Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megérkezett Japánba az olimpiai láng

olimpiai láng, Nomura Tadahiro, Josida Szaori
Nomura Tadahiro japán olimpiai cselgáncsbajnok (j) és Josida Szaori olimpiai birkozóbajnok (j2) meggyújt egy kandellábert az ünnepségen, amellyel a 2020-as tokiói nyári olimpiára Japánba érkező lángot fogadják a japán légierő higasimacusimai támaszpontján 2020. március 20-án. Balról Mori Josiro, az olimpia szervezőbizottságának elnöke. Az új koronavírus járványa miatt egyelőre bizonytalan a nyári játékok megtartása az eredeti időpontban MTI/EPA/Majama Kimimasza
Vágólapra másolva!
Pénteken reggel megérkezett Japánba az olimpiai láng. A szervezőbizottság tagjai csütörtökön vették át Görögországban a lángot, melyet múlt csütörtökön, a hagyományoknak megfelelően, Olümpiában gyújtottak meg.

A lángot - mely egy "Tokió 2020 olimpiai lángváltó" feliratú repülőgéppel érkezett - szerény, visszafogott ünnepség keretében, kis létszámú csoport fogadta a japán légierő - Tokiótól 250 kilométerre északra fekvő - macusimai bázisán. A speciális tartóban szállított lángot a gépben a távol-keleti szigetország két legendás sportolója, a női birkózás háromszoros olimpiai bajnoka, Josida Szaori és a szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes cselgáncsozó, Nomura Tadahiro vette át, majd a repülő ajtajában átadták a szervezőbizottság elnökének, Mori Josirónak.

Nomura Tadahiro japán olimpiai cselgáncsbajnok (j) és Josida Szaori olimpiai birkozóbajnok (j2) meggyújt egy kandellábert az ünnepségen, amellyel a 2020-as tokiói nyári olimpiára Japánba érkező lángot fogadják a japán légierő higasimacusimai támaszpontján 2020. március 20-án. Balról Mori Josiro, az olimpia szervezőbizottságának elnöke. Az új koronavírus járványa miatt egyelőre bizonytalan a nyári játékok megtartása az eredeti időpontban MTI/EPA/Majama Kimimasza Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Noha már több neves sportoló is kérte a játékok elhalasztását a koronavírus világjárvány miatt, a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre tartja magát a július 24-i rajthoz, ami előtt a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében.

A vírus hatására nem változtatták meg a lángfutás útvonalát, és nézők is jelen lehetnek az utcákon a jelkép elhaladásakor, a szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek viszont elmaradnak.

A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről