Robert Fico elleni merénylet: már a szlovák miniszterelnök szervezetén múlik minden

Vágólapra másolva!
Meglőtték Robert Ficót (Smer), Szlovákia miniszterelnökét szerda kora délután. A merénylet a nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülést követően történt, a helyi kultúrház előtt. A politikust életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították, egy gyanúsítottat őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Hosszú órákon keresztül küzdöttek Robert Fico életéért, miután többször meglőtték Nyitrabányán. A késő esti órákban ért véget a műtét, ami után mélyaltatásba helyezték a szlovák kormányfőt. 

Robert Fico sok vért vesztett, egy golyó a mellkasában maradt, egy golyó a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik végtagját sebesítette meg. 

A kormányfő túl van az életveszélyen, az orvosok mindent megtettek, most már Robert Fico szervezetén múlhat, hogyan sikerül megküzdenie a sérüléseivel - nyilatkozta  Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter.

"Szeretnék felszólítani minden polgárt, aki e példátlanul álságos cselekedetet követően a közösségi hálózatokon terjeszti ezt a gyűlöletet, hogy azonnal hagyja abba. Figyelmeztetni szeretném őket, hogy a bűnüldöző hatóságok cselekedni fognak, és egyetlen olyan cselekmény sem marad büntetlenül, amely erre a gyűlöletkeltő cselekedetre buzdít és azt szentesíti. Most nem ennek a merényletnek a szankcionálásáról beszélek, hanem minden állampolgárhoz szeretnék szólni"  – fogalmazott Matús Sutaj-Estok belügyminiszter.

Itt állunk lassan egy polgárháború küszöbén, mert ilyen gyűlölködő megjegyzések hangzanak el ma a közösségi médiában. Mindent meg fogunk tenni, hogy garantáljuk az alkotmányos tisztségviselők, a támadás alatt álló politikusok, az ellenzék és az összes újságíró biztonságát. Tehát kérem, nyugodjanak meg, ne szítsuk ezt a gyűlöletet. Arra fogom kérni a miniszterelnök-helyettest is, hogy holnap hívja össze a biztonsági tanácsot is, hogy számba vegyék a mai helyzetet, amely, ismétlem, a legszomorúbb nap a demokrácia számára egész Szlovákiában

– tette hozzá a belügyminiszter.

Az eset a Pozsonytól mintegy százötven kilométerre északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, majd támogatóival találkozott. A rendőrség körbezárta a helyszínt. 

Összesen öt lövés dördült el. A támadót - egy 71 éves férfit - azonnal elfogták a rendőrök. Az elkövető a tömegben megbújva nyitott tüzet. Később az is kiderült, hogy

egy radikális baloldali költőről van szó, aki egy kiszivárgott videón elismerte, hogy nem ért egyet Robert Fico politikájával, ezért lőtte le a kormányfőt.

Fontos megjegyezni, hogy a videót egy rendőr szivárogtatta ki, amely nem minősül helyes eljárásnak, hiszen a hatóságok feladata a bizonyítékok biztosítása és az elkövető megfelelő kihallgatása a törvényeknek megfelelően. Az nem derül ki, hogy milyen kérdésre válaszol és a szövegkörnyezet sem teljes - írja a Magyar Nemzet.