsó percek már a cserékről és az ő bizonyítási vágyukról szóltak, ez pedig újabb hazai gólt eredményezett:

Julián Álvarez kapott kiugratást, majd elgurította Courtois mellett a labdát. Ezelőtt egy alkalommal kapott ki 4 (vagy több) góllal a Real a BL történetében: a Liverpool elleni 2009-es nyolcaddöntőben – az is 0-4 lett madridi szempontból.

A City tehát kapott gól nélkül zárta ezt a hazai összecsapást is,

Guardiola így egy 4-0-s, Real Madrid elleni elődöntős sikerrel ünnepelte edzői pályafutása 100. Bajnokok Ligája-győzelmét.

A 2021 után története második BL-döntőjére készülő Manchester City június 10-én, az isztambuli fináléban az AC Milant 3-0-s összesítéssel búcsúztató Internazionaléval találkozik – a két csapat első egymás elleni tétmeccsén tehát rögtön a legrangosabb európai kupasorozat trófeája fog múlni.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Manchester City (angol) – Real Madrid (spanyol) 4-0 (2-0)
gólszerzők: Silva (23., 37.), Militão (öngól, 76.), Álvarez (91.)
továbbjutott: a Manchester City 5-1-es összesítéssel

1. félidő
37Bernardo Silva
37Bernardo Silva
23Kevin De Bruyne
23Bernardo Silva
23
1
2. félidő
93
91Julian Alvarez
91Phil Foden
91Jack Grealish
91Julian Alvarez
91Jack Grealish
89Erling Haaland
89Erling Haaland
84Kevin De Bruyne
84Kevin De Bruyne
80Daniel Carvajal
80Rodrygo
80
79Ilkay Gundogan
79Eduardo Camavinga
79Ilkay Gundogan
76Kevin De Bruyne
76Manuel Akanji
76Eder Militao
75Eduardo Camavinga
75Eduardo Camavinga
70Toni Kroos
70Toni Kroos
63Luka Modric
63Luka Modric
62Ilkay Gundogan
62Ilkay Gundogan
55Daniel Carvajal
55Daniel Carvajal
50Ruben Dias
50Ruben Dias
46
46
Összeállítások
Manchester City3-2-4-1
Real Madrid4-3-3
Football Pálya
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
3
Eder
Militao
4
David
Alaba
12
Eduardo
Camavinga
15
Federico
Valverde
8
Toni
Kroos
10
Luka
Modric
21
9
Karim
Benzema
20
Vinicius
Junior

Manchester City

Kezdők
31Ederson Moraes
2Kyle Walker
3Ruben Dias
50
50
25Manuel Akanji
76
5John Stones
16Rodri
20Bernardo Silva
37
37
23
17Kevin De Bruyne
84
84
76
23
8Ilkay Gundogan
79
79
62
62
10Jack Grealish
91
91
9Erling Haaland
89
89
6Nathan Ake
18Stefan Ortega
33Scott Carson
4Kalvin Phillips
14Aymeric Laporte
19Julian Alvarez
91
91
21Sergio Gomez
26Riyad Mahrez
47Phil Foden
91
80Cole Palmer
82Rico Lewis
Cserék

Real Madrid

Kezdők
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
80
55
55
3Eder Militao
76
4David Alaba
12Eduardo Camavinga
79
75
75
15Federico Valverde
8Toni Kroos
70
70
10Luka Modric
63
63
21Rodrygo
80
9Karim Benzema
20Vinicius Junior
13Andriy Lunin
5Jesus Vallejo
6Nacho Fernandez
7Eden Hazard
11Marco Asensio
16Alvaro Odriozola
17Lucas Vazquez
18Aurelien Tchouameni
19Daniel Ceballos
22Antonio Ruediger
23Ferland Mendy
24Mariano Diaz
Cserék