3D nyomtatóval készült bicajjal döntötték az egyórás kerékpározás világcsúcsát

UNCLASSIFIED cycling Horizontal
Ineos Grenadiers's Italian rider Filippo Ganna rides to break the hour record with a distance of 56.792km in the Velodrome Suisse, an indoor velodrome in Grenchen, northern Switzerland on October 8, 2022. (Photo by Valentin FLAURAUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Ganna megdöntötte az egyórás kerékpározás rekordját Grenchen, 2022. október 8., szombat (MTI/AFP/Reuters) - Filippo Ganna 56,792 kilométerrel, több mint 1,2-vel megdöntötte az egyórás kerékpározás világrekordját a svájci Grenchen velodromjában.

A 26 esztendős Gannát hosszú ideje a világcsúcs megjavítására legesélyesebb bringásként tartotta számon a sportág közvéleménye. Az Ineos Grenadiers országúton kétszeres időfutam-világbajnok, pályán olimpiai és ötszörös vb-aranyérmes olasz kiválósága arra készült, hogy megdöntse Daniel Bigham augusztusban, ugyancsak Grenchenben tekert 55,548 kilométeres csúcsát. A brit Bigham épp az Ineos Grenadiers csapat időfutamok és aerodinamikai fejlesztésekért felelős versenymérnöke, specialistája, aki komoly részt vállalt Ganna felkészítésében.

Jelentős részben 3D nyomtatással készült speciális tervezésű Pinarello kerékpáron vágott neki a kísérletnek Ganna, aki visszafogott tempóban kezdett, az első 10 kilométert 3 és fél másodperccel teljesítette lassabban, mint Bigham. Húsz perc elteltével azonban már a brit versenymérnök részidején belül volt a "Top Ganna" becenevű olasz kerekes, innentől pedig fokozatosan növelte sebességét.

Végül 56,792 kilométert tekert, amivel nemcsak Bigham világcsúcsát, de a brit Chris Boardman 1996-ban elért 56,375 kilométeres teljesítményét is felülmúlta

- utóbbit a nemzetközi szövetség (UCI) később hivatalosan törölte egy szabályváltoztatás nyomán.

Ganna sikerében sokan kételkedtek azt követően, hogy a szeptemberi ausztráliai világbajnokságon kétszeres címvédőként a győztestől jócskán elmaradva csak hetedik lett az egyéni időfutamban.

Idén háromszor dőlt meg Grenchenben az egyórás világcsúcs, mivel a nőknél májusban a holland Ellen van Dijk is ott állított fel rekordot 49,254 kilométerrel.