Ne dőljön be, ha ilyen levelet kap, rengeteg pénzzel verhetik át

csaló, csalás, internetes csalás, hacker
Megtévesztő számlaértesítőket küldenek csalók az E.ON nevében
Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson
Vágólapra másolva!
Egyre gyakoribbak az adathalász csalások, ám legtöbbjüknél egyszerűen meg lehet állapítani, hogy csalókkal van dolgunk. Az E.ON nevében azonban most egy olyan csalássorozat terjed, aminek sokan könnyen bedőlhetnek, ha nem elég elővigyázatosak.
Vágólapra másolva!

A Promotions olvasója kapott nemrég egy elektronikus levelet látszólag az E.ON-tól, mint számlaértesítőt. A levél kinézete, megfogalmazása már színvonalasabb volt, mint más esetekben, a csalás kitervelői ezúttal odafigyeltek rá, hogy a lehető legjobban lemásoljanak egy hivatalos E.ON-os számlaértesítőt, a probléma csak annyi - és itt bukott meg a csalás -, hogy a szóban forgó hölgy nevével soha nem kötöttek szerződést az E.On-nál, csak a férjével - írja az ügy kapcsán a portál.

Ha megnézzük az alábbi levelet, sokan azt gondolhatják, hogy valódi:

„Tisztelt Ügyfelünk!

Az alábbi áramszámlákat állítottuk ki Önnek, amiket Online ügyfélszolgálati fiókjában gyorsan és biztonságosan kiegyenlíthet. Tájékoztatjuk, hogy papírszámla előállítása és kézbesítése átlagosan 5-7 nap. Fizesse be számláját egyszerűen, a számlaszám linkjére kattintva: Számla megtekintése.

Ha jelen levelünket követő egy héten belül nem kapja meg számláit, számlamásolatot és postai csekket a Számlázás menüben igényelhet.

Üdvözlettel:
E.ON Ügyfélszolgálat”

Az E.ON honlapján egyébként pontosan leírják, miről ismerhető fel a hamis számlaértesítő

A következőkre kell odafigyelni: 

  • Az E.ON által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében mindig a [email protected] szerepel.
  • A csaló számlaértesítő e-mailekben a megszólítás: „Kedves vásárló!” (Az E.ON által kiküldött valódi e-mailek esetében „Tisztelt XY /szerződött ügyfél neve/” szerepel.) A megtévesztő e-mailekben a feladás dátuma 2019.01.17. 0 óra körüli időpont.  (Az E.ON által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében a feladási dátumok ettől különbözőek).
  • Ha mégis rákattintottunk a hivatkozásra és megadtuk Online ügyfélszolgálati jelszavunkat a megjelenő oldalon, mielőbb módosítsuk azt.
  • Ha van olyan felület (közösségi média, e-mail küldő, banki stb.) ahol ugyanezt a jelszót használjuk, akkor ott is feltétlenül adjunk meg új jelszót.  
  •  Ha fizetési adatokat adtunk meg, vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal.