Így pénzelik külföldről a háborúpárti Magyar Pétert

magyarpéter, Magyar Péter, tüntetés, vogelevelin
Magyar Péter és barátnője, Vogel Evelin.
Fotó: Facebook
Vágólapra másolva!
Magyar Péter olyan a politikában, mint amilyen a magánéletében lehetett: agresszívan nyomul, és liberális elfogultságához igazítja akcióit, amiket előre elterveznek neki a baloldali tanácsadói, például az a Láng Balázs, aki Bangóné Borbély Ildikó Fidesz-szavazókat „lepatkányozó” időszakában volt az MSZP-Párbeszéd stratégiai kommunikációért és kampányért felelős igazgatója – mondta Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az Origónak. Az interjúban a szakértő feltette azt a kérdést is, hogy Magyar vajon kiket engedne még fontos politikai pozíciókba, milyen további egykori állampárti kötődésű politikusokkal jutna egyezségre csak azért, hogy a hatalmat megszerezze? Tóth Erik szerint, amit azonban Magyar Péter első számú célpontjai – az ellenzéki pártok – nem vesznek észre, az nem más, mint a szavazóbázisuk elszipkázása. Hozzátette: Magyar lehetséges társadalmi támogatottsága az ő szavazóbázisukból táplálkozik, ennek kárát látja szinte mindenki, talán csak Gyurcsány Ferenc és a DK nem.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter egy úgynevezett kamupártba vásárolhatta be magát. A Tisza Pártot 2021-ben gründoló két férfi – Deák Boldizsár és Szabó Attila – kezdeti ígérgetése ellenére egyetlen képviselőjelöltet sem állított a 2022-es országgyűlési választásokon. Miért épp ezt a pártot választotta Magyar, és miért nem „a nulláról” épít saját pártot?

Magyar Péter olyan a politikában, mint amilyen a magánéletében lehetett: agresszívan nyomul, és liberális elfogultságához igazítja akcióit, amiket előre elterveznek neki a baloldali tanácsadói, például az a Láng Balázs, aki Bangóné Borbély Ildikó Fidesz-szavazókat „lepatkányozó” időszakában volt az MSZP-Párbeszéd szövetség stratégiai kommunikációért és kampányért felelős igazgatója. A Tisza Párt kiválasztása is azt mutatja, hogyan halad tovább Magyar azon a baloldali úton, amit kijelöltek neki. 

Politikai éleslátásának hiányát mutatja azonban az, hogy az általa megszerzett párt alapítóinak kétes múltját nem mérte fel a megkeresés előtt. Amatőr hiba egy eddig, a többi ellenzéki párthoz mérve professzionálisan felépített politikustól.

Kiderült, hogy ügynök és besúgó volt Magyar Péter pártjának alelnöke. A kétes múlt nem zavarja Magyar Pétert?

Összenő, ami összetartozik: Magyar Péter titokban készített hangfelvételt egykori feleségéről, a Tisza Pártban alelnöktársa pedig úgy tűnik, ugyanezt tehette, csak pártállami megbízásra még 1990 előtt. 

Deák Boldizsár nemcsak félkarú rablókkal nyerészkedett a sajtóhírek szerint, de a pártállami titkosszolgálatok besúgójaként, „Sólyom” fedőnéven jelentéseket is írhatott a rendszerváltás előtt. 

Amennyiben ez nem volt kizáró ok Magyar Péter esetében, úgy felvetődik a kérdés, hogy 

kiket engedne még fontos politikai pozíciókba, milyen további egykori állampárti kötődésű politikusokkal jutna egyezségre csak azért, hogy a hatalmat megszerezze?

Láng Balázs neve a napokban került újra elő idehaza, mert – amint az a Blikk felvételén jól látható – őt ölelgette Magyar Péter a múlt hétvégi tüntetésen, a színfalak mögött. Láng Magyar Péter közeli tanácsadójaként tünteti fel magát. Milyen kapcsolat lehet Magyar és Láng között, és mi a céljuk?

Azt, hogy együttműködésük milyen formában és milyen jogi keretek között valósul meg, nem lehet tudni. Egy biztos: 

Láng Balázs a baloldal egyik meghatározó tanácsadója, aki 2010 előtt azért dolgozott, hogy Gyurcsány Ferenc a hatalomban maradjon, 2010 után pedig azért, hogy hatalomhoz jusson. 

magyarpéter, lángbalázs
Láng Balázs (b) és Magyar Péter a szombati tüntetés backstage-ben
Fotó: Facebook / Láng Balázs

Láng 2006–2008 között, Magyarország súlyos eladósodásának idején az Államadósság-kezelő Központ kommunikációs és PR-igazgatója, 2007-ben a Gyurcsány-kormány – soha meg nem épült – kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgatója volt. 2018–2019-ben tíz hónapig az MSZP-Párbeszéd szövetség stratégiai kommunikációért és kampányért felelős igazgatója, ahogy arra már utaltam. 

Az érintett felek most persze tagadják, hogy ismertségük régi múltra tekintene vissza, azt azonban nehéz elképzelni, hogy két, saját maga számára pozíciót hajhászó politikus csak úgy csapott volna egymás tenyerébe az április 6-i tüntetésen. 

Ezt erősíti az a sajtóértesülés is, mely szerint 

Láng Balázs egy Magyar Pétert támogató Facebook-csoportban mozgósít a külföldi magyarok között, ahol a kormány megbukásáról, és Orbán Viktor miniszterelnök börtönbe zárásáról értekezett. 

Ennél is fontosabb talán, hogy Láng Magyar Péter közeli tanácsadójaként tünteti fel magát. Valaki tehát nem mond igazat… 

magyarpéter, Magyar Péter
Magyar Péter csak hatalmat akar
Fotó: Facebook / Magyar Péter

Mi lehet Magyar Péter személyes célja? A fejleményeket nézve, mi mondható el Magyar Péter ambícióiról?

A kormánybuktatás és egy jól fizető pozíció megszerzése. Magyar Péter nemrég elárulta azt a politikai közösséget, ami befogadta őt, ami viszont még súlyosabb, saját családját sem kíméli megnyilatkozásaival. 

Hasonló az ő szerepfelfogása, mint Márki-Zay Péteré volt: semmi sem szent neki, egy dolog fontos csak, hogy ártson a Fidesz-KDNP-nek. Ehhez a baloldal asszisztál. 

Magyar Péter ugyanazon a beavatási ceremónián megy át, mint amin a 2009 óta messiásvárásban szenvedő ellenzéki közegtől láthattunk: végigjárta a dollármédiát, levitézlett baloldali celebekkel szerepelt egy színpadon, felkerült a Magyar Narancs címlapjára, esküt tett a liberális politika mellett, kiálltak mellette a baloldali influenszerek, és sikerült már mikroadományokat is gyűjtenie.

Amit azonban Magyar Péter első számú célpontjai – az ellenzéki pártok – nem vesznek észre, az nem más, mint a szavazóbázisuk elszipkázása. Magyar lehetséges társadalmi támogatottsága az ő szavazóbázisukból táplálkozik, ennek kárát látja szinte mindenki, talán csak Gyurcsány Ferenc és a DK nem. 

Az ellenzékváltó hangulatot Magyar kiaknázza, a többiek pedig még segítenek is neki ebben. Donáth Anna és Cseh Katalin egymásnak ellentmondva nyilatkoznak róla, a többiek meg „örülnek” a versenynek, amibe úgy néz ki, be sem neveztek.

Az ominózus Blikk-videó mire enged következtetni? Mi állhat a háttérben?

A Magyar Péter-féle prototípus az online térben építkező, amerikai kampánylogikát követő bulvárosításban érdekelt a jelek szerint. A Blikk-videó is egy ilyen kísérlet volt, imázsfilmnek indult, azonban tragikomédiába csapott át, miután Magyar Péter élettársa kikotyogta, hogy a "fantasztikus grafikus csapat" részben külföldiekből áll. Ők egy indiai ragasztógyár logójára kísértetiesen hasonlítót alkottak meg, saját ötletként mutatták be azt.

Mint az élettársa elárulta, ez a csapat külföldi emberekből is állt, vagyis Magyar színre lépése akár oda is elvezethet már, hogy a dollárbaloldal egykori tanácsadói új munkaköröket, de régi megbízói akaratot szolgálnak ki az ő közreműködésével.

magyarpéter
Fotó: Facebook

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK