Elképesztő magyar hokicsoda: történelmi győzelemmel jutott fel az elit-vb-re a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 2-1-re nyert Szlovénia ellen a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, ezzel feljutott az elit-vb-re.

A magyar hokiválogatott két remek győzelemmel kezdte a világbajnokságot, majd váratlanul kikapott a tornát két vereséggel indító Romániától. A románok elleni mérkőzés után Galló Vilmos bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt, majd a meglepő nyilatkozat okoza feszült helyzet után összekapta magát a csapat és óriási bravúrt bemutatva hosszabbításban 3-2-re legyőzte a házigazda olaszokat. Mivel a román válogatott a vb utolsó játéknapján nyert a japánok ellen, a magyar csapat számára egyetlen út maradt ahhoz, hogy visszajusson az elitbe. A válogatottnak győzelemre volt szüksége Szlovénia ellen, amellyel ezt megelőzően 11 vb-meccset játszott és mindig vereséget szenvedett.

Gyönyörű góllal magyar vezetés

A történelmi sikerre készülő magyar csapat többnyire védekezésre kényszerült a mérkőzés elején, a mezőny legerősebb együttesének tartott szlovén válogatott beszorította a mieinket. Hiába kezdett jobban az ellenfél, 

Don MacAdam csapata kijött a szorításból és a 8. percben vezetést szerzett: Terbócs okos passzából Hári három méterről a léc alá vágta a korongot.

Zúgott a lelátóról a "Még, még, még, még, még, ennyi nem elég!", a magyar szurkolók buzdítására ezúttal sem lehetett panasz. A gól után egyre jobban játszottak Sofron Istvánék, több helyzetet is kialakítottak és 1-0-s előnyüket megőrizve mehettek pihenőre az első harmad végén.

Magyarország, Szlovénia, jégkorong-vb
A magyar válogatott nagyot küzdött Szlovénia ellen
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Balszerencsés góllal egyenlített Szlovénia

A második harmad elején ismét Hári találhatott volna be, de egy az egyben nem tudott túljárni a szlovén kapus eszén, majd az ellenfél egy elképesztő góllal kiegyenlített, Ticar estében húzta a kapuba a labdát a 26. percben. Időnként beszorult a magyar válogatott, de lövésben feljöttek Sofronék, kiegyenlített küzdelem folyt a jégen, viszont újabb magyar gól kellett a feljutáshoz. A harmad végén Mihály szemét eltalálta saját csapattársa, Nilsson botja, az eset végén ápolni kellett a magyar hokist, de végül nem történt komolyabb baj.

Dráma az utolsó harmadban

20 perce volt arra Don MacAdam együttesének, hogy kiharcolja a feljutást, a magyar válogatottnak gólt kellett szereznie. A 45. percben hatalmas lehetőség adódott a szlovének előtt, de Bálizs óriási bravúrral védeni tudott. Nyílt sisakos játék folyt a meccs hajrájában, a magyar csapat viszont nem támadhatott ki teljesen, mert Szlovénia nagyon veszélyes ellentámadásokat vezetett. Bálizs egymás után mutatta be a nagyobbnál nagyobb védéseket, majd az 52. percben emberelőnybe került a magyar csapat, amelyet azonban nem sikerült gólra váltani. 

Terbócs nagyon közel volt az újabb gólhoz az 55. percben, de a szlovének kapusa megúszta, hogy a korong mellé nyúlt. 

Sofron erőszakossága ismét emberelőnyt eredményezett, Papp pedig Erdély zseniális megmozdulása után belőtte a magyarok vezető gólját.

Kevesebb mint 3 percet kellett kihúzni ahhoz, hogy meglegyen a feljutás, de borzasztóan lassan telt az idő és többször is meg kellett állítani a játékot. Az utolsó másodperceket is sikerült megúszni bekapott gól nélkül, 

Magyarország történelmi sikert aratott, először nyert Szlovénia ellen, és 2-1-es sikerének köszönhetően az első helyen feljutott az elit-vb-re.

A szenzációs bravúr azt jelenti, hogy a magyarok a sportág újkori történetében, a második világháborút követően negyedszer jutottak fel az elitbe a 2008-as szapporói, a 2015-ös krakkói és a 2022-es ljubljanai siker után.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Szlovénia 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
gól: Hári (8.), Papp (58.), illetve Ticar (26.)

A végeredmény: 1. (és feljutott) Magyarország 11 pont, 2. (és feljutott) Szlovénia 9, 3. Olaszország 9, 4. Románia 9, 5. Japán 4, 6. Koreai Köztársaság 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek. Az első két helyezett feljutott, így a 2025. május 9-25. között Stockholmban, illetve a dániai Herningben sorra kerülő 16 csapatos elitvilágbajnokságon szerepel majd, míg a Koreai Köztársaság kiesett a divízió I/B-be, ahonnan Ukrajna került fel.

Kapcsolódó cikkek