Vágólapra másolva!
A hétvégén két kiváló francia futballedző is komoly elismerésben részesült. A Liverpool labdarúgócsapatának szakvezetője, Gerard Houllier az egyik legnagyobb állami kitüntetést kapta, míg Bruno Metsu szenegáli szövetségi kapitányt Afrika legjobb trénerének választották.

Franciaország egyik legmagasabb polgári kitüntetését kapta Gerard Houllier, az angol Liverpool labdarúgócsapatának francia szakvezetője. Az 54 éves tréner azzal érdemelte ki a Legion d'Honneur nevű érdemérmet, hogy az elmúlt szezonban öt kupát (FA-, Liga-, UEFA-, angol Szuper- és európai Szuperkupa) is megnyert csapatával. A futballakadémia rendszerének meghonosításával több kiváló labdarúgót "nevelt", akik mind az 1998-as világbajnoki, mind a 2000-res Európa-bajnoki címben tevékeny részt vállaltak. Az egykori angol tanár néhány hete, szívműtétjét követően tért vissza klubjához.

Ugyancsak díjat kapott Bruno Metsu, a szenegáli labdarúgó-válogatott francia szövetségi kapitánya. A 42 éves trénert az Afrikai Labdarúgó Konföderáció (CAF) az év edzőjének választotta. A kevésbé ismert szakember 2000 novembere óta irányítja a "terangai oroszlánokat", ezalatt kijuttatta a válogatottat a világbajnokságra, az idei Afrika-kupán pedig ezüstéremig vezette együttesét. A szenegáli sikereket várhatóan még egy díj követi majd: a helyi napilap, a Le Soleil szerint ugyanis az év játékosa El Hadj Diouf lesz. A díjakat a CAF április 16-i, johannesburgi gáláján adják át.

Pincési László

Ajánlat: