Elárulta távozása okát a Forrest Gumppal példálózó Red Bull-zseni

Vágólapra másolva!
Adrian Newey a szezon végén közel húsz év után távozik a Red Bull Racingtől. Az osztrák csapatot hat konstruktőri világbajnok címhez segítő 65 éves brit mérnök a Miami Nagydíj hétvégéjén beszélt először nyilvánosan döntése hátteréről.

Adrian Newey szinte a kezdet kezdetén, 2006-ban csatlakozott a Red Bullhoz, csupán egy évvel azt követően, hogy az osztrák csapat a Jaguar licencét átvéve megjelent a Forma-1 rajtrácsán.

„Amikor elkezdtem itt a munkát, és ezt őszintén mondom, fogalmam sem volt, meddig juthatunk. Elég nagy kockázatot vállaltam a karrieremet illetően, de egy csodálatos utat tettünk meg együtt. Elképesztő büszkeséggel tölt el, hogy ennyi csodálatos emberrel dolgozhattam együtt. Ez valami egészen mesés” – érzelgősködött egy kicsit a Forma-1 történetének egyik legzseniálisabb szakembere.

F1 Miami Grand Prix 2024 Sprint And Qualifying, Adrian Newey, Red Bull,
Adrian Newey a Forma-1 történetének egyik legfontosabb alakja
Fotó: NurPhoto via AFP

A bejelentés, miszerint elhagyja az évek óta csúcson lévő Red Bullt váratlanul jött, de mint Newey most elmondta, egy ideje már érlelődött a gondolat. A döntés hátterében pedig nem a friss botrány áll, hanem egy évekkel korábbi történet.

Már valamikor télen megfogalmazódott bennem a gondolat, de csak most érett meg igazán

 – mondta, majd adott egy kis hátteret a sztorinak.

„ A Forma-1-ben soha nincs megállás, elég régóta benne vagyok, hogy ezt tudjam. Amikor 2021-ben a vb-címért harcoltunk a Mercedesszel (Max Verstappen végül megszerezte a bajnoki címet, a konstruktőri elsőség ugyanakkor a németeké lett – a szerk.) közben pedig készültünk a 2022-es szabályváltoztatásokra, az nagyon kemény volt. Akkor készítettük az RB 18-at, az azóta is futó generáció alapját” – ezzel alighanem arra utal Newey, hogy a 2026-os szabályváltoztatások előtt nem akarja ugyanezt az őrült rodeót még egyszer végigcsinálni.

„Eljött a pillanat, amikor úgy érzem, hogy Forrest Gumpot idézve: egy kicsit elfáradtam” – mondta a brit mérnök.

Newey bevallotta, abban a szerencsés helyzetben van, hogy nincs rászorulva a munkára ahhoz, hogy megéljen, 

bátran tarthat egy kis pihenőt, például lakókocsit bérelve feleségével és a kutyáikkal bejárhatják Franciaországot.

„Aztán lehet, hogy egyszer majd azt mondom, hogy oké, akkor most jöhet a következő kaland, de egyelőre nincs semmilyen tervem” – jelentette ki. Ugyanakkor a pletykákat ő is hallotta, például azt, hogy Lewis Hamilton nagyon szeretne együtt dolgozni vele a Ferrarinál.

„Nagyon kedves Lewistól, hogy ezt mondja, meg vagyok hatva, de jelenleg az egyetlen tervem az, hogy pihenek, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább” – zárta le a témát.

Kapcsolódó cikkek: