Vágólapra másolva!
A Real Madrid máris alaposan felbolygatta a játékospiacot, köszönhetően a klub új elnökének, Florentino Péreznek, aki az egyesület élére visszatérve igyekszik folytatni korábbi játékospolitikáját. Pérez elmondása szerint tanult a korábbi évek hibáiból, de elsősorban a távozása utáni időszakot tartja felelősnek a klub rossz helyzete miatt.

- Miért hagyta ott a klubot, és miért tért vissza?
- Azért távoztam, mert úgy éreztem, hogy elértem azokat a célokat, amiket szerettem volna. Ezen kívül úgy gondoltam, stabil alapokat hagytam az utódomra a megfelelő folytatáshoz. Az elmúlt három év alapján egyértelmű, hogy utóbbiban tévedtem, hiszen az eltelt időszakra a belső zűrzavar volt a jellemző. Ez volt a klub történetének egyik legrosszabb periódusa. A visszatéréssel az a célom, hogy mindent helyrehozzak, ami az elmúlt három évben elromlott.

- A jelek szerint tanult a korábbi hibáiból...
- Mindig is igyekeztem reálisan látni a dolgokat, és két lábbal a földön járni. Azt hiszem, a legrosszabb dolog, ami az emberrel történhet, ha szem elől téveszti a célját. A Real Madrid olyan nagy klub, hogy ez könnyen előfordulhat. Megpróbálok tanulni a hibáimból, és leszűrni belőlük a megfelelő tapasztalatokat.

- Miben látja az előrelépés módját?
- Sokkal stabilabb és professzionálisabb szervezeti felépítést akarok létrehozni, amely három típusú futballista megszerzésére irányul: külföldi világsztárok, a legjobbak Spanyolországban, illetve a legtehetségesebb fiatal játékosok. A minőség és a madridizmus kombinációja az, ami korábban is sikerekre vitte az egyesületet.

- Tehát a célja az, hogy spanyolabbá tegye a gárdát, ugyanakkor világsztárokat igazoljon?
- A Real Madrid gyermekkorom óta így működik. Az egyesület olyan focistákat igazolt külföldről, mint Alfredo di Stéfano, a hazai mezőnyből, mint Amancio, és olyanokat nevelt ki, mint Raúl. A klub története azt mutatja, hogy ez a helyes út. Én a történelmet szeretném példaként tekintetni.

- Mit tanulhat a Barcelona legfrissebb sikereiből?
- A Barcelonának fantasztikus idénye volt, amihez ez úton is csak gratulálni tudok, de ez még jobban motivál engem.

- Tisztázni tudja, hogy mi lesz Jorge Valdano, illetve Zinédine Zidane feladata a klubon belül?
- Valdano a sportigazgató, Zidane pedig az én személyes tanácsadóm: ő fog dolgozni a fiatal focistákkal, és egyben az egyesület utazó nagykövete is lesz. Zidane egyike azoknak az embereknek, akik megszemélyesítik, mit is jelent a Real Madrid. Megérti, hogy milyen értékeket akarok a pályán és azon kívül is látni.

- Gondolom, tisztában van vele, hogy az elmúlt években a Real amolyan első számú közellenségnek számít, aki "ellopja" a legjobbakat más kluboktól, és egymás után meneszti az edzőket. Gyakran hallani negatív megjegyzéseket olyan szakemberektől, mint Sir Alex Ferguson. Erről mi a véleménye?
- Sir Alex Fergusontól személy szerint még csak pozitív megjegyzéseket kaptam. Zidane leigazolása után is jó barátságban maradtam az Agnelli családdal, Ronaldo megvételét követően is remek kapcsolatot ápoltam Massimo Morattival, és David Beckham szerződtetését követően sem romlott a viszonyunk a Manchester Uniteddel. Örömmel mondhatom, hogy az összes elnökkel és sportvezetővel barátságban vagyok, akikkel üzletet kötöttem. Az elnökségem alatt mindent megtettem, hogy szívélyes maradjon a kapcsolatunk más egyesületekkel. A mi filozófiánk a fair play, és ez nem csak a pályára vonatkozik.

- A Cristiano Ronaldo megszerzése körüli hercehurca nem vetett rossz fényt a Realra?
- Azt kell, hogy mondjam, hogy az elmúlt három évben a klubnál nem kezeltek mindent korrekt módon, és ez volt az egyik ok, amiért vissza akartam térni. Nyugodtan kijelenthetem, hogy Cristiano Ronaldo szerződtetése egy baráti és szívélyes megállapodás végeredménye.

Forrás: www.guillembalague.com

www.global-soccer.eu