A világ egyik legritkább állatát sikerült tudósoknak életben tartaniuk és felnevelniük

Vágólapra másolva!
Sikerült egy tojásból kikeltetni, életben tartani és felnevelni a világ egyik legritkább állatát, a Brazíliában honos kékszemű galambocskát. A tudósok azért kezdtek bele a fiókák gondozásába, mert nem akarták végignézni, hogy kihaljon ez a madárfaj.
Vágólapra másolva!

A súlyosan veszélyeztetett madárfaj megmentése érdekében kifejlesztett eljárással ez már a harmadik fióka volt, amit sikerült felnevelni a brazíliai Minas Gerais államban. 

Tudósok szerint a ritka madárból már csak 15 példány élhet a vadonban.

Andrew Owen, a chesteri állatkert madárrészlegének vezetője elmondta, hogy azért vágtak bele a fiókák gondozásába, mert nem akarták tétlenül végignézni, hogy ez a gyönyörű madárfaj kihaljon.

A kékszemű galambocskának korábban több mint 70 évig egyetlen példányát sem észlelték, 2015-ben fedezték fel újra a barnás színű, kis méretű madarat. Kis számú populációja a délkelet-brazíliai szavannákon él.

A brit, brazil és amerikai tudósokból álló csapat tavaly nevelte fel az első két fiókát, majd a siker miatt - a helyi brazil természetvédelmi hatóságok engedélyével - idén két újabb tojást emeltek ki egy fészekből, hogy folytassák a mentőakciót. 

Az egyik tojásban sajnos már csak egy halott embriót találtak, viszont a másikból egészséges fióka bújt ki. 

A tudóscsapat a begytejhez hasonló táppal etette a kismadarat, ami gyorsan növekedett, és két társával együtt ma már annak az ember által gondozott kékszeműgalambocska-populációnak a magját alkotja, amely segíthet megmenteni a fajt a kihalástól.

Mivel nagyon kevés példány él már szabadon a vadonban, minden évben csak csekély számú tojást tudnak kiemelni a fészkekből. A tudósok azonban bíznak benne, hogy apránként párokat is el tudnak majd helyezni biztonságos kialakítású madárházakban, hogy ott rakjanak fészket és neveljék fel maguk a fiókáikat.