Vágólapra másolva!
Hazai közönség előtt óriási csatát vívott, végül azonban lecsúszott a dobogóról Gadó András a könnyűsúlyú erősemberek Európa-bajnokságán. A szombathelyi viadalon az utolsó számnak még a harmadikkal pontegyenlőség mellett nekivágó klasszis így is világbajnoki kvótát szerzett. Azaz jövő hónap elején Finnországban képviselheti hazánkat.

"Egyik szemem sír, a másik nevet: a negyedik hely nem rossz, de a dobogóról lecsúszni sosem kellemes – értékelte Gadó András, az U105-ös erős emberek Európa-bajnoki versenyét Szombathelyen. 

Nem volt egyszerű a felkészülés, részemről ugyanis a helyi szervezői feladatok is komoly kihívást jelentettek, de maximálisan odatettük magunkat. A szpíker szavait tudom még tolmácsolni: a legjobb közönség jött össze Magyarországon. Borzalmasan jó hangulatot teremtettek a szurkolók, mind a nekem, mind a versenytársaimnak szóló buzdításukkal.

 Pozitív bélyeget nyomtak az egész rendezvényre.”

Gadó András, erősembersport,
Gadó András a hatalmas rönkkel a feje fölött
Fotó: Prémium Média & Sport Management Zrt. 

A Strongman Champions League (SCL) szervezői által rendezett könnyűsúlyú Európa-bajnokságon összesen nyolc nemzet tizenhárom versenyzője mérte össze erejét. A kétnapos versenyen hagyományos erősember-számok, kamionhúzás, rönknyomás, autófelhúzás, koffer- és lengősúlycipelés, kereszttartás és egy kifejezetten trükkös hordópakolás várt a résztvevőkre. Utóbbiban a hagyományos sörös mellett egy fogás nélküli, olajos – mindkét esetben 160 kilogrammot nyomó – hordóval.

„Ilyen olyan okokból két-három ember hiányzott, ráadásul a finn srác is megsérült az elején, 

de összességében a jelenlegi legerősebb európai mezőny jött össze Szombathelyen. Nem gondoltam volna, hogy ennyire erős lesz a névsor.

 Próbáltunk már az előkészületi fázisban olyan számokat kijelölni, hogy mindenki tudjon vele készülni. Ne olyan eszközök legyenek, amelyek idegenek, ritkák, olyan technikai hátteret feltételeznek, ami gondot jelenthet a versenyzők egy részének. A klasszikus számokat hoztuk és jelöltük ki: a két nap és a hat versenyszám azt hiszem jól sikerült.”

„Pénteken és szombaton is sikerült pluszokat kicsalni magamból.

 Sokszor az az egy-egy plusz ismétlés a közönségtől kapott energiának volt köszönhető, nekik szólt. Fontos volt, hogy végig higgadt maradjak, ne kapkodjak, ne vétsek technikai hibákat, amelyek kivennék belőlem feleslegesen az erőt.

 Ez a része nagyon jól összeállt a versenyzésemnek. Ami nem ment... kicsit megviccelt az első napon az eső, hogy pont az én számom közben kezdett szakadni, ettől csúszósabbá vált a talaj. Ez plusz másfél-két másodpercet eredményezett a kamionhúzásnál, ami a végelszámolásnál jól jött volna a dobogóért folytatott harcban. A végső számban, a hordópakolásban hat ismétlésem volt, a finn fiú jöhetett utánam, tudva, hogy neki eggyel többet kell, meg is csinálta a hetet, hogy előttem végezzen. Ez összességében fájó pont, de el kell tudni fogadni, hogy néha akadnak az emberen kívül álló tényezők is” – jegyezte meg Gadó, aki a jelenlegi legjobb U105-ös magyarként vágott neki az Eb-nek, és ezt a végső helyezése is bizonyította.

erősembersport, Gadó András,
Gadó András büszke lehet az összetett teljesítményére
Fotó: Prémium Média & Sport Management Zrt. 

Az Európa-bajnoki cím végül a lengyel Przemyslaw Marczewskié lett, aki ugyancsak a hordópakolásban hajrázta le a cseh Jirí Tkadlcíkot. A dobogó harmadik fokára a Gadóval nagy harcot vívó finn Robert Pirkkiö állhatott még fel.

„Mondhatom, hogy a magyarok kifejezetten jól kezdték a versenyt és a szombattal sem volt gond. 

Pap Zoltán a felhúzásban remekelt, tizenegy ismétlésig jutott és összességében is jól mozgott. Kontás Csaba Észak-Komáromból bizonyította ismét, hogy nagyon-nagy harcosunk, ízig-vérig magyar fiú. Gadó András pedig évek óta az egyik, ha nem a legjobb könnyűsúlyú versenyzőnk, hazai pályán, Szombathely üdvöskéjeként ezt ismét bizonyította.

 Ők a top három U105-ös versenyzőnk, akik tényleg szépen helyt álltak ebben a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben. A külföldiek teljesítményét látva egyetlen rossz szavunk sem lehet, az összetettet megnyerő lengyel, Przemyslaw Marczewski elképesztő versenyzést mutatott be. Egyetlen dolgot sajnálok, hogy a finn címvédőnk, Mikko Annala az első nap megsérült, így nem lehetett még sziporkázóbb a csata az aranyért”  – értékelt Nagy Ákos, korábbi Bajnokok Ligája-résztvevő Erősember, az Eb szakmai koordinátora. 

Gadó mellett a Szombathelyen nagy hajrával és 

remek hordópakolással az 5. helyet megszerző Kontás Csaba is meghívót kapott a világbajnoki mezőnybe,

 így jelen állás szerint ketten képviselik majd hazánkat a június első hétvégéjén esedékes finn mundiálon.

Az Eb harmadik magyar résztvevője, Pap Zoltán 11. lett.